Ještě škodlivější, než se myslelo: Toxický jemný prach z větrných turbín

Celý článek si můžete poslechnout v audio verzi ZDE:

10.2.2023

Stále více se objevují ekologicky škodlivé, zdraví ohrožující a negativní vlastnosti větrné energie – ale německou vládní politiku to v její permanentní zelené mánii nezajímá: neochvějně se drží svého kurzu masivního rozšiřování instalovaných větrných elektráren. Výsledky nejnovější studie, které nyní ukazují i na znečištění životního prostředí jemným prachem a toxickými chemikáliemi z turbín, na tom pravděpodobně nic nezmění.

Protože jsou větrné turbíny neustále vystaveny erozi způsobené větrem, deštěm, kroupami a sněhem, dochází k trvalému opotřebení ochranných těsnění na stožárech a rotorech; navíc se opotřebovávají lopatky rotorů, které jsou mimo jiné vyrobeny z polyesteru. Dopad těchto postupných známek používání a opotřebení na životní prostředí je obrovský: jen větrná turbína o výkonu 4 megawattů vyprodukuje 180 kilogramů jemného prachu ročně.

Nejzávažnější poškození dětí
Jeho mikročástice a nanočástice obsahují mimo jiné vysoce karcinogenní látku bisfenol A. I malé množství této látky může poškodit játra. I malé množství této látky může vážně poškodit játra, metabolismus, imunitní systém a vývoj dětí. Trvalé snížení minimálních vzdáleností od obytných oblastí vystavuje denně miliony lidí v Německu nevyčíslitelnému zdravotnímu riziku, které je záměrně ignorováno a zatajováno.

Klimatický podvod se tak stává záminkou pro konkrétní, mimořádně reálnou hrozbu pro obyvatelstvo. Nehledě na to, že ani milion větrných turbín nemůže vyrábět elektřinu, pokud nefouká vítr, je plánované rozšíření rozhodně škodlivější pro zdraví a životní prostředí než údajná klimatická katastrofa.

Nebezpečí pro ptáky, netopýry a hmyz
Již v roce 2018 studie Harvardovy univerzity zjistila, že větrná energie skutečně snižuje emise. Současně však vede k rozsáhlým změnám mikroklimatu tím, že zvyšuje teploty v okolí větrných elektráren. Kromě toho probíhají rozsáhlé studie (metastudie), které se zabývají otázkou, do jaké míry mění rostoucí počet větrných turbín přízemní atmosférickou cirkulaci a případně způsobuje vážné důsledky pro povětrnostní jevy (sucho, sucho). Účinky masových větrných turbín na složité ekologické systémy jsou přinejmenším stejně nepochopené jako modely kartelu klimatických podvodníků.
Kromě toho masové rozšíření tohoto šílenství energetické politiky znamená také rozsudek smrti pro obrovské množství hmyzu, ptáků a létajících savců – s vážnými důsledky pro již tak zrychlené vymírání druhů. Očekává se, že jen v severním Německu padne za oběť rotorům větrných turbín přibližně 8 500 káňat a 250 000 netopýrů.

Scholzovy pětileté plány
Katastrofální důsledky, které plány federální vlády přinesou lidem, zvířatům a životnímu prostředí, lze tedy jen stěží odhadnout. Kvůli záchraně klimatu bude zničeno životní prostředí a lidé i zvířata budou vystaveni smrtelnému nebezpečí. Přesto kancléř Olaf Scholz nedávno oznámil další masivní rozšíření technologie větrné energie.

Podle Scholze má být do roku 2030 každý den (!) postaveno „čtyři až pět větrných turbín“. Pokrok má být přezkoumáván ve stylu socialistických pětiletých plánů. „K expanzi přistupujeme paušálně: V současné době připravujeme plán, jaké nové turbíny musí být postaveny do kdy, abychom mohli dosáhnout našich cílů pro rok 2030,“ vysvětlil kancléř.

Nerealistické bláboly
Plánovaný „Zákon o větrné energii na půdě“ stanoví cíle pro rozšíření oblasti. Federální státy musí do konce roku 2023 vymezit dvě procenta své půdy pro větrnou energii. To vše opět slouží klimatické a energetické transformační mánii. Tomu odpovídají i naprosto nereálné bláboly „ministra pro klima“ a hospodářství Roberta Habecka, který prohlásil, že dodávky energie v Německu jsou „zajištěny až do roku 2031“. Současné vládní plány zajistí, že „energie a elektřina budou k dispozici po celou roční dobu“, a to i v případě, že by došlo k posunutí ukončení těžby uhlí.

To by však vyžadovalo zvýšení obnovitelných zdrojů energie ze 123 gigawattů v roce 2021 na 386 gigawattů v roce 2031. To by také vyžadovalo, aby se mánie větrné energie realizovala doslova bleskovou rychlostí. V letech 2010 až 2021 bylo v Německu dokončeno v průměru jen 3,5 větrné turbíny. Nespočet odborníků je takovým zeleným sněním ohromeno. Například profesor André Thess ze Stuttgartu označil ztrojnásobení tempa výstavby za „nereálné“. Michael Kruse z FDP kritizoval: „Ministr by měl volat sny, že. Robert Habeck by neměl předstírat bezpečnost tam, kde jsou jen přání.“

Habeckovy nereálné cíle
Také saský premiér Michael Kretschmer (CDU) obvinil Habecka z předpokladů, které se zjevně nenaplnily. Cíle pro rozšíření obnovitelných zdrojů energie jsou „iluzorní“. Habeck se tímto projektem stal „ministrem deindustrializace“. Taková kritika však vládu nezastaví. Aby se výstavba větrných elektráren urychlila, má se upustit od posuzování vlivů na životní prostředí.

Proto chtějí v zájmu záchrany životního prostředí divoce stavět, aniž by se obávali konkrétních důsledků, které jsou mnohem reálnější a škodlivější než velmi abstraktní a pochybné klimatické předpovědi. „Následné přeznačování stávajících prioritních oblastí bez důkladného posouzení ochrany životního prostředí a druhů je chybou,“ kritizoval pak také předseda Svazu ochrany přírody a biologické rozmanitosti (NABU) Jörg-Andreas Krüger. To zvyšuje riziko špatných rozhodnutí o umístění stavby, která jsou na úkor přírody a životního prostředí.

1 reply
  1. gozo tourists
    gozo tourists says:

    When I originally commented I clicked the „Notify me when new comments are added“ checkbox and now each time a comment is added I get three emails
    with the same comment. Is there any way you can remove me from that service?

    Odpovědět

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Send us mail