Jevgenij Prigožin vyhlásil v Rusku vojenský převrat a země stojí na pokraji občanské války! Wagnerovci obsadili velitelský štáb SVO v Rostově na Donu, ze kterého uprchl náčelník generálního štábu Ruské armády Valerij Gerasimov v helikoptéře! Vladimir Putin pokus o vojenský puč odsoudil, ale v projevu Prigožinovo jméno nezaznělo! V Moskvě byl spuštěn protokol “Pevnost” a jednotky ministerstva vnitra opevňují Moskvu! Prigožin tvrdí, že raketový útok vedený z Ruska zabil 2 000 jeho mužů!

Celý článek si můžete poslechnout v audioverzi zde:

24.6.2023

Cílem obsazení Rostova a štábu bylo zatčení Valerije Gerasimova a Sergeje Šojgu, který se tam prý v té době také nacházel. Když se ale vojska PMC Wagner začala blížit k Rostovu, Gerasimov ze štábu uprchl vojenskou helikoptérou. Není jasné, kam zmizel ministr obrany Sergej Šojgu, protože Prigožin se o něm zatím nezmínil. Ráno v sobotu 24. 6. proběhlo na štábním velení v Rostově setkání zástupců z Kremlu s Jevgenijem Prigožinem, které vedl zástupce náčelníka generálního štábu genpor. Vladimir Alexejev. Prigožin mu řekl, že Wagnerovci zůstanou v Rostově tak dlouho, dokud nedostanou do ruky Gerasimova a Šojgua, kteří budou souzeni za zločin vraždy 2 000 bojovníků PMC Wagner před válečným tribunálem.

VIDEO: Prigožinova PMC Wagner obsadila velení SVO v Rostově a chce dostat do ruky Gerasimova a Šojgua

Přestože se ruská média snaží tvrdit, a bohužel i alternativa, že Prigožin zešílel a celé si to vymyslel, je to bohužel velmi nepravděpodobné. Prigožinovi jdou po krku jak Gerasimov, tak i Šojgu, a to už hodně dlouho a pokus oddělat hrdinu z Bachmutu a Soledaru se nedá udělat otevřeně, že ho třeba zatknou a zavřou do vězení za něco, co mu přišijí, protože Prigožin je jednak celebrita a rovněž velitel největší soukromé armády na světě – PMC Wagner Group.

Navíc financování jeho skupiny už několik let není závislé na penězích z Kremlu, protože PMC Wagner má desítky zakázek v Africe a v Asii, kde vedou soukromé války a operace již mnoho let. Takže Prigožina nejde vypnout ani ekonomicky, že mu třeba zaříznou v Rusku financování. To už nejde několik let, podle ruského Komersantu je PMC Wagner ekonomicky nezávislá na Kremlu již od roku 2017.

Prigožin měl být podle plánu dnes v sobotu již po smrti a Kreml měl obvinit Ukrajinu z jeho likvidace. Generální štáb a rovněž Kreml by se tak zbavili člověka, který začal nabírat politické ambice, průzkumy veřejného mínění ukazovaly [2], že ve volebních preferencích se už dotahuje popularitou na Vladimira Putina a vzhledem k tomu, že disponuje soukromou a neuvěřitelně efektivní armádou, tak není možné se ho zbavit justičně, třeba zatčením pro machinace s dotacemi nebo s něčím jiným. Samozřejmě, že dosud nebylo možné nezávisle ověřit, že opravdu těch zahynulých bojovníků v táboře PMC Wagner jsou 2 000, ale upřímně řečeno, na tom ani vlastně nezáleží.

VIDEO: Vladimir Putin odsoudil vojenskou vzpouru a varoval před rozpadem Ruska, Prigožina ale nezmínil

Protože i kdyby jich tam zahynulo jenom 20, tak samotný fakt, že úder byl veden s cílem terminace Prigožina, kterému potom měl Kreml vystrojit pompézní funus, “za zásluhy“, je pro Žeňu opravdu šok a probuzení do reality, kdy se rozhodl, že vysuší bažinu na ruském generálním štábu vlastní silou, protože Putin to za něj neudělá, jelikož většinu těch generálů do těch funkcí za posledních 20 let jmenoval právě Vladimir Putin. To je to nejtragičtější zjištění. Jak o tom mluví neustále Valerij Pjakin, že ty zapadčiky do generálního štábu nasoukal právě Putin, a to kvůli tomu, aby si zavázal armádu loajalitou. Byla to vlastně nevyhnutelnost. Putin nemohl jinak, protože kdyby tam dal jenom ruské patrioty, oligarchové a jejich zapadčiky by ho svrhli v Kremlu už dávno, před mnoha lety.

Jevgenij Prigožin nechce svrhnout Vladimira Putina a to do značné míry sám Putin ví moc dobře, protože v projevu ho vůbec nejmenoval. Pokud by se ale Prigožinovi povedlo dostat až do Moskvy, kam právě míří jeho vojenská kolona z Rostova, mohl by opravdu obsadit generální štáb, čímž by čistku ve štábu neprovedl Putin, ale pouze ten zlý PrigožinNení to nakonec jen děsivý plán úzkého kruhu okolo Putina udělat za pomoci Ženi krátké konce s neschopnými salónními generály v genštábu v Moskvě?

A když se mu to nepovede a Prigožin zemře, zastřelí ho a celé to skončí, Vladimir Putin bude z obliga, protože on přece vyzval k přísnému potrestání všech, kteří se vzbouřili. Pokud ale Prigožin dokončí, co započal, Vladimir Putin to bude muset jako přijmout, že se udělaly chyby, útok na tábor PMC se musí vyšetřit a zodpovědní generálové ve štábu musí před válečný tribunál. Na jejich místa potom Putin dosadí schopné generály, nenapojené na zapadčiky, ani na oligarchy.

Moskva se opevňuje podle protokolu “Pevnost” a rozdávají se příkazové obálky, armáda demontuje mosty a bagruje silnice na zpomalení postupu vojsk PMC Wagner k Moskvě

Je totiž jasné, že Prigožin je minimálně pro velkou část Rusů hrdina se vším všudy a není možné ho snadno onálepkovat jako zrádce, který začal pracovat pro Ukrajinu, pro USA a je třeba zapomenout z minuty na minutu, jak jeho oddíly vybojovaly vítězství nad ukrajinskou armádou a Kyjev vypsal na Prigožina a jeho hlavu už tolik odměn, že se to nedá ani spočítat.

Celá ta speciální vojenská operace je totiž natolik divná a až donedávna natolik nekompetentní, že opravdu bylo těžké nevěřit Pjakinovi, když vysvětloval, že v genštábu je to skoro, až na výjimky, samý Vlasovec a zrádce, kteří se snaží o porážku Ruska v SVO operaci. Ale tomuto příběhu ještě něco chybí, a to jsou bezpečnostní opatření v Kremlu. Protože tam se odehrávají právě teď věci, které nabízejí ještě jeden scénář.

Ruská armáda v sobotu večer rozmontovala most na řece Moskvě, aby zabránila v daném místě postupu vojsk PMC Wagner
Ruská armáda a policie staví barikády na přístupových silnicích k Moskvě
Ruská armáda začala v Lipecké oblasti bagrovat silnice, aby se zpomalil postup vojsk PMC Wagner

Kreml v pátek večer aktivoval v Moskvě tzv. protokol “Pevnost” a jednotky ministerstva vnitra začaly barikádovat státní instituce a celý Kreml, důležité osoby jsou přesunuty do bunkrů v podzemí, dochází k odpojení komunikačních systémů, aby případní zrádci nemohli komunikovat anebo odposlouchávat vedení státu a vojenské útvary dostávají tzv. obálkové rozkazy.

V obálkách jsou rozkazy a opatření pro různé události, které mohou nastat. Velitel se nesmí po vyhlášení protokolu “Pevnost” řídit jinými než obálkovými rozkazy. To je kvůli tomu, aby nepřítel z pozice dominance nemohl převzít velení obránců pod své řízení. Jenže, při tomto protokolu je nejvyšším velitelem, který může zrušit platnost obálek, pouze Vladimir Putin, nikdo jiný, žádný jiný generál.

Je třeba zabít Prigožina… ale jak?

Proto důrazně varuji, aby nikdo dopředu nedělal žádné unáhlené závěry o tom, že Prigožin je zrádce, Gerasimov a Šojgu se stali obětmi a Vladimir Putin povstání odsoudil. Na hodnocení je příliš brzy a v celém pokusu o vojenský převrat je mnoho neznámých a podivností, z nichž jediná věc je jasná, a to fakt, že kdyby Prigožin umřel, tak Gerasimov a Šojgu by bouchli šampus.

A skutečnost, že Prigožin se stává politickou celebritou, také nelze zpochybňovat. Proto hrdinná smrt Priogžina v táboře spolu s 2 000 spolubjovníků by byla jeho epickým koncem, který by pomohl jak genštábu k tomu, aby měli klid na destrukci SVO zevnitř, tak i v Kremlu, kde by Vladimiru Putinovi před prezidentskými volbami příští rok v březnu zmizel z cesty ambiciózní hrdina z Artěmovsku.

Jevgenij Prigožin v Bachmutu

Jenže, celé se to asi podělalo. Prigožin v táboře přežil, jeho spolubojovníci ne. A teď se rozjela vendetta a Prigožin chce vědět, kdo k jeho likvidaci vydal rozkaz. A jede si se svou nezastavitelnou armádou od Bachmutu pro odpovědi do Moskvy. Je neuvěřitelné, jak rychle na sociálních sítích včerejší obdivovatelé Prigožina mu dnes tesají náhrobek s nápisem zrádce Ruska, když on jako jediný bojoval a porážel ukrajinskou armádu, i když mu Gerasimov a Šojgu házeli klacky pod nohy a nedávali mu munici a zbraně.

Navzdory všem v genštábu dobyl Prigožin Bachmut. Ne díky, ale navzdory ruskému generálnímu štábu! A tohle si mnoho ruských blogerů nepamatuje, nějak rychle zapomněli. Vlastně se dá říct, že kdyby Prigožin při tom úderu na tábor zemřel, bylo by to pro něj lepší, byl by věčným hrdinou. Takhle přežil svoji vlastní smrt, ale otázka je, jak dlouho?

Tahle překročená červená čára může končit až v Kremlu

Netroufám si odvozovat závěrečný scénář, protože v Kremlu se přátelství a nepřátelství stanovuje a mění tak rychle a náhle, že není možné v této situaci nic předvídat. Rozhodně ale platí, že když kopnete do ozbrojeného sršního hnízda a nepodaří se vám trefit a zabít královnu, která to celé řídí, tak z toho bude pro každého, kdo si kopnul, opravdu velká bolest a velká odveta. Na rozdíl od hysterických výkřiků blogerů na Telegramu si vůbec nemyslím, že výlet kolony Wagnerovců do Moskvy bude mít vliv na vojenské operace na Ukrajině, protože dokud štáb v Rostově drží Wagnerovci, těžko si lze představit, že by tam někdo něco úmyslně ze zapadčiků sabotoval proti Rusku v otázce SVO na Ukrajině.

Vojáci PMC Wagner v Rostově na Donu mají přestávku a pijí kávu

Tohle je pouze další červená čára, která byla v Rusku překročena, ale jinak, než si myslí ruští blogeři. Totiž, pokusit se zabít šéfa největší soukromé armády na světě, která vybojovala Rusku dvě nejsilněji opevněná ukrajinská města (Bachmut a Soledar), a potom po jeho likvidaci mu vystrojit pompézní pohřeb za věrné služby Rusku, to je tak drsné a morbidní chucpe, že se ani nedivím, že si Žeňa chce teď s někým o tom v Moskvě popovídat.

Útěk Gerasimova z Rostova je pouze potvrzením, že asi nemá příliš čisté svědomí, pokud jde o tento incident s pozabíjenými bojovníky v táboře Wagnerovců. Ostatní generálové Ruské armády totiž ve štábu v Rostově normálně zůstali a podali si s Prigožinem dokonce ruce. Přesto ale se nad Ruskem od včerejšího večera začal vznášet přízrak občanské války, protože nevíme, jestli jde jenom o férovku mezi Prigožinem a Gerasimovem, anebo se to zvrhne ke vzpouře části vojsk Ruské armády a zapadčiky nejen v Rusku, ale i v Evropě (třeba Chodorkovský) využijí chaos vytvořený Prigožinem k sesazení Putina. To v této chvíli prostě není možné určit. Situaci samozřejmě budeme v redakci sledovat.

Aktualizace 20:15

Velké drama zřejmě končí po 24 hodinách. Běloruský prezident Alexander Lukašenko oznámil [3], že dojednal s Jevgenijem Prigožinem ukončení jízdy vojenské kolony PMC Wagner na Moskvu a kolona dostala rozkaz obrátit se zpět a navrátit se do polních táborů. Detaily zatím nebyly uveřejněny, ale zřejmě Prigožin dostal záruky pro sebe i své bojovníky, že toto představení nebude mít následky pro další plodnou spolupráci mezi Kremlem a PMC Wagner.

Tsargrad TV s odvoláním na nepotvrzené zdroje uvádí [4] spekulace o možných dohodách mezi prezidentem Lukašenkem a šéfem PMC Wagner Prigožinem. Možným kompromisem mohlo být rozhodnutí o odstoupení současného vedení ruského ministerstva obrany Sergeje Šojgu z funkce. Na oplátku by se Prigožinova společnost soustředila více na své projekty v Africe než na SVO na Ukrajině.

Aktualizace 21:30
Speciální vojenský puč skončil v objetí a slzách s občany Rostova

Jednotky PMC Wagner se v sobotu večer začaly stahovat z Rostova na Donu zpátky do polních táborů v Luhanské lidové republice. Neuvěřitelná 24-hodinová bouře ve sklenici vody skončila a proměnila se v komedii a hollywoodský happy end, kdy obyvatelé Rostova na Donu se doslova ve slzách a v dojetí loučili s odjíždějícími bojovníky PMC Wagner a děkovali jim.

Vladimir Putin a Žeňa Prigožin to zase náramně sehráli podle dopředu připraveného plánu, jak prozradil nedopatřením Prigožin, když prohlásil, že jeho PMC Wagner se místo tažení na Moskvu vrací zpátky do táborů v Luhansku “podle plánu“. Stejně tak projev Vladimira Putina přišel pozorovatelům až příliš dobře připravený a strojený, než aby šlo o krizový text. Tato akce nám opět připomíná, jak je potřeba nedělat unáhlené výroky a závěry, protože mnoho věcí není tak, jak na první pohled vypadají.

-VK-

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Send us mail