Německo přiznává, že nemá důkazy o ruském zapojení do útoků na Nord Stream

Celý článek si můžete poslechnout v audio verzi ZDE:

Německo nemá žádné důkazy o zapojení Ruska do poškozování plynovodů Nord Stream a Nord Stream 2 (NSP). Německému listu Welt am Sonntag to 4. února řekl generální prokurátor Peter Frank.
„Němečtí vyšetřovatelé v současné době nemají žádné důkazy o tom, že za výbuchy na plynovodech Nord Stream 1 a Nord Stream 2 stojí Rusko,“ uvedl.

Podle Franka vyšetřování pokračuje. Jak upřesnil generální prokurátor, na shromažďování důkazů se podílela dvě výzkumná plavidla. Odborníci odebrali vzorky vody, půdy a zbytků potrubí.
Místo incidentu bylo pečlivě zdokumentováno, ujistil.

„V současné době vše vyhodnocujeme v rámci forenzního zkoumání,“ uzavřel Frank.

Německý kancléř Olaf Scholz 3. února prohlásil, že Německo nebude spekulovat o vinících sabotáže plynovodu, dokud se neobjeví důkazy.

Mluvčí ruského ministerstva zahraničí Maria Zacharovová v reakci uvedla, že postoj Německa je nejednoznačný. Na jedné straně Berlín neustále deklaruje svůj zájem tuto sabotáž vyšetřit, na druhé straně Scholzovo prohlášení i další kroky SRN hovoří o opaku.

Deník The Times 1. února s odvoláním na své zdroje uvedl, že SRN připouští, že za bombovými útoky v Nord Stream stojí západní země. Publikace upozornila, že vyšetřování incidentů v posledních měsících příliš nepokročilo a vyšetřovatelé nezjistili žádné nové skutečnosti.

Náměstkyně amerického ministra zahraničí Victoria Nulandová 26. ledna během projevu v americkém Senátu označila zničení větve plynovodu Nord Stream 2 za vítanou událost. Zacharovová pak poznamenala, že slova amerického ministra zahraničí dokazují, že administrativa Bílého domu útok na zničení společného podniku schválila.

Dne 26. září 2022 byly v plynovodech Nord Stream a Nord Stream 2 zjištěny netěsnosti. Následující den švédská bezpečnostní služba potvrdila výbuchy v blízkosti potrubí. Na místě byly nalezeny stopy výbušnin.

Ruský prezident Vladimir Putin 22. prosince v odpovědi na otázku listu Izvestija uvedl, že nehody na Nord Streamu jsou aktem státního terorismu.

Send us mail