, ,

Má Putin právo zakázat GMO a označit Monsanto za teroristickou organizaci?

Má Putin právo zakázat GMO a označit Monsanto za teroristickou organizaci?

Celý článek si můžete poslechnout v audio verzi ZDE:

Rusko přirovnalo produkty Monsanto a Syngenta k terorismu a dokonce zavedlo zákon, který bude trestat každého, kdo použije biotechnologická semena. 

RUSKO VKLÁDÁ VELKÉ NADĚJE DO EKOLOGICKÉHO ZEMĚDĚLSTVÍ –  ZDROJ: HAJHOUSE/ WIKIMEDIA COMMONS .

 Zatímco se všeobecně věřilo, že Rusko povoluje používání biotechnologických plodin krátce po vstupu do Světové obchodní organizace, země věří, že našla způsob, jak zůstat bez GMO, aniž by porušila své závazky jako členský stát. Nový zákon předložený ruskému parlamentu by zacházel s producenty biotechnologických plodin ze společností jako Monsanto MON ) , The Dow Chemical Company DOW ) a Syngenta (NYSE: SYT) jako se zločinci – s pokutami srovnatelnými s terorismem. Jako spoluautor návrhu zákona Kirill Cherkasovřekl RT :

Při spáchání teroristického činu je obvykle zraněno jen několik lidí. Ale GMO mohou bolet desítky a stovky. Následky jsou mnohem horší. A trest by měl být úměrný zločinu.

Pokud se navrhovaný zákon stane zákonem, trest by se mohl pohybovat od 15 let až po doživotí. To se mi zdá trochu drsné prostě nechápu, jak by mohla být politika udržitelná z vědeckého nebo ekonomického hlediska (na čem Rusko skutečně záleží). Navíc většina plodin pěstovaných v Rusku dnes (pšenice, ječmen, slunečnice, oves, brambory) nemá GM odrůdy. Rusko tvrdí, že dokáže vypěstovat dostatek biopotravin, aby nikdy nepotřebovalo biotechnologické plodiny.

Může Rusko hospodařit bez umělých plodin?
Rusko může zakázat biotechnologické plodiny, ale mělo by tak učinit s přesněji formulovanými návrhy. Začal bych tím, že navrhovaný návrh zákona zruším nebo jej pozměním do bodu, kdy je obecně nerozpoznatelný od původního předložení. Rusko by pak mělo vložit jazyk, který mluví o (1) jeho obavách, že GMO nejsou dostatečně testovány, a (2) jeho přesvědčení, že postupy ekologického zemědělství mohou zemi samy o sobě udržet.

Přestože je Rusko téměř dvakrát větší než Spojené státy, má podstatně méně orné půdy, zavlažované půdy a půdy určené k trvalým plodinám. Zvažte následující srovnání rozlohy mezi Ruskem a Spojenými státy:

RUSKOSPOJENÉ STÁTY
Celková plocha (km čtverečních)17,098,2429,826,675
Orná půda (km2)1,215,6851,600,765
Zavlažovaná půda (km2)43,460266,440
Trvalé plodiny (km čtvereční)17 09825,549

ÚDAJE Z ROKU 2013. ZDROJ: CIA WORLD FACTBOOK .

Spojené státy jsou jednoduše efektivnější se svou půdou a mají lepší geografii než Rusko, které navzdory své velikosti trpí nedostatkem vhodných půd a podnebí (příliš chladných nebo příliš suchých) pro produktivní zemědělství. Ruská zemědělská půda je také ohrožena „kontaminací půdy z nesprávné aplikace zemědělských chemikálií, kontaminací podzemních vod toxickým odpadem a opuštěnými zásobami zastaralých pesticidů,“ uvádí CIA World Factbook .

Rusko má v úmyslu nasytit Evropu většinou svých potřeb v oblasti biopotravin během příštího desetiletí. Nedávná analýza Bloomberg 165 zemí seřazených podle organické zemědělské půdy nedokázala tuto zemi umístit mezi 20 nejlepších. To znamená, že Rusko je za Českou republikou, Řeckem a farmáři a rančery na Falklandských ostrovech, pokud jde o organická zemědělská půda pro chov dobytka nebo pěstování plodin. Zpráva Mezinárodní federace hnutí za ekologické zemědělství z roku 2011 odhadla hodnotu ruských bioproduktů na pouhých 60 až 80 milionů dolarů.

Navíc Rusko prostě nepodporuje své zemědělce tak dobře jako své evropské protějšky. Zatímco tradiční zemědělství je v Evropské unii dotováno ve výši 410 – 545 USD na hektar, ekologické zemědělství získává federální podporu ve výši téměř 1 230 USD na hektar. Ruské ministerstvo zemědělství nabízí domácím farmářům pouhých 200 dolarů za hektar za produkci biopotravin.

Zvažte následující ekonomické srovnání mezi Ruskem a Spojenými státy:

RUSKOSPOJENÉ STÁTY
HDP2,553 bilionu dolarů16,72 bilionu dolarů
HDP ze zemědělství110 miliard dolarů180 miliard dolarů
Celková pracovní síla75,29 milionů lidí155,4 milionu lidí
Pracovní síla věnovaná zemědělství7,3 milionu1,09 milionu

ÚDAJE Z ROKU 2013. ZDROJ: CIA WORLD FACTBOOK .

Jak jsou Spojené státy tak efektivní se svou zemědělskou půdou? Zemědělci mají silnou podporu prostřednictvím různých vládních politik a neustále se intenzivně investuje do technologií nové generace. Ať se nám to líbí nebo ne, některé z těchto technologií nové generace zahrnují biotechnologické plodiny, které samotné v roce 2012 tvořily 0,9 % amerického HDP .

ZDROJ:https://www.fool.com/investing/general/2014/05/25/is-putin-right-to-call-monsanto-a-terrorist-organi.aspx

Děkujeme za Vaší podporu, moc si vážíme Vaší přízně. Dar bude použit na provoz a rozvoj našich nezávislých informačních platforem.
Jsme nezávislé médium bez reklam, bez cenzury, bez propagandy, bez mainstreamu.
Přispějte na tvorbu a překlad videí i zpráv ze světa, z domova.
Děkujeme za vaši podporu našeho zpravodajství, podpořit nás můžete ZDE:
Transparentní účet: 115-4977920247/0100
Důvěrný účet: 107-1458980287/0100
„Na Kafe“ : 27-1664400247/0100
Další zajímavé články najdete ZDE:
1 reply
  1. aamater
    aamater says:

    Rusko by malo zakázať Monsanto na svojom území. A tak isto by malo zakázať dovoz z produktov. To znamená, že by mali vydať nariadenie, že všetky dovážané potraviny musia byť riadne označené. Toť vše!!!

    Odpovědět

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *