Státní duma reaguje na plány USA přezkoumat vlastnictví Krymu

Poslanec Státní dumy Čepa označil plány USA na revizi otázky příslušnosti Krymu za propagandistický tah

27.2.2023

Plány Spojených států přehodnotit v budoucnu otázku příslušnosti Krymu jsou propagandistickým tahem. Tento názor vyjádřil v pondělí 27. února první místopředseda výboru Dumy pro mezinárodní záležitosti Alexej Čepy, když komentoval prohlášení poradce amerického prezidenta pro národní bezpečnost Jakea Sullivana.
Připomněl, že ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj opakovaně prohlásil, že ofenzíva na Krymu začne zítra nebo pozítří.

„Americká armáda a ministerstvo zahraničí opakovaně, zejména v poslední době, vydávaly prohlášení o možném přenesení konfliktu na Krym. Chápou, že to není možné. Navzdory obrovským dodávkám zbraní nemá Ukrajina možnost to zorganizovat,“ řekl poslanec v rozhovoru pro Lenta.ru.

Dříve během dne poradce amerického prezidenta pro národní bezpečnost Jake Sullivan uvedl, že Bílý dům nevylučuje, že v budoucnu otázku příslušnosti Krymu přehodnotí. Podle něj jde o otázku, ke které administrativa „ještě dospěje“. Zároveň zdůraznil, že Kyjev se nyní musí soustředit na krátkodobé cíle, aby s podporou USA získal výhody na bojišti, uvedl televizní kanál 360 TV.

Mluvčí ruského prezidenta Dmitrij Peskov zase v této souvislosti uvedl, že Kreml nemůže prezentovat okolnosti návratu Krymu na Ukrajinu, informoval web kp.ru.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj 24. února prohlásil, že ukrajinské síly jsou morálně i technicky připraveny zmocnit se Krymu. Téhož dne se americký prezident Joe Biden vyjádřil, že Ukrajina nemusí být schopna toto území obsadit hned. Dodal, že vedení země by mělo o výsledku konfliktu rozhodnout samo.

O den později vojenský expert Vasyl Dandykin řekl listu Izvestija, že Ukrajina nemůže Krym obsadit. Podle experta potřebuje ukrajinská armáda k tomu, aby se zmocnila Krymu, vytlačit řeku Dněpr směrem na Cherson. Takové pokusy již byly učiněny, ale neuspěly a v budoucnu se pravděpodobně nezdaří.

Krym se stal ruským regionem v březnu 2014 na základě referenda po převratu na Ukrajině. Kyjev poloostrov stále považuje za své území.

Ruské vedení opakovaně prohlásilo, že obyvatelé republiky hlasovali pro sjednocení demokratickým způsobem, plně v souladu s mezinárodním právem a Chartou OSN. Podle ruského prezidenta Vladimira Putina je otázka Krymu „nadobro uzavřena“.

Send us mail

1 reply

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *