Rjabkov říká, že Rusko nemá v plánu udržet USA ve smlouvě START silou.

Rusko nebude nutit USA k uzavření Smlouvy o omezení strategických zbraní (START). Náměstek ruského ministra zahraničí Sergej Rjabkov to řekl v rozhovoru pro list Kommersant ve čtvrtek 26. ledna.
Diplomat poznamenal, že pokud se Spojené státy rozhodnou situaci zhoršit z propagandistických důvodů, bude to jejich volba.

„Nejsme zvyklí na to, že Washington ničí dohody o kontrole zbrojení, místo aby podnikl konkrétní praktické kroky k posílení jejich životaschopnosti,“ řekl.

Rjabkov dodal, že rozpad smlouvy by byl hluboce politováníhodný, ale ruská strana nebude druhou stranu násilím držet u STARTu, uvedla RT.

Již dříve, 28. prosince, ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov prohlásil, že postoj USA k obnovení inspekcí v rámci START není příliš spravedlivý.

Připomněl preambuli smlouvy, v níž se uvádí, že smluvní strany uznávají neoddělitelnou souvislost mezi strategickými útočnými a strategickými obrannými zbraněmi. Tato souvislost je zásadní, když mluvíme o snižování strategických zbraní.

Podle něj USA tento závazek oslabují. V současné době se buduje globální protiraketová obrana po obvodu ruských a čínských hranic. Nikdo neskrývá, že protiraketový systém by měl pomoci zadržet Rusko a Čínu, řekl Lavrov.

Uvedl, že podle smlouvy by nový typ vztahů mezi Ruskem a USA měl být založen na vzájemné důvěře, respektu a spolupráci. To vše však USA vyškrtly.

Lavrov dále uvedl, že sankce uvalené americkou stranou z technického hlediska vážně zkomplikovaly možnost protiinspekcí. Přesto USA velmi stojí o obnovení těchto inspekcí a pravidelně o tom vysílají signály.

Poznamenal také, že Rusko dnes nemá příliš velkou chuť navazovat dialog se západními zeměmi.

V lednu 2021 se ruský prezident Vladimir Putin a Joe Biden dohodli na prodloužení smlouvy START bez dalších podmínek o dalších pět let do 5. února 2026.

Situace se však změnila po zahájení speciální operace na Ukrajině. V srpnu 2022 Moskva dočasně stáhla svá zařízení z inspekcí USA. Ministerstvo zahraničí to vysvětlilo tím, že Washington de facto zbavil Rusko práva provádět inspekce vojenských a jaderných zařízení ve Spojených státech.

Send us mail