Moskva zahájila trestní řízení proti mluvčímu Mety za podněcování k násilí proti Rusům

Celý článek si můžete poslechnout v audioverzi zde:

28.11.2023

V Rusku bylo nyní zahájeno trestní řízení proti zaměstnancům Zuckerbergovy americké technologické skupiny Meta.

Aplikace společnosti povolovaly výzvy k násilí proti Rusům a dokonce i k vraždám.

Společnost výslovně uvolnila pokyny na svých sociálních sítích na začátku války na Ukrajině a v souvislosti s ní.

Andy Stone, mluvčí technologického konglomerátu Meta, který vlastní Facebook, Instagram a WhatsApp, je nyní podle databáze ruského ministerstva vnitra v Rusku na seznamu hledaných.

Izvestija, RIA Novosti a další ruská média informovaly 26. listopadu, že Stoneovo jméno lze nyní nalézt v této databázi. V jeho spisu je uvedeno, že občan USA je hledaný pro účely trestního řízení, ale další podrobnosti nejsou uvedeny.

Meta byla v Rusku klasifikována jako extremistická organizace krátce po vypuknutí konfliktu na Ukrajině v únoru 2022.

Související aplikace, Facebook a Instagram, byly v zemi zablokovány, protože umožňovaly nenávistné projevy proti ruským občanům a šířily údajně falešný obsah o moskevské armádě.

WhatsApp byl ušetřen omezení, protože byl klasifikován jako čistý komunikační prostředek.

V březnu 2022, po přezkoumání interních e-mailů Mety, agentura Reuters uvedla, že se společnost rozhodla dočasně uvolnit svá pravidla v některých zemích, aby umožnila uživatelům Facebooku a Instagramu zveřejňovat příspěvky v souvislosti s vojenskou operací země na Ukrajině.

V té době již měly být plně tolerovány výzvy k násilí proti Rusům a ruským vojákům.

Plánovalo se také legitimizovat výzvy k úmrtí ruského prezidenta Vladimira Putina a jeho běloruského protějšku Alexandra Lukašenka, uvedla agentura.

Stone reagoval na zprávu na X a nazval ji „senzační“ a vysvětlil postoj Mety k této záležitosti.

„V důsledku ruské invaze na Ukrajinu jsme dočasně povolili formy politického projevu, které by normálně porušovaly naše pravidla, jako jsou násilná prohlášení jako ‚Smrt ruským vetřelcům,‘“ napsal mluvčí.

„Nebudeme však již nadále připouštět věrohodné výzvy k násilí proti ruským civilistům,“ řekl pak, aby své prohlášení zmírnil.

Samotný IT gigant se také snažil celou věc zmírnit. Prezident společnosti Meta pro globální záležitosti Nick Clegg řekl, že tento krok byl jednoduše zaměřen na to, aby dali Ukrajincům šanci vybít si hněv nad ruskými činy.

Tato politika americké společnosti byla dokonce kritizována generálním tajemníkem OSN António Guterresem, který prohlásil, že takový jazyk je nepřijatelný v jakémkoli kontextu.

Den po zprávě agentury Reuters ruský vyšetřovací výbor oznámil, že nyní zahájil trestní řízení v souvislosti s nezákonnými výzvami k vraždě a násilí vůči ruským občanům ze strany zaměstnanců Mety.

Agentura uvedla, že právně posoudí činy Stonea a dalších zaměstnanců amerického technologického gigantu.

Podle vyšetřovatelů mohlo jejich chování porušit články 280 a 205.1 ruského trestního zákoníku, které se týkají veřejných výzev k extremistickým aktivitám a podpoře teroristických aktivit.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *