, , ,

Moderní letadla vypouštějí méně oxidu uhličitého než starší letadla, ale jejich contrails mohou více škodit životnímu prostředí

Moderní letadla vypouštějí méně uhlíku

Moderní letadla vypouštějí méně oxidu uhličitého než starší letadla, ale jejich contrails mohou více škodit životnímu prostředí

Celý článek si můžete poslechnout v audio verzi ZDE:

18. srpna 2024

Moderní komerční letadla létající ve velkých výškách vytvářejí déle trvající protirakety, které oteplují planetu, než starší letadla, zjistila nová studie.

Výsledek znamená, že ačkoli moderní letadla vypouštějí méně oxidu uhličitého než starší letadla, mohou prostřednictvím contrails více přispívat ke změně klimatu.

Studie, kterou vedli vědci z Imperial College London, poukazuje na obrovské problémy, kterým čelí letecký průmysl při snižování svého vlivu na klima. Nová studie také zjistila, že soukromá letadla produkují více contrails, než se dříve předpokládalo, což může mít za následek nadměrný dopad na oteplování klimatu.

Kontrails neboli kondenzační stopy jsou tenké pruhy mraků vytvářené výfukovými plyny letadel, které přispívají ke globálnímu oteplování tím, že zadržují teplo v atmosféře.

Přestože přesný vliv contrails na oteplování není jistý, vědci se domnívají, že je větší než oteplování způsobené emisemi uhlíku z leteckého paliva.

Studiepublikovaná v časopise Environmental Research Letters použila strojové učení k analýze satelitních dat o více než 64 000 contrails z různých letadel létajících nad severním Atlantikem.

Moderní letadla, která létají ve výšce nad 38 000 stop (asi 12 km), jako jsou Airbus A350 a Boeing 787 Airliners, vytvářejí více contrails než starší komerční letadla přepravující cestující, zjistila studie.

Kvůli snížení spotřeby leteckého paliva jsou moderní letadla konstruována tak, aby létala ve větších výškách, kde je vzduch řidší a má menší aerodynamický odpor, ve srovnání se staršími komerčními letadly, která obvykle létají v o něco nižších výškách (kolem 35 000 stop/11 km).

To znamená, že tato letadla létající ve vyšších výškách produkují méně emisí uhlíku na jednoho cestujícího. Znamená to však také, že vytvářejí contrails, jejichž rozptýlení trvá déle, což vytváří oteplovací efekt po delší dobu a komplikovaný kompromis pro letecký průmysl.

Dvojí pohroma v podobě oteplování

Dr. Edward Gryspeerdt, hlavní autor studie a univerzitní výzkumný pracovník Královské společnosti na Grantham Institute-Climate Change and the Environment, řekl: „Je všeobecně známo, že létání není pro klima dobré. Většina lidí si však neuvědomuje, že contrails a emise uhlíku z leteckého paliva způsobují dvojí oteplování klimatu.

„Tato studie hází leteckému průmyslu klacky pod nohy. Novější letadla létají stále výše v atmosféře, aby zvýšila účinnost paliva a snížila emise uhlíku. Nezamýšleným důsledkem toho je, že tato letadla létající nad severním Atlantikem nyní vytvářejí více contrails s delší životností, které zachycují další teplo v atmosféře a zvyšují dopad letectví na klima.

„To neznamená, že efektivnější letadla jsou špatná – zdaleka ne, protože mají nižší emise uhlíku na osobokilometr. Naše zjištění však odráží problémy, kterým letecký průmysl čelí při snižování svého dopadu na klima.“

Studie potvrdila jednoduchý krok, který lze učinit ke zkrácení životnosti contrails: Snížit množství sazí vypouštěných z leteckých motorů, které vznikají při neefektivním spalování paliva.

Moderní letecké motory jsou konstruovány tak, aby byly čistší a obvykle vypouštěly méně částic sazí, což zkracuje životnost contrails.

Zatímco jiné studie s využitím modelů tento jev předpověděly, dnes zveřejněná studie je první, která jej potvrdila na základě pozorování v reálném světě.

Spoluautor studie Dr. Marc Stettler, lektor v oboru dopravy a životního prostředí na katedře stavebního a environmentálního inženýrství na Imperial College London, řekl: „Z jiných studií víme, že počet částic sazí ve výfukových plynech letadel hraje klíčovou roli ve vlastnostech nově vznikajících contrails. Předpokládali jsme, že to bude mít vliv i na to, jak dlouho budou contrails žít. Naše studie přináší první důkaz, že emise menšího počtu částic sazí vede k tomu, že contrails rychleji opadávají z oblohy ve srovnání s contrails, které se tvoří na početnějších částicích sazí ze starších, špinavějších motorů.“

Největšími pachateli contrails jsou soukromá letadla

Ještě výše na obloze vědci zjistili, že soukromé tryskové letouny vytvářejí contrails častěji, než se dosud předpokládalo – což přispívá k obavám z nadměrného používání těchto letadel superbohatými lidmi.

Přestože jsou soukromá letadla menší a spotřebovávají méně paliva, vytvářejí podobné contrails jako mnohem větší komerční letadla, zjistila analýza, která vědce překvapila.

Soukromá letadla létají výše než ostatní letadla, více než 40 000 stop nad zemí, kde je menší letecký provoz. Avšak podobně jako moderní komerční letadla vytvářejí více contrails ve srovnání se staršími komerčními letadly, která létají níže, i soukromá letadla létají ve velkých výškách, což znamená, že vytvářejí nadměrně velké contrails.

Dr. Gryspeerdt řekl: „Navzdory své menší velikosti vytvářejí soukromá letadla contrails stejně často jako mnohem větší letadla. Již víme, že tato letadla vytvářejí obrovské množství emisí uhlíku na jednoho cestujícího, takže superbohatí mohou pohodlně létat. Naše zjištění přispívá k obavám z dopadu soukromých letadel na klima, protože chudé země jsou i nadále sužovány extrémními výkyvy počasí.“

Další informace: Provozní rozdíly vedou k delší životnosti družicových detekovatelných kondenzačních stop z letadel s nižší spotřebou paliva, Environmental Research Letters (2024). DOI: 10.1088/1748-9326/ad5b78

Informace o časopise: Environmental Research Letters

Poskytuje Imperial College London

ZDROJ: Phys.org   https://phys.org/news/2024-08-modern-aircraft-emit-carbon-older.html

Přeložila redakce VOLNÉHO bloGu.
Děkujeme za vaši podporu na další překlady, bez zaplacených aplikací není možné překládat videa a články:
Transparentní účet: 115-4977920247/0100
Důvěrný účet: 107-1458980287/0100
„Na Kafe“: 27-1664400247/0100
IAN: CZ82 0100 0001 1549 7792 0247
SWIFT: KOMBCZPP
0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *