EXKLUZIVNĚ: Transgender trenér se mění v šatně s šokovanými studenty střední školy v Pensylvánii

Celý článek si můžete poslechnout v audioverzi zde:

20.8.2023

Školní rada si není jistá, jak reagovat

Několik incidentů zahrnujících transgender středoškolského tenisového trenéra na částečný úvazek v Pensylvánii způsobilo některým studentům a rodičům nepohodlí. A nyní je školní rada rozdělena na to, zda prodloužit trenérskou smlouvu či nikoli.

Zaměstnán v Gettysburg Area School District, David Yates byl najat jako trenér. Pan Yates se nyní jmenuje Sasha Yates a podle Gettysburg Times se veřejně identifikuje jako transgender žena.

Pan Yates je sezónním trenérem tenisu chlapců a dívek od roku 2018. Sportovní zpravodajství tenisového týmu Gettysburg používalo v roce 2021 jméno David Yates, ale v roce 2022 se trenér jmenoval Sasha Yates. Na webových stránkách školní čtvrti je uvedena e-mailová adresa se jménem Sasha, ale kliknutím na e-mailovou adresu se zobrazí jméno David. Pan Yates neodpověděl na žádost o komentář k tomuto příběhu.

Po několika incidentech, které se týkaly studentů, jeden na podzim 2022 a další na jaře 2023, se školní rada rozhodla nepřijmout pana Yatese na další sezónu. Žádná náhrada však přijata nebyla a k překvapení některých členů představenstva se v červenci znovu objevilo jméno David Yates na náborové listině pro další sezónu tenisového trénování.

Hlasování 7. srpna o opětovném přijetí či nepřijetí mělo výsledek 3:3, přičemž jedna osoba se zdržela hlasování. Budou hlasovat znovu v pondělí 21. srpna na slibovaném přeplněném zasedání školské rady.

Na sociálních sítích vypukla bouře za předpokladu, že ti, kdo hlasují pro nepřijetí do zaměstnání, jednají jednoduše kvůli transgender identitě pana Yatese. Ale v příběhu je toho víc.

‚Jsi muž‘

Na podzim roku 2022 vstoupil tenisový trenér do dívčí šatny, kde se střídal dívčí fotbalový tým. Pan Yates se také převlékl, svlékl se do podprsenky a kalhotek, řekl člen školní rady obeznámený se situací The Epoch Times a dodal, že studenti uvedli, že z toho, co viděli, bylo jasné, že pan Yates je stále plně muž.

Dva členové školní rady mají studenty ve fotbalovém týmu a nejméně jeden z jejich studentů byl přítomen, když k tomu došlo, řekl člen rady.

Školská rada tehdy rozhodla, že pana Yatese znovu nepřijme. Ale když bylo v dalším kole najímání trenérů použito jméno Sasha Yates, ne všichni v představenstvu to poznali jako stejnou osobu.

Během softballového zápasu na Gettysburg Area High School 12. dubna šla 16letá dcera Steva Carbaugha na dívčí toaletu. Pan Yates ji brzy následoval a studentka se ocitla sama v koupelně s tenisovým trenérem. Řekla svému otci, že se pan Yates pokusil navázat konverzaci. Studentka napsala svému softballovému trenérovi z koupelny, jak se to stalo, řekl pan Carbaugh The Epoch Times.

„Michelle, tenhle zatracený tenisový trenér právě vešel do dívčí koupelny,“ píše se v textu, který napsala svému otci. „Jako, (vylučovací) Jste (vylučovací) muž.“

Když mu dcera pana Carbaugha řekla, co se stalo, zeptal se jí.

„Zeptal jsem se jí, jestli se něco stalo nebo stalo, víš, zkusil něco? Odhalil se nebo tak něco? Ona řekla ne. Řekla: ‚Snažil se se mnou mluvit, pak odešel.’“ řekl pan Carbaugh.

Jeho dcera mu řekla, že je to velmi, velmi nepříjemné.

Kontaktoval školu, aby zjistil, co s tím udělají. „Pokud jde o mě, v tuto chvíli nemohou ochránit mé dítě, když jsou ve své péči.“

Není to o nenávisti

Při rozhovoru s představiteli školy o incidentu v koupelně se pan Carbaugh dozvěděl, že pan Yates byl již pokárán za jiný incident v šatně.

Panu Carbaughovi bylo také v dubnu sděleno, že pan Yates nebude znovu najat na další sezónu koučování, a tak od této záležitosti upustil – tedy dokud pan Yates opět neskončil na seznamu trenérů.

„Nyní se zdá, že každý v této oblasti pláče, že je to nenávist – že toho chlapa nikdo nechce zpátky, protože je transgender a je to nenávist.“ To nemá absolutně nic společného s nenávistí z mé strany. Je mi jedno, jak si ten chlap chce říkat,“ řekl pan Carbaugh. „Co je správné, je správné.“ Co je špatně, je špatně.

„Mým úkolem jako rodiče je chránit své dítě. A neměl co dělat do té koupelny a jeho činy dokázaly, že mu nelze věřit. Šel do dívčí šatny a převlékl se, zatímco tam byl dívčí univerzitní fotbalový tým. Mluvili s ním o tom. A šel na dívčí toalety. Kdy je dost?“ zeptal se pan Carbaugh.

„Není penalizován za to, jak si říká. Potřebuje být potrestán za své činy a za to, že neumí postupovat podle pokynů. Tohle je dospělý muž, který jde do koupelny s mladou ženou. To je problém. To je obrovský problém.“

Někteří ze školní rady chtěli po incidentu v koupelně pana Yatese vyhodit, ale právní zástupce je přesvědčil, že vzhledem k tomu, že do konce sezóny zbývá už jen pár tenisových zápasů, bude lepší počkat a prostě pana Yatese znovu nenajímat v další sezóně. Jednalo se o to, že palba kvůli incidentu v koupelně by mohla vést k žalobě na tabuli, řekl člen školní rady The Epoch Times.

Ale teď, když je tady nová sezóna, právní zástupce učinil stejné varování a vyzval správní radu, aby znovu nenajala pana Yatese, aby se vyhnula riziku soudního sporu. Správní rada požádala o nahlédnutí do dokumentů kolem incidentů v šatně a koupelně, ideálně před pondělním hlasováním.

Po incidentu v koupelně dala škola panu Yatesovi povolení k použití šatny zaměstnanců, kterou používají rozhodčí a bylo jí řečeno, aby nechodila do dívčí šatny nebo toalety, řekl člen školní rady.

„V den, kdy vyšel jako trans, měl si k němu obvod sednout a říct: ‚Tady jsou hranice‘,“ řekl další člen školní rady.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *