Nová zpráva ukazuje, že polární divočině se daří navzdory hrozivým předpovědím klimatických alarmistů.

Celý článek si můžete poslechnout v audio verzi ZDE:

Zdá se, že vyprávění o „klimatické nouzi“ pokračuje ve své sebedestrukci, neboť v nedávné zprávě významného kanadského zoologa se uvádí, že lední medvědi a další polární zvířata v roce 2022 navzdory předpovědím o blížící se katastrofě nadále prosperovali.

Ve zprávě „Polar Wildlife Report 2022„, kterou zveřejnila Nadace pro politiku globálního oteplování u příležitosti Mezinárodního dne ledních medvědů, Dr. Susan Crockfordová vysvětlila, že druhy závislé na ledu v Arktidě a Antarktidě nevykazují žádné známky hrozícího populačního kolapsu v důsledku nedostatku mořského ledu.

Celkově se zdá, že arktické a antarktické fauně a flóře všech druhů se až na výjimky daří dobře. Počty ledních medvědů, mrožů atlantských a hlavonožců se v Arktidě nadále zotavují z nadměrného lovu, stejně jako počty plejtváků, keporkaků, modrých a jižních velryb v Antarktidě (i když některé pomaleji než jiné).

The Polar Wildlife Report 2022, Susan Crockford, 27. února 2023, s. 17.
Důvodem, proč se polární fauně daří, je podle zprávy skutečnost, že v Arktidě i Antarktidě méně letního mořského ledu a zvýšená primární produktivita v posledních dvou desetiletích znamenají více potravy pro všechna zvířata.

Z teplejšího počasí a většího množství oxidu uhličitého by tedy neprofitovali jen Britové zbavení slunce. Téměř všichni volně žijící živočichové, rostliny a lidé by se těšili z mírného zvýšení teploty, a to i ti, kteří jsou zvyklí na led.
Dr. Susan Crockfordová je zooložka s více než 40letou praxí. Její zpráva je recenzovaným shrnutím nejnovějších informací o polárních zvířatech ve vztahu k historickým záznamům, které vychází z přehledu vědecké literatury z roku 2022 a zpráv z médií.

„V roce 2022 nebyly ani z jedné polokoule zaznamenány žádné zprávy, které by naznačovaly, že polární zvěř trpí v důsledku snížení rozsahu mořského ledu: žádní hladovějící lední medvědi nebo mroži, žádní mrtví tuleni vyvržení na pláž, žádný výrazný pokles počtu velryb, žádná utopená mláďata tučňáků,“ uvedla.

Lední medvědi jsou vrcholovými predátory Arktidy. V současné době mají poměrně velkou populaci a od roku 1979 nedošlo k žádné změně v jejich historickém areálu, navzdory tomu, co uvádějí agendou řízené zdroje.

Mezinárodní svaz ochrany přírody (IUCN) ve svém hodnocení Červeného seznamu z roku 2015 opět zařadil ledního medvěda na seznam „zranitelných“ druhů ohrožených vyhynutím a v roce 2016 USA potvrdily své rozhodnutí z roku 2008 zařadit tento druh na seznam „ohrožených“ podle amerického zákona o ohrožených druzích.17 Obě rozhodnutí byla založena na počítačovém modelování budoucího poklesu, nikoli na pozorovaném poklesu.

The Polar Wildlife Report 2022, Susan Crockford, 27. února 2023, s. 3.
Průzkumy odhadují populaci ledních medvědů na 26 000 až 32 000 jedinců s poměrně velkou chybou. To je mnohem více než 7 493 medvědů, o kterých byla veřejnost ujišťována, že vzhledem k stavu mořského ledu od roku 2007 zůstanou všichni.

Zpráva uvádí, že „oproti očekávání sice rozsah arktického mořského ledu od roku 1979 celkově klesá, ale tento trend se zastavil: od roku 2007 v případě letního ledu a přibližně od roku 2011 v případě zimního ledu“.

Letní led, místo aby dále klesal, se po roce 2007 vyrovnal. Vzhledem k přetrvávajícímu nízkému rozsahu letního mořského ledu a snížené tloušťce ledu – což umožňuje v létě příznivé kvetení fytoplanktonu pod ledem – studie ukazují, že primární produktivita v mnoha regionech v letech 2003 až 2022 nadále stoupala, zejména v Barentsově a Čukotském/Beringově moři. Tyto květy fytoplanktonu poskytují hojnou potravu všem organismům v arktickém potravním řetězci včetně zooplanktonu („krilu“), bentických bezobratlých (např. mlžů), ryb a mořských savců.

Zveřejněné údaje získané z terénních studií o fyzickém a reprodukčním zdraví medvědů poskytují nezvratné důkazy mimo jiné z subpopulací v Barentsově a Čukotském moři, že lední medvědi jsou tlustí a dobře se rozmnožují navzdory výraznému úbytku letního mořského ledu v posledních dvou desetiletích. Tato fakta vyvracejí předpoklad, že lední medvědi potřebují k prosperitě dostatek letního mořského ledu.

Nejsou to jen předpovědi o arktické polární fauně, v nichž se klimatičtí alarmisté mýlí. Modely klimatických alarmistů nesprávně předpovídají výrazný úbytek antarktického mořského ledu a v důsledku toho i populace tučňáků:

Plocha antarktického mořského ledu je překvapivě stabilní: celková zimní ledová pokrývka se od roku 1979 mírně zvýšila. Klimatické modely používané k předpovědi budoucích podmínek (předpokládané jako důsledek stále rostoucích emisí oxidu uhličitého způsobených lidskou činností) předpovídaly výrazný pokles antarktického mořského ledu v posledních desetiletích a ještě větší v průběhu 21. století.

Odborníci na mořský led dokumentovali své obavy z [rozporu] mezi pozorováními a modelovými předpověďmi více než deset let; v roce 2022 model navrhoval, že lze očekávat prakticky stabilní zimní antarktický mořský led přinejmenším do roku 2050 a poté jen mírný pokles. Biologové, kteří hlásají budoucí pokles početnosti antarktických druhů (zejména krilu a několika druhů tučňáků), však tyto důkazy zjevně ignorovali.

The Polar Wildlife Report 2022, Susan Crockford, 27. února 2023, str. 16.

Další čtení:

Klimatičtí alarmisté zůstali šokováni rozmachem polární fauny v roce 2022, The Great Climate Con, 28. února 2023.
Podrobné informace o stavu všech 19 subpopulací najdete v článku „Zpráva o stavu ledního medvěda 2020“.
Polar Wildlife Report reveals Arctic and Antarctic animals were thriving in 2022 (Zpráva o stavu polární zvěře odhalila, že arktická a antarktická zvířata v roce 2022 prosperovala), Polar Bear Science, 27. února 2023.

Send us mail

2 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *