, ,

Polský premiér varuje před federalizací EU a bruselskou technokratickou utopií

Polský premiér varuje před federalizací EU a bruselskou technokratickou utopií

Celý článek si můžete poslechnout v audioverzi ZDE:

21.3.2023

Autor: EURACTIV Network

Polský premiér varuje před federalizací EU a bruselskou technokratickou utopií.

Polský premiér Mateusz Morawiecki ve svém projevu na univerzitě v německém Heidelbergu představil svou vizi budoucnosti Evropy. Zdůraznil roli suverénních národních států a odmítl vybudování evropské federace.

Konzervativní polská vláda stojí v první linii podpory Ukrajiny proti Rusku a vždy podporovala členství a prohlubování spolupráce v rámci NATO. Pokud však jde o evropský integrační proces, vyjádřila pochybnosti nad prohlubováním pravomocí institucí EU.

Morawiecki ve svém projevu vyzdvihl roli suverénních národních států při „udržování svobody národů“.

„Nic nezajistí svobodu národů, jejich kulturu, sociální, ekonomickou, politickou a vojenskou bezpečnost lépe než národní státy,“ řekl Morawiecki a dodal, že „jiné systémy jsou iluzorní nebo utopie“. Varoval před další federalizací EU.

Alternativou k Evropě suverénních národních států by byla „technokratická utopie, kterou si někteří v Bruselu zřejmě představují“, nebo „neoimperialismus“, řekl polský premiér.

Morawieckého projev navazuje na další projevy o budoucnosti EU, které v poslední době pronesli jiní vedoucí představitelé zemí EU, například německý kancléř Olaf Scholz v Praze v srpnu 2022 a francouzský prezident Emmanuel Macron na Sorbonně na začátku svého prvního mandátu v roce 2017.

Scholz ve svém pražském projevu uvedl, že smlouvy EU nejsou „vytesány do kamene“ a že rozšíření EU by mělo přijít společně s její celkovou reformou.

Německo prosazuje, aby se Unie vzdala principu jednomyslného hlasování v otázkách zahraničních věcí a daňové politiky, což je dokonce podmínkou souhlasu Berlína se vstupem nových členských států. Německá vize se ale setkává s odporem, a to zejména z Polska.

„Pokud se budou jednotlivé národy Evropské unie snažit ovládat ostatní, může se Evropa stát obětí stejných chyb z minulosti,“ varoval Morawiecki v Heidelbergu s tím, že jeho „proevropskost“ se projevuje podporou rozšiřování EU, nikoliv další centralizací.

Morawiecki ve svém projevu také ostře kritizoval Evropskou komisi. Ta nedávno oznámila, že bude Polsko žalovat kvůli dvěma rozsudkům Ústavního tribunálu, které podle Komise zpochybňují princip přednosti práva EU.

„Plácat ostatní bičem ,evropských hodnot‘, aniž bychom se dohodli na jejich definici nebo pochopili, jaké změny musí jednotlivé země provést, je pro Evropskou unii […] sebedestruktivní,“ řekl Morawiecki.

„Opravdu chceme panevropskou kosmopolitní elitu s obrovskou mocí, ale bez voličského mandátu?“ ptal se Morawiecki. (Jonathan Packroff | EURACTIV.de)

ZDROJ:EUROACTIV, The Capitals https://euractiv.cz/section/politika/news/the-capitals-polsky-premier-varuje-pred-federalizaci-eu-a-bruselskou-technokratickou-utopii/?fbclid=IwAR2IElhqUe0iaDZt0DosZo5VKlPup5zeNwGIKyqJYZ75Pn-s8m8MQZlSUUw

Dočetli jste jeden z našich článků?
Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolný příspěvek, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování ! Volného blogu a také investicí do jeho budoucnosti.
Více o financování zdola se dozvíte ZDE: https://volnyblog.news/podporit-provoz-volny-blog-cz/

1 reply
  1. aamater
    aamater says:

    Už včera bolo neskoro!!! EU je prehnitý skorumpovaný spolok debilov a zlodejov, naviac presiaknutý fašistami a vrahmi. Slovensko by malo okamžite opustiť tento spolok liberálnych fašistov, zlodejov, vrahov a podliakov.

    Odpovědět

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *