Ruská akademie věd: Změna klimatu není způsobena člověkem

Celý článek si můžete poslechnout v audioverzi zde:

3.6.2023

Nové rozhodnutí Ruské akademie věd může mít dalekosáhlé důsledky pro mezinárodní politiku. Podle nového výzkumu není globální oteplování způsobeno lidmi. Příčinu prý lze hledat v zemském nitru. Zjištění budou nyní předložena také Putinovi. Rusko je zatím také součástí globální aliance „NetZero“.

V otázce, zda je změna klimatu skutečně způsobena člověkem, se Rusko dosud shodovalo s OSN. Ruská federace například podepsala a ratifikovala Montrealský protokol, Kjótský protokol a Pařížskou dohodu o ochraně klimatu z roku 2015. Nyní však Ruská akademie věd přijala rezoluci, která tyto mezinárodní smlouvy zásadně zpochybňuje. Podle rezoluce není člověk příčinou globálního oteplování.

Izotop draslíku v zemském nitru
S rozhodnutím vědecké rady akademie se ztotožnil Sergej Glazjev. Je předsedou rady, blízkým poradcem Vladimira Putina, ekonomem a jedním z nejvýznamnějších ruských vědců. Na Telegramu shrnul rozhodnutí, které může mít zásadní důsledky pro pozici Ruska v „boji proti klimatickým změnám“ – totiž že Rusko vypadává z celosvětového úsilí o „čistou nulu“.

„Zveřejňujeme rozhodnutí naší Vědecké rady Ruské akademie věd, přijaté po projednání dvou vědeckých objevů, které zásadně mění naše představy o příčinách a mechanismech globálního oteplování. Ukazují zejména, že hlavní příčinou oteplování oceánů a oteplování Země je rozpad izotopu draslíku z nitra Země. Výkon tohoto tepelného toku je 1 watt na metr čtvereční, tedy čtvrtina tepelného toku slunečního záření. To je řádově více než skleníkový efekt, proti kterému se lidstvo snaží bojovat s velkými náklady a bez skutečného úspěchu.

Naopak hlavní příčinou lokálních klimatických katastrof je zvyšující se emise přírodního vodíku v důsledku měnících se gravitačních sil Měsíce a Slunce, které způsobují ozonové díry. Následný nárůst teploty a mísení ozonu a vodíku jsou hlavní příčinou lesních a lučních požárů. Toto je jeden z nejnovějších případů. Toto zjištění vyvrací koncepci Montrealského protokolu, jehož realizace zničila celá dílčí odvětví chemického průmyslu, aniž by to mělo jakýkoli vliv na velikost ozonových děr, které se pouze zvětšily. Zveřejňujeme rozhodnutí Rady a prezentace zpráv.“

Na Telegramu naleznete celou zprávu v ruštině zde. Je v ní formulováno celkem šest bodů. Na Telegramu je k dispozici také 96stránková prezentace v PowerPointu, jejíž překlad by byl zřejmě vysoce vědecky zajímavý.

Akademie věd nyní tyto výsledky svého výzkumu předloží Putinovi, uvádí se v posledním bodě zprávy. A také popíše jejich důsledky pro mezinárodní vztahy a Pařížskou klimatickou dohodu.

Stejně jako na Západě, i v Rusku se dlouho ozývala kritika za to, že s těmito mezinárodními plány souhlasí.

Send us mail

1 reply
  1. aamater
    aamater says:

    RF môže teraz urobiť jednu dobrú vec. Odstrihnúť sa od debilov zo západu, čo sa týka klímy. Sankcie!!! Stačí tak málo nominovať človeka ktorý je na sankčnom zozname a tým pádom môžu ignorovať akékoľvek pozvania na samit. Lebo sankcie.

    Odpovědět

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *