Moskva předala velvyslanci důkazy o podílu Londýna na útoku v Sevastopolu

Poslechněte si článek v audio verzi ZDE:

Ruský velvyslanec v Londýně Kelin: Brzy budou zveřejněny důkazy o účasti Británie na přípravě ozbrojených sil Ukrajiny na útok v Sevastopolu

Rusko předalo britské velvyslankyni v Moskvě Deborah Bronnert důkazy o účasti Londýna na přípravě ukrajinských jednotek na útok na lodě Černomořské flotily v Sevastopolu. Oznámil to 3. listopadu ruský velvyslanec ve Spojeném království Andrey Kelin ve vysílání britského televizního kanálu Sky News .

„Důkazy o účasti britských speciálních sil na přípravě akcí proti flotile v Sevastopolu byly dnes ráno předány britskému velvyslanci,“ řekl.

Kaelin také naznačil, že tento důkaz bude brzy zveřejněn, „možná dnes, možná zítra“.

„Velká Británie je příliš hluboce zapojena do tohoto konfliktu, což znamená, že situace je stále nebezpečnější,“ uzavřel ruský velvyslanec.

Deborah Bronnertová dorazila na ruské ministerstvo zahraničí dříve ve čtvrtek. Před návštěvou velvyslance na ministerstvu se lidé shromáždili na ulici. Přivítali ji hesly „Británie je teroristická země“. Na ministerstvu Bronnert byl podán protest v souvislosti s účastí britských specialistů na přípravě Kyjeva na tento útok.

Ministerstvo zahraničí také uvedlo, že takové kroky Spojeného království „nesou hrozbu eskalace situace a mohou vést k nepředvídatelným a nebezpečným následkům“.

29. října odrazily lodě ruské černomořské flotily útok ukrajinských bezpilotních letounů ve vodách Sevastopolského zálivu. Poté oficiální zástupce ruského ministerstva obrany Igor Konašenkov řekl, že Kyjev během útoku použil devět bezpilotních letounů a sedm autonomních námořních dronů . Uvedl také, že podle dostupných informací byl útok na Sevastopol proveden pod vedením britských specialistů umístěných ve městě Očakov v Mykolajivské oblasti na Ukrajině.