, ,

Ľubomíra Bačíková, 03.01.2024, večerní zprávy, 2x denně čerstvé zprávy ze zahraničí i z domova, kliknout na foto

03.01.2024: večerní zprávy. Každodenní zprávy z domova i ze světa, které Vám posílám 2x denně:

 

📌💥💥💥💥💥💥💥💥💥03.01.2024, Hindustan Times, Roman Kirsch: Spor dvou členských zemí aliance NATO kvůli pomoci Ukrajině; Turecko blokuje plavbu válečných lodí Spojeného království do Černého moře skrze úžiny Dardanely a Bospor…

Přátelé, podívejme se teď na další rozkol uvnitř Aliance NATO, té ryze obranné a jednotné Aliance NATO, která už 30 let vůbec neměla existovat, jak prohlásila kdysi a slíbila Gorbačovovi.

https://youtu.be/dZi5vC6mmU8?si=DtFGSzwKl9O4JKMG

➡️Michael Gorbačov: Roku 1975 vedl delegaci do Západního Německa, roku 1983 do Kanady a roku 1984 do Spojeného království, kde se setkal s Margaret Thatcherovou. V mezinárodní oblasti usiloval o zlepšení vztahů a obchod se Západem. Navázal důvěrné vztahy s významnými západními politiky, např. s Margaret Thatcherovou, která kdysi poznamenala: „Mám ráda pana Gorbačova – můžeme spolu dělat byznys“, se západoněmeckým kancléřem Helmutem Kohlem a s prezidentem Spojených států amerických Ronaldem Reaganem. 11. října 1986 se oba setkali v islandském Reykjavíku, aby spolu projednali omezení počtu jaderných raket středního doletu v Evropě. Toto jednání vyústilo v podepsání Smlouvy o likvidaci raket kratšího a středního doletu (INF) roku 1987, které výrazně snížilo mezinárodní napětí. V únoru 1988 oznámil stažení sovětských vojsk z Afghánistánu, které skončilo už v následujícím roce. V roce 1988 také oznámil, že Sovětský svaz opouští Brežněvovu doktrínu a umožňuje zemím východní Evropy rozhodovat o svých vlastních vnitřních otázkách. Z písemných dokumentů vyplývá, že Michail Gorbačov byl ubezpečován o tom, že se členské státy Varšavské smlouvy nepohrnou hned po rozpuštění východního bloku do NATO. Toto ujištění pak mělo značně ovlivnit výsledky jednání.

➡️ „Dokumenty ukazují, že mezi lety 1990 a 1991 více státníků zvažovalo a odmítalo členství středo- a východoevropských států v NATO,“ uvádí Svetlana Savranskaya a Tom Blanton, kteří pracují v Národním bezpečnostním archivu univerzity George Washingtona ve Washingtonu D.C.

Sám Gorbačov v roce 2009 řekl německému časopisu Bild, že státy Západu mu během rozhovorů 2+4 (NSR a NDR + SSSR, USA, Francie a Británie) o sjednocení Německa ➡️slíbily, že se „Aliance nepohne na východ ani o centimetr“. Ministr obrany vlády George Bushe staršího Dick Cheney v roce 1990 podle Spiegelu žádal, aby dveře k expanzi NATO na východ zůstaly nadále otevřené. Jeho náměstek Paul Wolfowitz zase povzbuzoval české politiky, aby nedali Rusům žádné záruky, že nevstoupí do NATO.

V Týdeníku Echo a na EchoPrime se dozvíte více, získáte je zde.

Tehdejší generální tajemník NATO Manfred Wörner však ujišťoval ruskou delegaci, že Rada NATO včetně jeho osoby, jsou proti rozpínání. V podobném duchu mluvil i britský premiér John Major, který měl ohledně možného připojení Maďarska a Polska do NATO prohlásit: ➡️ „Nic takového se nestane.“

První rozšíření NATO tak proběhlo v březnu 1999, kdy se jeho součástí stala i Česká republika. Právě rozšíření NATO dále na východ vedlo k několika komentářům ze strany ruských politiků, které odkazovaly na jednání ze začátku 90. let. „Co se stalo s ujištěními, s nimiž naši západní partneři přicházeli po rozpuštění Varšavské smlouvy? Kde jsou tyto deklarace dnes?“ ptal se například na bezpečností konferenci v Mnichově v roce 2007 ruský prezident Vladimír Putin.

