Moskva: Měna BRICS bude založena na zlatě

Hospodářská aliance BRICS (Brazílie, Rusko, Indie, Čína a Jihoafrická republika) zavede novou obchodní měnu krytou zlatem. Oficiální oznámení se očekává během srpnového summitu BRICS v Jihoafrické republice. Cílem je narušit dominantní postavení dolaru ve světě.
Od dubna 2023 se veřejně hovoří o tom, že BRICS chce zavést vlastní digitální měnu založenou na zlatě, která by podle odborníků mohla této měně dodat určitou stabilitu a důvěryhodnost.
Ruská televize (RT) ve zprávě cituje oficiální twitterový účet ruského velvyslanectví v Keni. „Země BRICS plánují vytvořit novou obchodní měnu, která bude založena na zlatě. Stále více zemí projevuje přání připojit se k alianci BRICS,“ uvedlo velvyslanectví na začátku července s odkazem na dubnový článek časopisu Foreign Policy. RT ve své zprávě rovněž hovoří o přání dalších zemí připojit se k alianci, ale neuvádí, o které země by se mělo jednat. Podle agentury TASS se každopádně má jednat například o Bělorusko.
Zprávy o společné měně BRICS přicházejí především z Ruska. Přechod rublu na zlatý standard je již dlouho jedním z nesplněných cílů Kremlu.
Informace týkající se vývoje digitální měny se objevily zhruba měsíc před summitem BRICS, který se bude konat v srpnu v jihoafrickém Johannesburgu. „Zastánci dedolarizace“ tvrdí, že tento proces by snížil závislost ostatních zemí na americkém dolaru a americké ekonomice, což by mohlo pomoci zmírnit dopad ekonomických a politických změn v USA na jejich vlastní ekonomiky. Země také mohou snížit svou expozici vůči kolísání měny a změnám úrokových sazeb, což může přispět ke zlepšení ekonomické stability a snížení rizika finančních krizí,“ píše Firstpost.
Trend, který se začal nazývat dedolarizace, pokračuje. Země jako Čína začaly v posledních měsících nakupovat zlato ve velkém. Zejména v případě Pekingu se analytici domnívají, že šlo o snahu zvýšit důvěryhodnost místní měny, jüanu.

Zdroj:

(1) BRICS Nations Gold Backed Currency: Russia confirms, his.edu.vn, 9.7.2023

Prohlášení o vyloučení odpovědnosti: Názory autora se nemusí shodovat s názory společnosti Sofian, s.r.o. Za obsah tohoto článku odpovídá výhradně autor. Společnost Sofian, s.r.o. nenese odpovědnost za nepřesné nebo nesprávné informace obsažené v tomto článku. Společnost Sofian, s.r.o. dává svolení ke sdílení našich původních článků na jiných nekomerčních webových stránkách, pokud nedojde ke změně textu a názvu. Při sdílení článku musí být uveden zdroj a autor.

1 reply
  1. aamater
    aamater says:

    Dávno som to tvrdil. Ešte len sa objavili prvé články o tom, že Putin zaviedol zlatý štandard a RF začala vydávať zlatého dvojhlavého draka. Putin je génius apreto to plánoval už niekoľko rokov dopredu. Teraz konečne sa naplňa jeho celoživotné dielo. Znovu zrodenie RF a znovu vybudovanie superveľmoci z RF!!!

    Odpovědět

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *