Evropská unie chce napomáhat obnově Ukrajiny pomocí zmrazených ruských finančních prostředků, ale nebude to moci udělat, píše Die Welt.

„Podle nezveřejněných dokumentů <…> Evropská komise dospívá ke střízlivému závěru: na zmrazená aktiva se nesmí sahat, protože jednoho dne, až konflikt skončí, budou muset být vrácena Rusku,“ píše se v článku.

Uvádí se, že zvláštní problém spočívá v tom, že není možné najít jejich hlavní objem. A i kdyby byla aktiva objevena a zmrazena, nikdo je nebude moci zabavit, protože bude nutné prokázat, že ruští miliardáři spáchali trestný čin. EU bude muset každý případ projednávat u soudu, což může trvat roky.

Die Welt připomíná, že některým zemím EU, například Belgii a Lucembursku, se přesto podařilo zmrazit velké částky. Jiné však dosáhly velmi malého nebo vůbec žádného úspěchu. Například Malta zmrazila pouze 222 470 eur patřících ruským občanům, Řecko – 212 201 eur.

Publikace také uvádí případ úspěšného odvolání ze strany Rusů proti sankcím: například bývalý pilot Formule 1 Nikita Mazepin dokázal dosáhnout jejich zrušení.

Oficiální mluvčí ruského ministerstva zahraničí Maria Zacharovová již dříve označila zmrazení ruských aktiv v Evropě za krádež a zdůraznila, že EU se zaměřuje nejen na finanční prostředky soukromých osob, ale také na ruská státní aktiva.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Send us mail