Pfizer žaluje Polsko za odmítnutí nákupu dalších genových injekcí s odvoláním na smlouvu uzavřenou s EU

Celý článek si můžete poslechnout v audioverzi zde:

26.11.2023

Zkorumpovaná šéfka EU dohodla 10 dávek experimentálních genových injekcí Pfizer pro každého občana EU. A to se zapomíná na fakt, že jde o přípravky určené pro dospělé a teenagery, ne pro děti. Pro ty byly objednávány genové injekce zvlášť.

Dále je třeba odpočítat přípravky jiných firem, které se v EU podávaly, což dá také pěkných pár milionů. V součtu by tak mohlo vyjít i o  nějakých 13 – 14 dávek na jednoho občana EU.

Tato smlouva byla uzavřena v době, kdy nám propagandisté tloukli do hlav něco o 2 dávkách a tečka. Už to jasně ukazuje, jak bylo celé vnucování těchto přípravků založené na lžích.

A zatímco je nyní patrná snaha EU tyto podezřelé nákupy a nevýhodné smlouvy zametat pod koberec, stejně jako neméně podezřelé SMS mezi Lejnovou a Bourlou, zločinecká firma Pfizer se neštítí žalovat Polsko za to, že již před časem odmítlo nákup dalších jedůvek.

V dubnu 2021 se svět dozvěděl, že předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová vyjednávala s generálním ředitelem společnosti Pfizer Albertem Bourlou největší kontrakt, jaký byl kdy uzavřen, na 1,1 miliardy dávek vakcín proti covidu-19.

Později byla uzavřena i další smlouva, která počet dávek dále navýšila.

Kontrakt byl uzavřen i za všechny země EU, které zavazoval k odběru daného počtu dávek.

Mezi Bourlou a Lejnovou v té době probíhala čilá konverzace formou utajovaných SMS. A zatímco se tyto texty „nějak podivně“ ztratily, Pfizer nyní žaluje Polsko.

Smlouva EU uzavřená mezi Ursulou von der Leyenovou a Bourlou zavázala polskou vládu k nákupu o 60 milionů dávek více, než kolik jich nakoupila.

„Společnosti Pfizer a BioNTech usilují o to, aby Polsko dodrželo své závazky týkající se objednávek vakcín proti covidu-19 zadaných polskou vládou v rámci jejich smlouvy o dodávkách do Evropské unie podepsané v květnu 2021,“ řekl mluvčí společnosti Pfizer a dodal, že BioNTech se k žalobě připojuje.

Podle polských novin Gazeta Prawa společnost Pfizer podala občanskoprávní žalobu k bruselskému soudu, protože dávky byly zakoupeny prostřednictvím smluv EU o společném zadávání veřejných zakázek vypracovaných podle belgického práva. 

Polsko pod vedením tehdejšího ministra zdravotnictví Adama Niedzielského a strany Právo a spravedlnost učinilo v dubnu 2022 odvážný krok, když zastavilo dodávky vakcín s odvoláním na vyšší moc.

Toto rozhodnutí, ovlivněné finančními i epidemiologickými faktory, se odrazilo ve východní a střední Evropě a vedlo k vlně nesouhlasu s dohodou Komise se společností Pfizer.

Snaha o nové projednání dohody, vyvolaná kolektivním protestem několika zemí EU, nespokojenost zmírnila jen částečně.

Požadavky na transparentnost a spravedlivější dohodu zesílily, což vedlo Komisi k revizi dohody. Odmítnutí Polska podepsat revidovanou dohodu však zdůraznilo rostoucí rozpory mezi členskými státy EU a vyjednávací taktikou Komise.

Posuňme se k výsledkům říjnových polských voleb, v nichž opozice získala dostatek křesel na to, aby mohla potenciálně dosadit k moci centristickou postavu Donalda Tuska.

Žaloba společnosti Pfizer, která může dosáhnout výše 1,2 miliardy eur, představuje pro Tuskovu administrativu obrovskou výzvu.

Tento krok společnosti Pfizer není jen o kompenzaci ztrát, ale také o vyslání ostrého vzkazu ostatním zemím, které zvažují porušení smlouvy.

Komise dokázala od společnosti Pfizer získat závazky k přesunu některých dodávek, ale ne v takové míře, jak to požadovaly některé země.

Vzhledem k tomu, že míra proočkovanosti stagnovala, začaly se k výzvě k novému vyjednávání připojovat i země mimo skupinu střední a východní Evropy. 

V jednu chvíli dokonce některé země začaly požadovat větší transparentnost původních jednání mezi společností Pfizer a Komisí. „Co bylo slíbeno? Opravdu bychom to rádi věděli,“ řekl zástupce Belgie Pierre Cartuyvels v prosinci 2022.

V květnu tohoto roku Komise v tichosti oznámila, že o problematické dohodě bude znovu jednáno. Podařilo se snížit blíže nespecifikované množství – počet zbývajících dávek, přičemž dodávky budou také více rozloženy, a to až do roku 2026. Polsko však odmítlo revidovanou dohodu podepsat. 

Podle polské ministryně zdravotnictví Katarzyny Sójky v komentáři pro Rynek Zdrowia je to obtížný případ, ale existuje šance, že může skončit „pozitivním způsobem.“

Lze tedy předpokládat, že nová probruselská vláda již tlaku Pfizeru a Bruselu ustoupí…

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *