Podrobnosti ukazují, kolik výkalů hlodavců je v potravinách povoleno

Plísně, části hmyzu, krysí chlupy

Celý článek si můžete poslechnout v audio verzi ZDE:

Nová zpráva deníku Daily Mail odhalila propastný rozdíl mezi tím, co potravinářské regulační orgány a inspektoři považují za dobré potraviny, a tím, co si myslí spotřebitelé.

Například krysí chlupy, plísně a části hmyzu, dokonce i krysí bobky jsou do určité míry povoleny zákonem.
Zpráva citovala předpisy, které povolují „nechutné věci“ ve „VAŠICH oblíbených potravinách“, včetně „pěti krysích chlupů ve sklenici arašídového másla, 30 končetin hmyzu v čokoládové tyčince a trusu hlodavců v popcornu“.

A Úřad pro kontrolu potravin a léčiv je s tím spokojen.
„Úlomky hmyzu zahrnují nožičky, tykadla a další části brouků, které se mohou ocitnout přimíchané ve výrobcích. Tyto ‚potravinové vady‘ se dostávají do potravin během sběru surovin a výrobního procesu,“ uvádí se ve zprávě.

A podle FDA je pro výrobce „ekonomicky nepraktické“ zabránit veškeré kontaminaci.
Určité předpisy jsou „hrubé“, ale „vady“ jsou tak malé, že spotřebitele nepoškozují, uvádí se ve zprávě.
„Káva – ranní základ většiny pracujících Američanů – může být legálně balena s tím, že až 10 procent zrn je plesnivých nebo napadených hmyzem,“ vysvětluje zpráva.

A „některá zrnka popcornu mohou být ohlodaná krysou“.

Povolené množství různých potravin včetně až 5 % hnijící řepy v konzervě, 30 afiridů na 100 g mražené brokolice, až 5 % skořicové kůry může být plesnivé, přičemž 1 mg savčích výkalů na kilo je povoleno a v čokoládě je povoleno až 60 kousků hmyzu na 100 g.