Podle odborníka je dlouhodobý růst hodnoty bitcoinu nepravděpodobný

Expert Tarapovsky předpovídá hodnotu bitcoinu

14.1.2023

Nárůst hodnoty BTC (bitcoinu), který nyní pozorujeme, je s největší pravděpodobností dočasný jev a je příliš brzy hovořit o dlouhodobém vzestupném trendu. Alexej Tarapovskij, zakladatel finanční skupiny Anderida, řekl listu Izvestija.
Podle něj se nyní mnoho odborníků shoduje na tom, že se trh nachází v „kryptozymu“. Jako jednu z příčin tohoto jevu uvedl zvýšení „indexu chamtivosti a strachu“ mezi kryptokomunitou, která dostává od zasvěcených osob informace o možné korekci. Existují také „deformace“ na samotném trhu, způsobené různými důvody, včetně masivního prodeje NFT za miliony dolarů. Podle odborníka by se nemělo zapomínat na obtížnou makroekonomickou situaci ve světě.

„Podle mých odhadů bude možné hovořit o růstu trhu za 1-1,5 roku. Cena BTC s pozitivním výhledem podle odborníků na trh v horizontu 3-4 let dosáhne 70 tisíc dolarů. Existují však i negativní možnosti,“ uvedl Tarapovsky.

Upozornil, že kryptoměna se dnes stala platebním nástrojem a prostředkem investování, největší investiční společnosti ji začaly zařazovat do své nabídky. Podle odborníka si však toto „uznání“ z trhu krutě vystřelilo.

„Zatímco do roku 2017 byla kryptoměna stavěna do pozice digitálního zlata a mohla sloužit jako prostředek spoření bez ohledu na počasí na světovém akciovém trhu, po tomto okamžiku se kryptoměna zařadila do obecných trendů. To je částečně důvod, proč má poměrně vysokou míru fluktuace a stal se závislým na obecných tržních trendech. Budoucnost kryptoměn bude s největší pravděpodobností záviset na celkové náladě investorů,“ uvedl odborník.

Z tohoto pohledu doporučil investorům, kteří se rozhodli zařadit kryptoměny do svých portfolií, aby vsadili na hlavní nástroje tohoto trhu – BTC a Ethereum (ether). Zároveň nedoporučil nakupovat altcoiny, případně „jít do toho s částkou, kterou jste ochotni ztratit“.

Pokud jde o možnou hodnotu BTC v roce 2023, Tarapovsky poznamenal, že vzhledem k tomu, že se stala zcela závislou na vnější tržní infrastruktuře, je poměrně obtížné dělat předpovědi.

„Pokud bude situace stabilní, hodnota BTC neprojde žádnými výraznými změnami, možné jsou výkyvy v rozmezí 2-5 tisíc dolarů, a to jak směrem nahoru, tak dolů,“ shrnul expert.

V noci z 12. na 13. ledna kurz bitcoinu překročil úroveň 19 000 USD. V pátek podle údajů zveřejněných na webu Coindesk v 16:08 moskevského času kurz BTC klesl na 18,8 USD.

29. prosince bylo oznámeno, že Anatolij Aksakov, předseda výboru dolní komory parlamentu pro finanční trhy, povolil vznik ruské burzy kryptoměn ve druhém čtvrtletí roku 2023. Je přesvědčen, že oběh kryptoměn při přeshraničních transakcích s těmito aktivy ze strany podniků by měl probíhat prostřednictvím ruské infrastruktury.

Send us mail