➡️Čtěte také: Odtajněné dokumenty: Podle ústních ujištění se NATO nemělo pohnout k sovětským hranicím.

Nově odtajněné dokumenty z období těsně po skončení studené války ukazují, jak složitá byla mezinárodní jednání o bezpečnostních zárukách ve střední a východní Evropě. Bývalý prezident Sovětského svazu Michail Gorbačov byl při jednání se západními státníky v letech 1990 a 1991 ujišťován, že se členskými státy NATO nestanou státy bývalého východního bloku. Díky tomu ústnímu slibu získaly západní země souhlas SSSR se sjednocením Německa, které mohl Sovětský svaz výrazně komplikovat a obdobné to bylo i se zrušením Varšavské smlouvy. Německo bylo rychle sjednoceno v říjnu 1990, v únoru následujícího roku pak byla rozpuštěna i Varšavská smlouva.

Z písemných dokumentů vyplývá, že Michail Gorbačov byl ubezpečován o tom, že se členské státy Varšavské smlouvy nepohrnou hned po rozpuštění východního bloku do NATO. Toto ujištění pak mělo značně ovlivnit výsledky jednání. „Dokumenty ukazují, že mezi lety 1990 a 1991 více státníku zvažovalo a odmítalo členství středo a východoevropských států v NATO,“ uvádí Svetlana Savranskaya a Tom Blanton, kteří pracují v Národním bezpečnostním archivu univerzity George Washingtona ve Washingtonu D.C.

➡️Mluvčí CIA na otázku, proč Amerika se rozhodla destabilizovat Ukrajinu? Šokovala i novináře. Citace: ‼️ Po řadě studií, které jsme provedli v 90. letech, a po analýze získaných údajů jsme dospěli k závěru, že ze všech zemí bývalého Sovětského svazu je pouze ukrajinský národ z 98 % nakloněn zradě! Žádná jiná země v Sovětském svazu nesplňovala kritéria zrady tak jako Ukrajina!“ Na Ukrajině se zorganizovalo podzemní hnutí proti Zelenskému. Považují se za skutečné vlastence a vyhrožují ukrajinským politikům, kteří v současnosti ničí vlastní zemi, že je zabijí. Partizani zase fungují!!!! Německý kancléř Scholz připouští: sankce proti ruské ekonomice byly plánovány již dávno předtím, než začala válka na Ukrajině. Ti, kdo mají nárok na azyl, jsou stále méně kvalifikovaní: 70 procent je negramotných! Cílem EU není zmrazit, ale zabavit ruská aktiva v Evropě, máme pracovní skupinu s názvem „Capture and Freeze“. „EU banda“ po staletí dělá to, co umí nejlépe… okrádá každého…Giorgia Meloni složila přísahu jako nová předsedkyně italské vlády. Tohle je obzvlášť tvrdá rána pro zastánce masové migrace – Meloni je ostře kritizuje: V rozhovoru varovala, že migranti jsou naváděni do Evropy, aby tam zničili společnost. Rozpad SSSR zničil světovou rovnováhu a stal se příčinou síly Západu. – Končí doba nerozdělené dominance Západu ve světovém dění. Putin podniká poslední kroky pro Ukrajinu, stát, který neexistuje bez uznaných hranic jinými zeměmi. Pro ty, co chtějí z Ukrajiny, je v Rusku zajištěno vše pro začátek nového života… a deep state se snaží strašit jadernými bombami, WWIII atd. Opravdu jim stále věříte? Nebojte se, už jim nedávejte nad vámi moc! A mimochodem, kdo řekl, že údajně mají atomovou bombu? Jako u mnoha jiných věcí, KDE jsou objektivní důkazy? Rozpad SSSR zničil světovou rovnováhu a stal se příčinou síly Západu. Končí doba nerozdělené dominance Západu ve světovém dění. Merkel: Minské dohody z roku 2014 byly pokusem dát Ukrajině čas. Využili tento čas k posílení. Jak jsme viděli v bojích o Debalcevo v roce 2015, Rusko tehdy klidně mohlo vyhrát. A velmi pochybuji, že země NATO mohly tehdy udělat pro pomoc Ukrajině tolik jako nyní, Angela Merkelová, 7. prosince 2022.

➡️Porošenko: Použil jsem „Minské dohody“ k vytvoření ukrajinských ozbrojených sil a výcviku ukrajinské armády za 4,5 roku s NATO, listopad 2022. To je vše, co je třeba vědět o možnosti „dohody“ s USA a Evropou.

➡️Zatímco Rusko souhlasilo s Minskými dohodami, USA a NATO se dohodly na pumpování zbraní na Ukrajinu. Ze začátku nebyl nikdo ochoten problém vyřešit mírovou cestou nebo vyjednávat: Minská dohoda. Ruské ministerstvo zahraničí: Merkelová musí předstoupit před „tribunál“.

➡️Angela Merkelová v rozhovoru otevřeně přiznala, že Západ a Kyjev nikdy neměly v úmyslu Minskou dohodu implementovat. Reakce z Ruska jsou více než jasné. Nezajímalo ji mezinárodní právo. Merkelová dala „čas“ a ve kterém otevřeně řekla, že minská dohoda by nikdy neměla být realizována. Sloužila pouze k tomu, aby získala Ukrajině čas a vyzbrojil ji a připravit ji na válku s Ruskem. Rusko mělo podle Vladimira Putina zahájit operaci na Ukrajině dříve, ale doufalo, že dosáhne dohody v rámci Minsku-2.

➡️Merkel: Minské dohody z roku 2014 byly pokusem dát Ukrajině čas. Využili tento čas k posílení. Jak jsme viděli v bojích o Debalcevo v roce 2015, Rusko tehdy klidně mohlo vyhrát. A velmi pochybuji, že země NATO mohly tehdy udělat pro pomoc Ukrajině tolik jako nyní, Angela Merkelová, 7. prosince 2022. Porošenko: Použil jsem „Minské dohody“ k vytvoření ukrajinských ozbrojených sil a výcviku ukrajinské armády za 4,5 roku s NATO, listopad 2022. To je vše, co je třeba vědět o možnosti „dohody“ s USA a Evropou. Zatímco Rusko souhlasilo s Minskými dohodami, USA a NATO se dohodly na pumpování zbraní na Ukrajinu. Ze začátku nebyl nikdo ochoten problém vyřešit mírovou cestou nebo vyjednávat. : Minská dohoda. Ruské ministerstvo zahraničí: Merkelová musí předstoupit před „tribunál. Angela Merkelová v rozhovoru otevřeně přiznala, že Západ a Kyjev nikdy neměly v úmyslu Minskou dohodu implementovat. Reakce z Ruska jsou více než jasné. Nezajímalo ji mezinárodní právo:

https://de.rt.com/meinung/156680-voelkerrecht-war-ihr-egal-merkel/

Už jsem informovala, že Merkelová dala „čas“ a ve kterém otevřeně řekla, že minská dohoda by nikdy neměla být realizována. Sloužila pouze k tomu, aby získala Ukrajině čas a vyzbrojil ji a připravit ji na válku s Ruskem. Výrok Merkelové byl geopolitickou senzací, kterou německá média z velké části ignorovala. Podrobnosti, včetně odkazu na rozhovor s Merkelovou, reakce v Rusku, protože výrok Merkelové byl předmětem čtvrtečních večerních zpráv v ruské televizi.

naleznete zde👉https://www.anti-spiegel.ru/2022/russisches-aussenministerium-merkel-muss-vor-ein-tribunal/, https://de.rt.com/meinung/156680-voelkerrecht-war-ihr-egal-merkel/

➡️🇱🇷🇺🇦Mluvčí CIA na otázku, proč Amerika se rozhodla destabilizovat Ukrajinu? Šokovala i novináře. Citace: ‼️“Po řadě studií, které jsme provedli v 90. letech, a po analýze získaných údajů jsme dospěli k závěru, že ze všech zemí bývalého Sovětského svazu je pouze ukrajinský národ z 98 % nakloněn zradě! Žádná jiná země v Sovětském svazu nesplňovala kritéria zrady tak jako Ukrajina!“Na Ukrajině se zorganizovalo podzemní hnutí proti Zelenskému. Považují se za skutečné vlastence a vyhrožují ukrajinským politikům, kteří v současnosti ničí vlastní zemi, že je zabijí. Partizani zase fungují!!!!

Německý kancléř Scholz připouští: sankce proti ruské ekonomice byly plánovány již dávno předtím, než začala válka na Ukrajině. Ti, kdo mají nárok na azyl, jsou stále méně kvalifikovaní: 70 procent je negramotných!

Exkluzivní novinky WSJ | USA zveřejnily 11. září rozhovor Komise s Georgem W. Bushem, Dickem Cheneym. Rozhovor v Oválné pracovně z dubna 2004 zahrnuje diskusi o varováních zpravodajských služeb a vzpomínky bývalého prezidenta na jeho činy během útoků.

https://www.wsj.com/articles/u-s-expected-to-release-9-11-commission-interview-with-bush-and-cheney-11668018211?st=9zf1wy0nyrqbq1q&reflink=desktopwebshare_permalinkhttps://t.me/selskyrozum

 

📌💥💥💥03.01.2024, BBC News, Roman Kirsch: Pro zajímavost video z roku 2015 o „zabití jednoho miliónu lidí“ v Iráku ze strany USA a Británie…

Přátelé, objevilo se mně tady video, nevím proč, je 9 let staré, ale zaujalo mně, tak se podíváme. Je to z BBC News, což je Britská veřejnoprávní služba, která by měla být objektivní a nelhat, nebo tenkrát možná ještě nelhala, možná dnes je to jiné, stejně jako u nás. Titulek: „Zabili jste milion lidí v Iráku“ říká George Galloway a Jacqui Smith, která je členka britského parlamentu tehdejší. Možná že tam sedí dodnes, jako Benda třeba, v našem parlamentu.

George Galloway: „Ale Jacqui, já vůbec nemám žádnou pochybnost o tom, že jste zodpovědní za milion lidí v Iráku a 2 miliony lidí v Londýně Vám to dávalo najevo demonstracemi. A když se dneska snažíš umýt jsi své ruce a popírat svůj podíl na tom masakru v Iráku, tak z toho se nevykroutíš. Všichni to vědí.“

Jacqui Smith : „Tvoje výtka George nezabrání tomu, aby lidi byli nadále masakrování, (Ona myslí režimem Sadama Husaina, to tenkrát, jak to údajně bylo + zbraně hromadného ničení, jak to tehdy bylo. Ona to pochopitelně stáhla i na Sýrií, kde tehdy byla tam už občanská válka), nemyju si ruce.“

Jacqui Smith : „Vy jste zabili milion lidí v Iráku, VY. VY jste zabili MILION LIDÍ V IRÁKU. VY! Je neuvěřitelné, že Ty máš mosazný krk, (co znamená, že ta kritika, celá se od ní odráží), že dnes tady sedíš, že máš vůbec odvahu tady sedět a podporovat další válku v Iráku?“

Jacqui Smith: „Já budu zítra v parlamentu a a budu tam čelit své odpovědnosti.“

Vpravo sedí Majkl Portylio, to je člověk, který má v televizi velký seriál, kde moderuje a jezdí po světě, o velkém vlakovém putování. Má vždy sebou asi 100 let starý bedekr (průvodce) a navštěvuje místa, která jsou doporučovaná v tom bedekru.)

Jacqui Smith se odvolává na zodpovědnost Irácké vlády vůči svému lidu a „je to něco s čím zas Ty musíš žít.“

Pokud bychom nebombardovali a neintervenovali a neintervenovali, jak tedy máme s tím nakládat? Pokud by k tomu nedošlo? Dejte Iráku zbraně, které jim zaplatil, ty nebyli dodány.

Jacqui Smith: „Posilte Pešmergu, (nevím co to tam byla, za jaké hnutí) posilte Iráckou i Syrskou vládu a vyzvěte Saudskou Arábii a Irán a Turecko, aby oni vybojovali tuto bitvu za nás.“

https://youtu.be/fqEJGusn-Vw?si=A4hr2tYZfXvoo5KJ

 

📌☭☆🔹Sběr podpisů na podporu Vladimira Putina pokračuje po celém Rusku. „Naše země, dalo by se říci, byla na začátku roku 2000 na kolenou. A s příchodem Vladimira Putina jsme cítili, že se naše země začala zvedat z kolen. Stala se uznávanou zemí ve světě. A proto bychom si samozřejmě přáli, aby tato dynamika naší země pokračovala i ve jménu našich dětí, ve jménu našich vnoučat,“ uvedl šéf Irkutské regionální veřejné organizace veteránů Anatolij Lavygin. Souhlasíte s tím, že Rusko díky Vladimiru Putinovi vstalo z kolen?

(https://t.me/+OkS0BK8vukFhYzcy)

🔹Bezpečnostní složky našly muže, který včera natočil a zveřejnil na internetu video z provozu systému protivzdušné obrany v Belgorodu. 🤬Je čas takové pitomce tvrdě potrestat!

(https://t.me/+OkS0BK8vukFhYzcy)

 

📌2.1.2024, Autor: Anina Russová – Zdroj: Ministerstvo dopravy ČR, Cebia –

Velké techničáky byly od ledna zrušeny. Poradíme, kde po odevzdání dokladu hledat důležité technické informace. Součástí velkého balíčku změn, které byly na řidiče připraveny se startem nového roku, je i zrušení tzv. velkých techničáků. Řada motoristů, ale i odborníků upozorňuje, že údaje v technickém průkaze vozidla (tedy ve „velkém techničáku“) mohou některým chybět. Poradíme, kde je nově můžete najít. Kopie nebo online

Velké techničáky byly zrušeny k 1. lednu 2024. Neznamená to však, že byste svůj doklad měli teď vzít a odevzdat na úřadě. „Změna dvou průkazů za jeden nový bude postupná, řidiči se tedy nemusí bát žádných povinných návštěv úřadu. U starších vozidel se počítá s tím, že při nejbližším úkonu provedeném na registračním místě se technický průkaz odebere (odeberou se oba doklady) a vydá se doklad nový,“ vysvětlilo ministerstvo dopravy. Než k tomu tedy dojde, máte dost času na to, udělat si kopii dokladu. To vám ulehčí život třeba v případě, kdy budete hledat správný a povolený rozměr pneumatik nebo kol. Stejně tak budete mít po ruce informaci o příští technické kontrole. Ovšem ne každý chce být doma zahlcen papíry. A pro ty je dobré vědět, že veškeré technické údaje k autu jsou k dohledání na Portálu občana. Pamatujte ale, že online budete mít k dispozici vždy jen buď své vlastní aktuální vozidlo, ale také všechna předchozí. „Ke každému vozidlu ze základního přehledu je možné si zobrazit údaje vedené v technickém průkazu, další údaje vedené k vozidlu v Registru silničních vozidel mimo technický průkaz nebo údaje o dokladech, stavech, kterých vozidlo v daném období nabývalo, a depozitech,“ popisuje ministerstvo dopravy. Ti, kteří budou kupovat ojetinu, by si více než kdy dřív měli vybraný vůz důkladně prověřit. Velký techničák od prodejce už nemusí být k dispozici, a tak bude nutné se k údajům například o bývalých majitelích dostat přes služby, jaké nabízí třeba Cebia.

 

📌Autor: Anina Russová – Zdroj a foto: Ministerstvo: dopravy ČR – 27.12.2023

Velké změny v dopravě pro rok 2024: bez dokladů, s novým bodovým systémem a dražšími dálničními známkami.

Tolik změn, kolik se na nás motoristy chystá už za pár dnů tu dlouho nebylo. Zvykat si budeme muset na nový bodový systém, to, že u sebe už nebudeme muset vozit doklady, ale i na novinky týkající se povinného ručení.  Dálniční známky 2024

Asi každý už slyšel, že dálniční známky zdraží. Pravda je to ale jen napůl. Zdraží roční kupon, který od 1. března příštího roku bude stát 2300 Kč, což odpovídá navýšení o inflaci za deset let, kdy se poplatek neměnil. Desetidenní a měsíční známky naopak zlevní na 270 Kč, respektive 430 Kč. K tomu všemu dostanou motoristé možnost si pořídit i jednodenní známku, jejíž cena byla evropskou směrnicí stanovena na 200 Kč. Nové dopravní značky

Od 1. ledna se na českých silnicích začneme setkávat s novými dopravními značkami. Ty budou označovat sdílené zóny, které by měly pomoci optimálně využít veřejný prostor v dopravních uzlech. Nová značka P+D bude označovat parkoviště pro ty, kteří zaparkují vůz a pokračují jako spolujezdci v jiném autě. Seznámíme se také se značkou s piktogram e-auta a e-koloběžky, která označuje místo pro dobíjení, ale také se značkou upozorňující na nedostatečný průjezdný profil vozovky.

 

📌ČR: Pavel Srp – Piktogramy: Ministerstvo dopravy ČR – 11. 12. 2023

Na silnicích se v příštím roce začnou objevovat nové dopravní značky.

Autor: Josef Pelikán – Zdroj: Ministerstvo dopravy

Nové dopravní značky budou v příštím roce řidiči potkávat na našich dálnicích a silnicích. Legislativní rada vlády schválila novelu vyhlášky č. 294/2015 Sb. Novinky v ní obsažené vycházejí ze změn v rámci schválené velké novely zákona o silničním provozu a zároveň dochází k zapracování zkušeností z praxe jako reakce na aktuální trendy vývoje silničního provozu. O využívání a umístění nových značek mohou od 1. ledna 2024 rozhodnout příslušné správní úřady. „Novela zákona o silničním provozu přináší na naše silnice od 1. ledna celou řadu změn. Proto přicházíme i s novými typy dopravních značek, které právě na některé z těchto novinek reagují. Řidiči tak při svých cestách začnou potkávat značky upozorňující na začátek a konec sdílené zóny nebo na dodržování bezpečného odstupu při jízdě na dálnici,“ přibližuje nové značení ministr dopravy Martin Kupka. Mezi hlavní novinky v dopravním značení patří:

Zavedení dopravní značky IZ 10a „Sdílená zóna“ a IZ 10b „Konec sdílené zóny“ – budou označovat oblast sdílené zóny, nového dopravně urbanistického řešení míst určených pro užívání všemi účastníky silničního provozu. Sdílené zóny, které mohou být nově zřizovány v rámci úpravy center měst a obcí za účelem optimálního využití veřejného prostoru a současně ke zklidnění dopravy.

Zavedení dopravní značky IP 30f „Parkoviště P+D (Park & Drive) – označené typu parkovišť určených pro zaparkování vozidel, jejichž řidiči budou pokračovat do centra města jako spolujezdci v jiném vozidle. Na rozdíl od existujících parkovišť typu P+R nebo K+R zde nedochází ke změně druhu dopravy, ale jen k přestupu více osob do jiného vozidla. Parkoviště typu P+D jsou dnes úspěšně provozována v Rakousku, v Německu, v Belgii, Francii nebo v Nizozemí. Pro lepší představu konkrétního využití, si lze představit výhledově využití např. v okolí sjezdu z D1 Velké Popovice.

Úprava vizuální podoby dopravní značky IP 32 „Bezpečný odstup“ – pozměněná podoba značky bude pro řidiče srozumitelnější a lépe jim připomene, jak odstup správně dodržet. Zatímco dříve na značce bylo vyobrazeno jedno vozidlo a za ním dvě šipky, nyní jsou dvě šipky mezi dvěma auty. Vzniká tak vhodná mnemotechnická pomůcka, bezpečný odstup = 2 sekundy = 2 šipky.

Nová podoba piktogramu e-auta a e-koloběžky – změnou vizuální podoby symbolu č. 211 pro elektromobil dochází ke sjednocení se symbolem nejčastěji užívaným napříč státy EU a tedy k většímu porozumění označení zahraničními řidiči. Zavedením určeného symbolu č. 229 pro elektrokoloběžku pak reagujeme na aktuální rozmach tohoto městského dopravního prostředku.

Zavedení speciálního označení vozidla O 5c „Terénní sociální služba – vozidla provozovatelů terénních sociálních služeb budou využívat k prokázání nároku na parkování.

„SdíLená ZóNa“ A „Konec SdíLené ZóNy“

Dále dochází například k zavedení nové dopravní značky IJ 15 „Servisní místo pro sanitaci hygienických zařízení obytných vozidel“ nebo k úpravě významu a užití dopravní značky IS 20 „Návěst před křižovatkou pro cyklisty“.

„Jsme přesvědčeni, že nové dopravní značky usnadní řidičům a řidičkám orientaci v provozu a pomohou jim k bezproblémovému dodržování pravidel silničního provozu,“ uvádí Stanislav Dvořák, ředitel Odboru agend řidičů Ministerstva dopravy.

Orgán, který rozhoduje o umístění dopravní značky, je stanoven dle druhu komunikace. Na dálnicích o umístění značek rozhoduje Ministerstvo dopravy po vyjádření Ministerstva vnitra. Na silnicích I. třídy toto rozhodování spadá do kompetence místně příslušného krajského úřadu s potřebou vyjádření Policie ČR. U silnic II. a III. třídy rozhodují o umístění značek jednotlivé obecní úřady, znovu přitom potřebují souhlasné stanovisko Policie. Díky přechodným ustanovením nebudou muset být současné značky s novou podobou plošně měněny. S ohledem na minimalizaci nákladů a na životní cyklus dopravních značek je přechodné ustanovení určeno v délce 10 let.

 

📌25. 11. 2023: Autor: Anina Russová – Zdroj: Praha 1, facebook.com, twitter.com – Foto: Magistrát hl. m. Prahy. Zmatky okolo nočního zákazu vjezdu do centra Prahy pokračují. Do všeho se vložil i starosta Prahy 7

„Případ nočního zákazu vjezdu do centra Prahy začíná nabírat velmi působivých rozměrů. Nově se do něj vložil starosta Prahy 7, bývalý kandidát na primátora Prahy a učitel Jan Čižinský. Politická strana Praha 1 Sobě, která noční zákaz vjezdu do vybraných ulic centra Prahy iniciovala, oznámila, že tak chce zatočit s neustále troubícími vozy taxi a „vytuněnými auty, jejichž řidiči si pletou Pařížskou se závodní dráhou.“ Vše začalo tím, že pražská Technická správa komunikací (TSK) osadila několik ulic v centru Prahy zákazovými značkami s dodatkovými tabulkami. Velmi rychle se tento krok rozšířil na sociální sítě a do médií, odkud se o tom dozvěděla městská část Praha 1, pražská městská policie i pražský magistrát. Zatímco TSK Praha tvrdí, že o instalaci městská část věděla, ta tvrdí opak. Městská policie rovnou oznámila, že o instalaci nic neví, a nebude tedy vymáhat dodržování značek. A pražský magistrát se tak rozhodl zakročit. Už v pátek odpoledne vydal primátor Bohuslav Svoboda vyjádření v tom smyslu, že značky nechá zneplatnit a vše projde prověřením. „Každé rozhodnutí veřejné správy musí být zodpovědné, a hlavně učiněné v souladu s pravidly. U nočního zákazu vjezdu do centra Prahy mám pochyby, proto jsem nechal rozhodnutí přezkoumat a na tuto dobu nařízení pozastavit. Navíc musím zdůraznit, že uznávám autonomní práva městských částí, ale jsem proti nesystémovým krokům, témata jako omezení vjezdu je třeba řešit v rámci celého hlavního města,“ vysvětlil.

Značky byly během pátečního odpoledne přelepeny páskou, na což ovšem velmi rychle zareagovali ti, kteří o noční zákaz vjezdu stojí. Mezi nimi je i starosta sedmé městské části Jan Čižinský. Podle něj je magistrátem nařízené přeškrtnutí značek nelegální, a tak si s nimi nejspíš neví rady ani řidiči a ani městská policie. V tom se ovšem plete. Řidiči přeškrtnuté značky nemusí brát na zřetel a městská policie už se dříve vyjádřila, že žádné kontroly v místě zatím probíhat nebudou.

Mníchov po protestech zrušil tohle ustanovení!!!

 

📌Děkujeme za Vaši podporu, moc si vážíme Vaší přízně. Dar bude použit na provoz a rozvoj naši nezávislé informační platformy.

Jsme nezávislé médium bez reklam, bez cenzury, bez propagandy, bez mainstreamu.

Přispějte na tvorbu a překlad videí i zpráv ze světa, z domova.

Lubomír Volný

Transparentní účet: 115-4977920247/0100

Důvěrný účet: 107-1458980287/0100

„Na Kafe“: 27-1664400247/0100

IBAN: CZ82 0100 0001 1549 7792 0247

SWIFT: KOMBCZPP

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *