Německé vánoční trhy se ve franckém městě Karlstadt zahajovaly voláním muezzina

Celý článek si můžete poslechnout v audioverzi zde:

3.12.2023

Volání muezzina je mimo jiné znamením, že dané území neoddělitelně patří islámu. V současné době se již v mnoha evropských městech nese pravidelné páteční halekání muezzinů z mešit, kde je mimo jiné slyšet, že není jiného boha než Alláha.

A podobné halekání zahájilo také letošní vánoční trhy v německém Karlstadtu. Neumím si představit názornější příklad odevzdávání země islámu než počin, kdy se stará evropská tradice „přebíjí“ projevem nájezdníků, kteří chtějí tuto tradici zcela zničit, jak to učinili i všude jinde ve světě.

V Karlstadtu, poklidném městečku ve Frankách, se 26. listopadu konal Andreasmarkt, který měl letos za cíl přiblížit návštěvníkům islám.

Pod heslem „Orient se setkává se Západem“ se vedení ujaly místní mešitní organizace, včetně mešity Ditib, která je pod tureckou kontrolou. Muezzin zahájil vánoční trh hlasitým islámským modlitebním zpěvem z reproduktorů:

Po zahájení akce pokračovala v duchu orientálně-islámských zvyků: na pódiu byly představeny příslušné muslimské modlitební praktiky, například pozice, ve kterých by mělo dojít k symbolické podřízenosti bezvěrců.

Křesťanské vánoční koledy byly na inzerovaném „předvánočním bleším trhu“ zcela zrušeny a místo nich zpíval  dětský sbor muslimské písně.

Také kulinářská nabídka byla přizpůsobena orientálnímu konceptu: Místo svařeného vína a pražených mandlí se tentokrát objevila pečená turecká česneková skopová klobása a tantuni.

Kdo stojí za organizátory akce?

Ditib, Turecko-islámská unie Institutu pro náboženství, je jednou z největších islámských organizací v Německu. Skládá se z více než 900 členských organizací, zejména mešitních komunit. Jako organizace je Ditib přímo podřízen Diyanetu, turecké státní náboženské autoritě.

Ditib a turecká zastřešující organizace Diyanet jsou již léta kritizovány za to, že jsou hlásnou troubou turecké vlády AKP, že pořádají nenávistná kázání v mešitách Ditib, a že se veřejně modlí za tureckou invazi do kurdských regionů i do celé Evropy.

„Ó Alláhu, veď naši slavnou armádu k vítězství“ je text modlitby.

Místní noviny o akci nekriticky informovaly a poznamenaly, že účast byla nízká. Nezájem o islámský trh byl přičítán špatnému počasí.

zdroj

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *