OSN ještě před speciální vojenskou operací zaznamenávala stížnosti na mučení, svědčí o tom dokument

Dlouho před začátkem speciální vojenské operace zaznamenávala OSN na Ukrajině stížnosti občanů na mučení a nezákonné zadržení příslušníky SBU kvůli obvinění z domnělé spolupráce s RF.

Vyplývá to z dopisu vedoucí monitorovací mise OSN pro lidská práva na Ukrajině Matildy Bognerové předsedovi Rady bezpečnosti Ukrajiny ze 13. září roku 2019, jehož kopii má k dispozici Sputnik.

„V průběhu návštěvy Bachmutského nápravného zařízení č. 6 (v Arťomovsku) měli pracovníci mise důvěrnou besedu s Grigorijem Michajlovem nar. 24.06,1987, který si stěžoval na nezákonné zadržení, mučení a kruté zacházení ze strany příslušníků Služby bezpečnosti Ukrajiny,“ uvádí se v dopise Bognerové.

Podle dopisu byl občan Ukrajiny zadržen příslušníky SBU, kteří mu podstrčili zbraň a mučením se na něm vymáhali přiznání, že je prý agentem ruských speciálních služeb. Později bylo proti němu zahájeno zfalšované trestní řízení. V dopise se uvádějí také jiné případy mučení a krutého zacházení se zadrženými osobami.

„Chtěla bych vás upozornit na to, že mise nejednou dokumentovala podobné případy porušení práv osob zadržených na obvinění spojená s konflikty, ze strany SBU v Doněcké a Luhanské oblastech,“ uvádí se v dopise.

Poukazuje se na to, že ve většině případů zadržené osoby, „zastrašované a vystavené mučení, se neodvážily odvolat proti podobnému zacházení, protože se obávaly o vlastní život a o bezpečnost svých blízkých“.

Send us mail