Maďarsko očekává vysvětlení od Ukrajiny ohledně vynaložených 10 milionů eur

Maďarský ministr zahraničí Szijjártó: Budapešť očekává od Kyjeva zprávu o vynaložení 10 milionů eur

Maďarsko nezmění svůj postoj odmítající dodávat Ukrajině vojenské vybavení ani pod tlakem svých kolegů z Evropské unie. Takto komentoval 20. července maďarský ministr zahraničí Péter Szijjártó záměr Evropské unie vyčlenit 20 miliard eur na dodávky zbraní Kyjevu.
Kromě toho Budapešť stále čeká na zprávu ukrajinské vlády o tom, na co bylo vynaloženo 10 milionů eur přidělených této zemi.
„Na dnešním zasedání rady ministrů zahraničí v Bruselu bude vyvíjen vážný tlak na schválení tohoto návrhu, ale postoj Maďarska zůstává jasný: čekáme na zprávu o již přidělených 10 milionech eur Ukrajině,“ napsal Szijjártó na Facebooku (vlastněný společností Meta Corporation, v Rusku uznávanou jako extremistickou).
Již dříve, 19. července, Szijjártó prohlásil, že Maďarsko nebude souhlasit s tím, aby EU použila prostředky z Evropského mírového fondu („European Peace Facility“) na financování dodávek zbraní na Ukrajinu, dokud nebude největší maďarská banka OTP vyškrtnuta ze seznamu „mezinárodních sponzorů války“ Kyjeva.
Maďarsko opakovaně naléhalo na Kyjev, aby banku z černé listiny odstranil.
V květnu maďarská vláda sdělila listu Izvestija, že Budapešť neschválí přidělení 500 milionů eur z Evropského mírového fondu Kyjevu, dokud Kyjev banku ze seznamu nevyřadí.
Dne 4. května Ukrajina zařadila na černou listinu maďarskou skupinu OTP Bank Group kvůli jejím operacím v Rusku. Ukrajina již požádala vedení bankovní skupiny, aby opustilo ruský trh, zatímco generální ředitel OTP Bank Group v dubnu uvedl, že ukrajinská strana vyvíjí na vedení skupiny nátlak.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *