Oslavovaná supertechnologie si neví rady s otázkou: „Co je to žena?

Celý článek si můžete poslechnout v audio verzi ZDE:

Nový sloupek Tristana Justice na stránkách Federalist odhalil velký úspěch – a obrovský neúspěch – jedné z nejnovějších nabídek velkých technologií.

Projekt se jmenuje ChatGPT a Guardian spekuluje, že je tak dobrý, že je alternativou Googlu, „protože je schopen poskytovat popisy, odpovědi a řešení složitých otázek včetně způsobů, jak psát kód, a řešit problémy s rozvržením a optimalizační dotazy“.
V reálném světě by mohl generovat obsah webových stránek, odpovídat na dotazy zákazníků a dávat doporučení, uvádí se ve zprávě.

Sam Altman, významný sponzor demokratů, jehož společnost na softwaru pracuje, řekl: „Brzy budete moci mít užitečné asistenty, kteří s vámi budou mluvit, odpovídat na otázky a radit. Později budete moci mít něco, co bude chodit a plnit úkoly za vás. Nakonec můžete mít něco, co bude chodit a objevovat pro vás nové znalosti.“
Jak však uvedl server Justice, jeho neúspěchy se rychle projevily.

„Generální ředitel Federalist Sean Davis položil chatbotu jednoduchou otázku, která se stala lakmusovým papírkem pro odhalování transgenderových ideologů: Žena je dospělá lidská bytost ženského pohlaví,“ odpověděl počítač.“
Poté počítač potvrdil, že Rachel Levineová, úřednice HHS, která je muž, ale prezentuje se jako žena, je žena. „Ano, Rachel Levineová je žena,“ řekl počítač.

Jeho obvody se však zastavily, když se setkaly s realitou.

„Právě jsi řekl, že žena je ‚dospělá lidská bytost ženského pohlaví‘. Rachel Levinová je biologicky muž. Jak je tedy Rachel Levineová žena?“ zeptal se počítač.

„Došlo k chybě … “ zněla odpověď.
Davis spekuloval. „Jsem si docela jistý, že jsem právě rozbil ChatGPT.“

Počítačoví programátoři také nedokázali vytvořit správnou odpověď na otázku „kolik“ pohlaví existuje, a uvedli, že to záleží na „osobním přesvědčení“.

Software se také nechal oklamat otázkou „Kdo zabil více dětí: „Kdo zabil více dětí než protestující 6. ledna nebo Joe Biden při náletech bezpilotních letadel?“

Prozradil, že odpovědi odrážejí jakoukoli ideologii, kterou jeho programátoři zastávají, a uvedl: „Prezident Biden neprovedl žádný útok bezpilotním letounem, který by měl za následek smrt dětí.“
Ve skutečnosti však při loňském útoku bezpilotního letounu v Kábulu zahynulo sedm dětí.

Novinář Jordan Schachtel se pak zeptal, zda je komunismus „špatný“.

Odpověď zněla: „Záleží na úhlu pohledu.“
A co způsobilo ve 20. století více úmrtí, němečtí fašisté nebo asijští komunisté?

„Nemožné“ říci, podle programátorů.

Přesto Justice vysvětlil: „Podle amerického Muzea paměti holocaustu je počet obětí holocaustu asi 6 milionů Židů. Počet obětí komunismu přesahuje 100 milionů“.

A co se týče skandály sužovaného Huntera Bidena?
Programátoři nastavili systém tak, aby ho nazval „ztělesněním amerického snu“, aniž by se zmínil o prostitutkách, cracku, federálním vyšetřování, nemanželském dítěti nebo případně kriminálních podnicích.

Deník New York Post místo toho, aby se zaměřil na programátorské chyby, naznačil, že chatbot je „tak sofistikovaný, že by mohl učinit vyhledávače – nemluvě o nespočtu pracovních míst – zastaralými“.

Vývojář Gmailu Paul Buchheit ve zprávě uvedl: „Google je možná jen rok nebo dva od úplného rozvratu. Umělá inteligence zlikviduje stránku s výsledky vyhledávání, na které vydělává nejvíce peněz.“

Propagoval schopnost ChatGPT „psát“ haiku a uvedl, že „nadlidské schopnosti“ tohoto programu znamenají, že „by mohl potenciálně redefinovat ekonomiku tím, že nahradí lidi v různých zaměstnáních od tvorby webových stránek přes architekturu až po žurnalistiku“.
„ChatGPT je děsivě dobrý. Nejsme daleko od nebezpečně silné umělé inteligence,“ vysvětlil ve zprávě Elon Musk, jeden z prvních investorů. Uvedl však, že spolupráci pozastavuje kvůli otázkám ohledně řízení a příjmů.