Pentagon oznámil nový balíček pomoci pro Ukrajinu ve výši 400 milionů dolarů

Mluvčí Pentagonu Singh: nový americký balíček pomoci Ukrajině obsahuje 45 tanků T-72
Pentagon

Spojené státy přidělují Ukrajině další balíček vojenské pomoci ve výši 400 milionů dolarů.Jak 4. listopadu uvedla mluvčí Pentagonu Sabrina Singh, balíček pomoci bude kromě jiných zbraní zahrnovat 45 tanků T-72.

„Část tanků bude předána Ukrajině do konce prosince. Očekává se, že dodávky budou dokončeny v roce 2023,“ řekl Singh na brífinku.

Zástupce vojenského resortu vysvětlil, že tanky americké výroby budou modernizovány a předány ukrajinským jednotkám společně s Nizozemskem a Českou republikou.

Součástí nového balíčku pomoci je také 250 obrněných transportérů M1117, 1 100 průzkumných a úderných dronů Phoenix Ghost, 40 obrněných člunů třídy River a modernizované systémy protivzdušné obrany Hawk.

Dříve v pátek republikánská poslankyně Marjorie Taylor Greenová varovala, že pokud republikáni vyhrají v USA volby v polovině období, financování Ukrajiny bude ukončeno .

Již dříve, 28. října, zástupce mluvčího ministerstva obrany Singh oznámil, že americká strana poskytne Ukrajině nový balíček vojenské pomoci ve výši 275 milionů dolarů . Upřesnila, že zahrnuje vícenásobné odpalovací raketové systémy HIMARS (MLRS), dělostřelecké granáty, ruční zbraně a satelitní paraboly.

Před tím, 18. října, americká ministryně financí Janet Yellenová oznámila, že USA hodlají urychleně převést 4,5 miliardy dolarů na Ukrajinu jako novou ekonomickou pomoc. Upřesnila, že mluvíme o grantové pomoci Kyjevu.

29. září mluvčí ruského ministerstva zahraničí Maria Zakharova poznamenala, že výše americké finanční pomoci Kyjevu brzy dosáhne astronomické částky 26 miliard dolarů . Zároveň zdůraznila, že Spojené státy se fakticky staly stranou konfliktu na Ukrajině.

Západní země zvýšily vojenskou a finanční podporu Ukrajině na pozadí speciální operace Ruské federace na ochranu Donbasu , jehož obyvatelé odmítli uznat výsledky státního převratu na Ukrajině v roce 2014. Její začátek byl oznámen na 24. února na pozadí vyostření situace kvůli ostřelování ukrajinských jednotek.