Rozvojový program OSN (UNDP) vyzývá vlády, aby podporovaly digitální identifikaci

Celý článek si můžete poslechnout v audioverzi zde:

21.10.2023

U nás má být zavedena digitální identita (ID) od poloviny příštího roku, což se zhruba shoduje s většinou dalších zemí EU. Nicméně mnohé země zaváděly ID již před nějakou dobou a další jsou nyní v procesu příprav.

I když jsou zatím ID vázány na dané země (v případě EU půjde o jednotnou evropskou ID), časem se mají sjednocovat v rámci celosvětové jednotné ID. Zpočátku jsou souběžně vydávány také běžné průkazy totožnosti i další doklady ve formě karet, které by však měly časem (podobně jako hotovost) vymizet.

ID nebude pouhým dokladem, počítá se s tím, že budou postupně zahrnovat veškeré údaje o vlastníkovi.

Kromě běžných biometrických údajů (otisky prstů a sken oční duhovky) v nich budou uloženy nejen běžné údaje z občanského průkazu, ale  i další doklady a informace o každém jedinci jako pas, řidičák, očkovací průkaz, zdravotní karta, údaje o zaměstnání či vzdělání, platební karta, ale může zde být i klíč od domu apod.

V blízké budoucnosti se počítá se sloučením ID s CBDC (digitální měna). Nyní již bude stačit přidat systém sociálních kreditů – zprvu zejména v podobě měření uhlíkové stopy – zrušit hotovost a máme zde diktaturu, kterou lze přirovnat k jakémusi technokratickému neofeudalismu.

OSN nyní nabádá všechny země, aby urychlily vydávání digitálních identit, přičemž v budoucnu by i ID měly být celosvětově unifikovány.

Lze předpokládat, že kolem roku 2030 již bude „na stole“ globální ID.

Rozvojová agentura OSN, UNDP, zveřejnila svůj rámec řízení digitální veřejné infrastruktury. Světová organizace nepochybně doufá, že se k němu připojí všech jejích 190+ členů.

Další orgán OSN opět přichází s kontroverzní politikou, opírající se o zastřešující politiky, které mu mají dodat legitimitu – Cíle udržitelného rozvoje a Agenda 2030.

Zde UNDP v příspěvku na svých webových stránkách minulý měsíc vysvětlil, že rámec digitální identity byl jeho odpovědí na „žádosti o institucionální podporu“ a ocenil své vlastní úsilí jako inkluzivní a založené na (zdánlivě občanských a zákonných) „právech.“

Je jasné, že OSN má zájem pokročit v přijímání digitálních identit a činí tak při každé příležitosti, včetně aktivit UNDP.

Pro ty země (nebo spíše jejich současné vlády), které jsou ochotny následovat příklad OSN v oblasti digitální veřejné infrastruktury (DPI), jejíž digitální identita je jen částí, zprávy říkají, že doporučený rámec obsahuje devět bodů:

„právní, regulační rámec, nediskriminace, přístup k informacím, právní odpovědnost, schopné instituce, uživatelská hodnota, zadávání zakázek a boj proti korupci a ochrana údajů.“

„Agenda udržitelného rozvoje“ citovaná v tomto případě se týká občanské registrace každého člověka narozeného na světě – a samozřejmě zajišťuje, aby se to v budoucnu dělo digitálně.

Tedy každý novorozenec ihned dostane unikátní ID, které s daným jedincem zůstane po celý život.

Co je špatného na současném systému? OSN o tom hodně přemýšlí, ale chce zajistit, aby digitální verze vyvinuté a implementované různými vládami měly od začátku „vhodné“ a skutečně „robustní“ řízení.

UNDP to vysvětluje potřebou zajistit, aby standardy a pravidla, stejně jako „protokoly ochrany údajů“ všechny fungovaly směrem k budoucí plné digitalizaci veřejných služeb.

Cílem UNDP je tedy centralizovat úsilí stovek národních vlád poskytnutím standardního modelu.

Jeho cílem je také dosáhnout něčeho, co se v reálném světě jeví jako vysoce nepravděpodobné (nebo spíš jako vtip roku), ale v tiskové zprávě to zní dobře: upřednostňování práv jednotlivce.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *