Plyn opět zdražil téměř o 50% a expert Fiala zarytě i se Sígelou mlčí!

Celý článek si můžete poslechnout v audioverzi zde:

ČESKO: Tak jak je to s tím levným plynem, soudruzi kapitalisti vládní Pětidestrukce? Něco se nám tají? Za kolik doplňujeme zásobníky?

Plyn opět zdražil téměř o 50% a expert Fiala zarytě i se Sígelou mlčí!

Jak je to v té Uhlířově písničce:

Není nutno, není nutno,

aby bylo přímo veselo,

hlavně nesmí býti smutno,

natož aby se brečelo…

Po setrvalém poklesu cen se spotový kontrakt na evropský plyn TTF obchodoval až v blízkosti 20 EUR/MWh (průměr před-pandemické dekády byl mezi 15-20 EUR/MWh), což mírnilo obavy z dalšího vyhrocení energetické krize. V posledních dvou týdnech se však velkoobchodní cena plynu znovu zvýšila o téměř 50 % na aktuálních 35 EUR/MWh. A Česká republika se stává obětí, protože Německo od nás chce, abychom platili od podzimu výcenáklady zpracování LNG plynu a podíleli se na terminálech. Ale my na to máme, tvrdí vůdce Fiala.

A trubky na strašně levný plyn nesmíme díky USA a Bruselu používat.

Bezprostřední příčiny dražšího plynu jsou minimálně dvě. Za prvé, výpadek norských dodávek do EU (přibližně 10 procent), který by měl trvat až do poloviny července. Za druhé, očekávané oznámení o ukončení těžby zemního plynu v nizozemském Groningemu.

Zdánlivě je celková situace je podstatně lepší než v létě minulého roku. Stav zásobníků, které jsou v EU naplněny pro toto roční období, jsou výrazně nadprůměrně. Dle analytiků JP Morgan dokonce hrozí situace, kdy již v srpnu nebudou Evropě stačit dostupné skladovací kapacity a paradoxně bude potřeba omezit nabídku plynu (!).

Hlavním rizikem zůstává bez větších pochyb počasí. Nad očekávání studená zima by zřejmě znamenala dražší plyn, ale ale údajně nikoli už scénář, kdy by v Evropě hrozil jeho akutní nedostatek.

Opět ale: dnes největším znečišťovatelem ovzduší v Evropě je Německo. To zářné Německo. A důvod? Prostě už měsíc nefouká vítr, větrníky se netočí a Německo nemá jaderné elektrárny. Takže jede na plyn a uhlí.

Také se vám zdá, že žijeme v blázinci a vedou nás blázni?

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *