, , , ,

Ministryně financí USA předpověděla globální krizi kvůli neschopnosti Ameriky platit dluhy

usa

Ministryně financí USA předpověděla globální krizi kvůli neschopnosti Ameriky platit dluhy

Neschopnost vlády USA platit podle svých závazků bude mít za následek recesi v americké ekonomice a může vyprovokovat globální finanční krizi, prohlásila ministryně financí USA Janet Yellenová v interview pro CNN.

„Nemožnost provádět plánované platby, nezávisle na tom, jestli jde o držitele obligací nebo o adresáty sociální podpory, nebo o naše vojáky, přivede nepochybně k recesi v ekonomice USA a může vyprovokovat globální finanční krizi,“ řekla ministryně.

Dodala, že všichni Američané pocítí následky těchto událostí a mnozí z nich přijdou o práci.

„Dojde-li k tomu, cena půjček se pro nás zvýší, a každý Američan uvidí, že jeho výdaje na půjčky se také zvýší,“ podotkla.

Yellenová rovněž zdůraznila, že v důsledku nemožnosti zaplatit účty může být rating dlužních závazků USA snížen.

„To určitě podkopá pozici dolaru jakožto rezervní měny, která se užívá v operacích po celém světě,“ řekla v závěru ministryně.

Yellenová informovala ve čtvrtek kongres o začátku uplatnění „extraordinárních opatření“ v souvislosti s vypočteným dosažením horní hranice státního dluhu a vyzvala zákonodárce, aby operativně zvýšili limity, aby nedošlo k defaultu.

Administrativa prezidenta USA Joea Bidena odmítla ve čtvrtek projednávat s kongresem podmínky zvýšení stropu státního dluhu a vyzvala ho, aby neodkladně přijal rozhodnutí o jeho zvýšení.

ZDROJ: infokurýr http://www.infokuryr.cz/n/2023/01/22/ministryne-financi-usa-predpovedela-globalni-krizi-kvuli-neschopnosti-ameriky-platit-dluhy/

1 reply
  1. aamater
    aamater says:

    Bankrot USA sa každý rok opakuje!!! USA iba tým, že každý rok zvýšia svoj dlhový stop predídu bankrotu!!! Toto samé o sebe niečo hovorí. Iba hlupák môže dôverovať v US$ a jeho stabilnú hodnotu!!! Zvyšovanie stropu dlhu sa nedá robiť do nekonečna. Bude veľmi bolestivé precitnutie pre všetkých tých čo verili v US$. Ten čas sa neodvratne a neúprosne blíži.

    Odpovědět

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *