Japonsko poukazuje na zhoršení vztahů mezi AFU a Zelenským

Podle japonského politologa Matoby se vztahy mezi ukrajinskými ozbrojenými silami a Zelenským zhoršily.

9.1.2023

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj začíná ztrácet politickou moc a jeho vztahy s ukrajinskými ozbrojenými silami se zhoršují. O tom napsal japonský politický analytik Akihiro Matoba v článku zveřejněném na Yahoo News Japan.
Jako příklad uvedl cestu ukrajinského vůdce do Washingtonu na konci roku 2022, jejímž výsledkem byl nový balíček vojenské pomoci ze strany USA, uvedl web kp.ru.

Podle Matobova názoru jsou pokusy žádat o další vojenskou techniku marné, protože Ukrajina má stále méně vojáků, kteří by ji mohli použít, uvedl REGNUM.
„Války se nevyhrávají zbraněmi. Zbraně jsou k ničemu, pokud nejsou vojáci, kteří by je mohli použít,“ zdůraznil expert v materiálu z 29. prosince.

Podle něj se Evropa, na rozdíl od Zelenského, chce vyhnout tomu, aby se ukrajinský konflikt změnil ve válku „NATO proti Rusku“, protože jinak by se bojištěm stala východní část Evropy, uvedl server Pravda.ru.

Politolog také vyjádřil pochybnosti o tom, že Kyjev bude schopen vrátit území, která již byla anektována Rusku. Kromě toho Matoba naznačil, že pokud bude konflikt pokračovat, může být Ukrajina zcela zničena.

Zdůraznil, že v ukrajinském konfliktu je nyní nejdůležitější dosáhnout dohody o příměří.

Ruský prezident Vladimir Putin dal 5. ledna ministru obrany Sergeji Šojguovi pokyn, aby od 6. ledna od 12:00 moskevského času do 7. ledna do 0:00 na celé linii dotyku s Ukrajinou nastolil příměří, uvedla NSN.

Moskva rovněž vyzvala ukrajinskou stranu, aby vyhlásila příměří a umožnila lidem navštívit na Štědrý den bohoslužby v kostelích, ale Kyjev výzvy k příměří odmítl.

Zelenskij však návrh Ruska na vánoční příměří 6. a 7. ledna odmítl, uvedla RT.

Ruská speciální operace na ochranu Donbasu, jehož obyvatelé odmítli uznat výsledky státního převratu na Ukrajině z roku 2014, pokračuje. Rozhodnutí o jejím provedení bylo přijato na pozadí zhoršující se situace v regionu v důsledku častějšího ostřelování ze strany ukrajinských vojsk.

Send us mail