, ,

Konec ježdění autem do práce: Od 1. července 2024 platí novinka kvůli CO2, firmy musí udávat vlastní zaměstnance

Konec ježdění autem do práce: Od 1. července 2024 platí novinka kvůli CO2, firmy musí udávat vlastní zaměstnance

Celý článek si můžete poslechnout v audio verzi zde:

 

21.7.2024

Ondřej Komárek

Tohle není normální, diktatura přesáhla všechny meze. Zaměstnavatel vás musí nahlásit, pokud jezdíte do práce autem.

Jezdit do práce vlastním autem může být pro někoho lepší než sedat do vyšeptalého služebáku. Jistě, pokud někdo pracuje ve vedení velké firmy typu banky a podobně, má nárok na služební auto v určitém nezanedbatelném rozpočtu. Pak si může objednat třeba BMW řady 5 a podobně. Mám ale živou představu, že většina zaměstnanců ve firmách, kde je auto nutnou součástí, to takto nemá a jezdí tím, co jim firma strčí pod zadek.

Do práce musíte, ale ideálně pešky, stopem nebo na kole

Nařízení, které by jednoho asi ani nenapadlo, při té absurditě, platí, zatím však ne u nás. Od 1. července 2024 bude pro velké firmy v Nizozemsku povinné hlášení zaměstnaneckých kilometrů. Tato povinnost je součástí snahy země snížit emise CO2. To zahrnuje také emise z obchodní dopravy a dojíždění zaměstnanců. Pozor, vnímáte to? Nejde jen o služební cesty. Jde o dojíždění do práce! Věc, která je ve své podstatě soukromá, jde o svobodné rozhodnutí každého člověka, jestli pojede do práce autem, hromadnou dopravou nebo na valníku taženém oslíkem.

To poslední je nadsázka, ale to ze mne vyběhlo tak, jak mne ta věc popudila. Firma nese odpovědnost za to, jak se do zaměstnání její zaměstnanci dopravují? Ministerstvo infrastruktury a vodního hospodářství chce zjistit, kolik CO2 vypouští obchodní doprava a dojíždění. Proto zavádí ohlašovací povinnost pro pracovní mobilitu osob, je součástí „vyhlášky o snížení CO2 v osobní mobilitě související s prací“.

 

Ondřej Komárek

Polovinu svého života strávil ve Velké Británii, kde psal 12 let pro přední automobilová média jako Autocar, Carwow a TopGear. Nyní přináší svůj jedinečný pohled do AutoŽivě. Aktivně se účastní amatérských závodů a předtím, než se stal novinářem, pracoval na vývoji závodních motorů.

 

Celý článek si můžete přečíst zde:

https://www.autozive.cz/zakaz-jezdeni-autem/?

 

ZDROJ:

https://www.autozive.cz/zakaz-jezdeni-autem/?

 

Zdroj: RVO

 

Každá maličkost pomáhá, děkujeme všem, kteří částkami od 5Kč do 1000,- Kč měsíčně pomáhají našemu společnému boji proti cenzuře. Podpořit naši činnost můžete od 5 kč do libovolné částky na účet:
DĚKUJEME.
Transparentní účet: 115-4977920247/0100
Důvěrný účet: 107-1458980287/0100
„Na Kafe“: 27-1664400247/0100
IBAN: CZ82 0100 0001 1549 7792 0247
SWIFT: KOMBCZPP
DĚKUJEME 🌹👍🍀
Další zajímavé články najdete ZDE:
E-mail: podpora.volnyblog@protonmail.comr

 

 

 

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *