Ruský Su-30 si hrál s italským F-35 jako kočka s myší. Systémem Chibiny mu vypínal systémy

Celý článek si můžete poslechnout v audio verzi ZDE:

18.6.2023

Web Bulgarian Military přinesl informaci, že ruský Su-30 použil systémy elektronického boje během zachycení F-35 nad Baltským mořem. Stalo se to loni v květnu, píše ruský analytik Andrej Andrejev a případ podrobně popisuje.

30. dubna 2022 začalo NATO reagovat na ruskou invazi na Ukrajinu. Aby byla zajištěna bezpečnost pobaltského regionu, který je nejblíže hranicím s Ruskem, byly do Estonska poslány F-35A italského letectva. Téměř okamžitě po svém příletu zahájily italské F-35 společné hlídky se spojenci, aby prováděly tzv „air policing“. Každý den byla italská letadla ve vzduchu, stejně jako 9. května, kdy k dotyčnému incidentu došlo.

9. května bylo hlášeno, že ruský Su-30SM zachytil italský F-35 pilotovaný pilotem s přezdívkou Falco. K zachycení došlo nad Baltským mořem, když se F-35 přiblížila k ruskému vojenskému transportnímu letounu An-12. Zachycení provedl Su-30SM, který An-12 doprovázel.

„Přišel téměř odnikud. Byl jsem hodně zmatený, protože jsem nečekal, že ho uvidím tak zblízka,“ popisuje první dojmy z náhlého objevení Su-30SM italský pilot. Ruský letoun se Italovi několikrát ztratil, detekční a varovné systémy americké stíhačky selhaly znovu a znovu a musely být restartovány.

Falco říká, že byli varováni, že Rusové mohou používat systém elektronického boje Chibiny. Ale tváří v tvář tomuto systému v praxi, kdy zaměřovací a detekční systémy jeho F-35 na okamžik selhávaly, se Falco začínal znepokojovat ze situace, která nastala.

Když Falco viděl, jak se ruská stíhačka rychle blíží, rozhodl se pro takové případy provést standardní schéma. Otočí své letadlo o 30 stupňů, aby udržoval bezpečnou vzdálenost. V té době Falco plánuje provést další restart systému a dostat se z dosahu ruského systému elektronického boje. Zpočátku se zdálo, že to pomáhá.

Ital a Rus létají vedle sebe. Oba používají manévry, jako by se k sobě přibližovali, ale de facto k tomu nedochází. Pak Su-30 rychle zaostal a zmizel z dohledu. Italský pilot na minutu opět ztratil detekční systém. A najednou byl ruský Flanker přímo před F-35. Proletěl velmi těsně, levým křídlem těsně minul americký stroj.

Italský pilot dál pokračoval v manévrech tak, aby nevyvolal agresi ruského stroje, který letěl před ním a začínal klesat. Falco se snažil udržet ruskou stíhačku v zaměřovači, a tak za ní také otočil nos letadla. Ruský pilot uviděl manévry Itala a na palubě F-35 opět začaly problémy s přístroji.

Italský pilot se otočil o 40 stupňů a znovu začal resetovat detekční systémy. Falco nakrátko ztratil Su-30 z dohledu. Pak se znovu objevil Su-30, ale tentokrát na rozdíl od svých posledních manévrů Su-30 klidně letěl vedle F-35 a nedělal žádné nebezpečnější manévry

Falco pochopil, že ruský pilot prostě testoval, čeho je americká F-35 schopna.

V rozhovoru pro Vojenskou historii Itálie Falco říká, že neočekával, že by se nejnovější americká stíhačka se všemi moderními systémy a zbraněmi dala tak snadno zmást. Zejména s ohledem na to, že Su-30 je stroj 4. generace, byť modernizovaný.

Chibiny je systém elektronického boje, určený pro zaměření signálu vysílaného z určitého zdroje a následné zkreslení parametrů odraženého signálu. Cílem je zvýšení obtížnosti zachycení objektu nepřátelským radarem, případně prodloužení doby detekce. Systém komplikuje i určení vzdálenosti a rychlosti, podle Rusů umí vytvářet i falešné cíle.

zdroj:https://www.securitymagazin.cz/defence/rusky-su30-si-hral-s-italskym-f35-jako-kocka-s-mysi-systemem-chibiny-mu-vypinal-systemy-1404070934.html?fbclid=IwAR0L-i-G-gS_-hugtlciwFzR3jMflzZR3u_b-dcNjZhDxW2JYPh862umlrw

Děkujeme za Vaší podporu, moc si vážíme Vaší přízně. Dar bude použit na provoz a rozvoj našich nezávislých informačních platforem.
Jsme nezávislé médium bez reklam, bez cenzury, bez propagandy, bez mainstreamu.
Přispějte na tvorbu a překlad videí i zpráv ze světa, z domova.
Děkujeme za vaši podporu našeho zpravodajství, podpořit nás můžete ZDE:
Transparentní účet: 115-4977920247/0100
Důvěrný účet: 107-1458980287/0100
„Na Kafe“ : 27-1664400247/0100
Další zajímavé články najdete ZDE:
1 reply
  1. aamater
    aamater says:

    Zaujímavý článok. Niečo podobného sa odohralo myslím v roku pána 2014, keď Ruský pilot použil tento systém elektronického boja proti USS Donald Cook lodi v Čiernom mori. Vtedy boli z toho tí chudáci na psychiatriu. Ha, ha, ha …

    Odpovědět

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *