Koncepce na přání: prototyp služby pro převod digitálních rublů byl představen v Ruské federaci

Kdy bude nová funkce dostupná?

V Rusku byl představen prototyp služby pro převod digitálních rublů mezi fyzickými a právnickými osobami. 11. listopadu, druhý den fóra finančních technologií centrální banky Finopolis, VTB tuto technologii ukázala. Prototyp služby byl představen v mobilní aplikaci VTB Online, digitální peněženka je doplňována na platformě Bank of Russia. Podle banky bude funkce v testovacím režimu dostupná některým retailovým zákazníkům v roce 2023.

Digitální rubl se stal ústředním tématem plenární diskuse druhého dne fóra, kterou moderovala Olga Skorobogatova, první místopředsedkyně Bank of Russia. V odpovědi na její otázku ministrovi digitálního rozvoje Maksut Shadajev souhlasil se vstupem do pilotního projektu centrální banky na rozvoj služeb s platbami v digitální měně. Podle Olgy Skorobogatové od začátku roku 2022 regulátor se skupinou 15 bank pilotuje provoz na prototypové platformě digitálních rublů.

Ruská banka předpokládá, že provize za převody pomocí digitálního rublu pro právnické osoby nebudou vyšší než v systému rychlých plateb (FPS) a pro občany s největší pravděpodobností nebudou, řekla na plenárním zasedání fóra Olga Skorobogatova. . Ale za držení peněz ve třetí formě měny nebudou lidem účtovány úroky, na rozdíl od umístění prostředků na vklady a bankovní účty.

Také na okraj fóra 11. listopadu první místopředseda centrální banky Vladimir Chistyukhin novinářům řekl, že investoři, kteří koupili akcie Meta Platforms (uznávané jako extremistické a v Rusku zakázané), mohou čelit trestním postihům. Upřesnil: k tomu je nejprve nutné určit právní postavení držitelů cenných papírů. Zejména je nutné určit, zda zákon bude považovat akcie Meta za extremistické investice – pokud tomu tak je, pak mohou existovat omezení, připustil Vladimir Chistyukhin.

Další důležité prohlášení na fóru učinil první místopředseda Sberbank Alexander Vedyakhin. Řekl, že úvěrová instituce jedná s Čínskou lidovou bankou o otevření pobočky v zemi. První místopředseda představenstva Sberbank zároveň poznamenal, že není nutné mít zastoupení v zemi, kde se provádějí platby, a připomněl, že nyní finanční organizace provádí platby do Číny.