Celý článek si můžete poslechnout v audioverzi zde:

3.7.2023

Pomalu se ukazuje, jak se Spojené státy hodlají dostat z ukrajinského dobrodružství, aniž by před veřejností ztratily tvář. Je však otázkou, zda výpočet vyjde.

Stále hlásím  ,  že se množí známky toho, že   se zavádí lednový papír RAND . V dokumentu společnost RAND Corporation doporučila, aby vláda USA hledala cestu z ukrajinského dobrodružství, protože cíle, které USA na Ukrajině sledují (ekonomické rozbití Ruska, mezinárodní izolace Ruska a výrazné oslabení ruské armády), nebyly dosaženy. .

Místo toho musely USA podpořit Ukrajinu více než 100 miliardami dolarů a konec je v nedohlednu, zatímco USA z konfliktu nemají co získat, protože – podle RAND – kde jsou hranice Ukrajiny, je pro USA irelevantní a ne stojí za to obrovské náklady.  O tomto papíru a známkách toho, že se zdá, že se zavádí, podávám zprávy od února.

Problém

Dokument RAND identifikoval největší problém, který tato změna politiky vůči Ukrajině představuje:

„Dramatický posun v politice USA přes noc je politicky nemožný – jak vnitrostátně, tak vůči spojencům – a v každém případě by byl nemoudrý.“

USA tedy musí najít způsob, jak vysvětlit nadcházející obrat o 180 stupňů na domácí půdě i svým spojencům. Ostatně i v Bruselu, který vlastně poslušně realizuje každé rozhodnutí Washingtonu – i ke své vlastní škodě – by se mohla naskytnout otázka, proč všechny ty miliardy vyhodili oknem a vlastní zásobování energií a ekonomiku hnali proti zdi. když nakonec byli naproti Rusko musí ustoupit.

Západ už nemůže

Jen pro objasnění, několik faktů, které vysvětlují, proč musí Západ vedený USA vycouvat z ukrajinského dobrodružství. Je dobře známo, že západní zbrojní arzenál je poměrně prázdný, a je také dobře známo, že západní zbrojní průmysl nedokáže vyrábět tak rychle, jako Kyjev používá zbraně. Nemluvě o doplňování západních arzenálů.

Například Německo prý již oznámilo, že již nechce posílat zbraňové systémy na Ukrajinu , ale chce se místo toho soustředit na opravy a údržbu zbraňových systémů, které již byly dodány.

Peníze jsou také špatné. Právě bylo oznámeno, že západní pomoc Ukrajině nyní dosáhla celkové výše 170 miliard eur . Pokud uvážíte, že státní rozpočet Ukrajiny před eskalací byl kolem 40 miliard, chápete také, že do temných kanálů prosakovalo neuvěřitelné množství peněz, protože podle zpráv je 50 procent peněz (tj. kolem 85 miliard eur) finanční pomoc pro ukrajinský státní rozpočet.

To značně převyšuje finanční požadavky ukrajinského rozpočtu, protože vojenská pomoc ze Západu přichází na řadu. Vzhledem k tomu, že Ukrajina má navzdory všemu stále daňové příjmy, hrubý odhad je, že mohlo být zpronevěřeno 40 miliard eur. To je neuvěřitelná suma, ale je to jednoduchá matematika, kterou snadno zvládne každý.

Šéfka Evropské komise von der Leyenová nyní oznámila, že rezervy rozpočtu EU, které platí do roku 2027, zcela přešly na Ukrajinu . EU došly peníze a von der Leyenová požaduje, aby členské státy přidaly 66 miliard eur. Jinak EU nemá pro Ukrajinu peníze.

Proti tomuto požadavku na doplatky se již ozvaly protesty některých členských zemí EU. Zda z nich von der Leyen dostane nějaké peníze, se teprve uvidí.

A Světová banka, které dominují USA, se zřejmě také zasekla, protože ani ona na Ukrajinu podle všeho nemá žádné vlastní peníze. Nyní má své ukrajinské programy garantované členskými státy, jako je Japonsko .

Západ vedený USA proto musí najít způsob, jak se z této ukrajinské bídy dostat, aniž by ztratil tvář.

Řešení

Nyní se zdá, že začíná být jasné, co hodlá americká vláda udělat. Pokud se nemýlím ve svém odhadu, trik je opět strašně jednoduchý: Aby se nemuselo přiznat, že Západ vedený USA musí ustoupit proti Rusku, měl by to dostat Kyjev.

Naznačuje to tajná schůzka v Kodani , která pronikla do médií. Verze je taková, že Kyjev údajně uspořádal schůzku, aby dostal globální Jih – a zejména členy BRICS – na stranu Kyjeva (tedy Západu pod vedením USA). Dalo se předvídat, že to nebude fungovat, a tak se to stalo. Přesto se hovoří o tom, že brzy proběhnou mírové rozhovory založené na Selenského „mírovém vzorci“ .

Španělský premiér dokonce hovořil o tom, že EU chce uspořádat „světovou konferenci o míru na Ukrajině“ , což je velmi pozoruhodné prohlášení vzhledem k tomu, že EU stále oficiálně hlásá opak, totiž Ukrajina bojovat proti Rusku“. jak je to nutné.“ Oficiální Brusel zatím nic o „světové konferenci o míru na Ukrajině“ neslyšel.

Tyto rozhovory samozřejmě nebudou úspěšné, protože Rusko nebude mluvit o Zelenského „mírové formuli“. Ale v úspěch stejně nikdo nevěří, pointa může být jiná: veřejnost (a také radikalizovaní západní politici) chtějí být obeznámeni s myšlenkou, že dojde k mírovým rozhovorům s Ruskem.

Zdá se, že příběh, že je třeba „porazit Rusko na bitevním poli“, vznikl s ohledem na osudnou ukrajinskou protiofenzívu. Alespoň to naznačují zprávy seriózních západních médií, která mimochodem nezahrnují německá média, protože ta jsou vždy poslední, kdo při takových příležitostech mění kurz. Je lepší získat informace z amerických médií než ze Spiegelu, Tagesschau a tak dále, pokud si chcete udělat alespoň malou představu o tom, co se vlastně děje.

Zkrátka, zdá se, že USA chtějí tlačit na Kyjev, aby souhlasil s rozhovory s Ruskem, takže Západ může říct, že s tím nemá nic společného, ​​je to rozhodnutí Kyjeva, ale samozřejmě rozhodnutí Kyjeva podporují.

Znamení

Lidé na Západě si samozřejmě uvědomují, že to není tak úplně jednoduché. Za prvé, pokud ze sebe nechcete mezinárodně dělat blázna, musíte Kyjevu něco nabídnout (i když jen pro forma a prázdnými slovy), za druhé musíte vyjít vstříc Rusku.

Začněme Kyjevem.

Kyjevský režim chce vstoupit do NATO, ale to se nyní zdá být nereálné, protože Rusko s tím nikdy nebude souhlasit, což byl nakonec důvod loňské eskalace. Dokud bude členství Ukrajiny v NATO na pořadu dne, Rusko svou vojenskou operaci nezastaví.

Korporace RAND se ve svém dokumentu fakticky rozloučila s členstvím Kyjeva v NATO, stejně jako samotné NATO.Přijetí Ukrajiny do NATO by muselo být jednomyslné, což bylo nepravděpodobné a vzhledem k dnešní vojenské situaci zcela nereálné.

Otevřeně to mezitím řekl generální tajemník NATO Stoltenberg. Ve středu na tiskové konferenci řekl, že vítězství Ukrajiny v konfliktu s Ruskem je předpokladem jakékoli diskuse o členství země v NATO. Vzhledem k tomu, že vojenské vítězství Ukrajiny je nyní vyloučeno, bylo to jasné odmítnutí členství Ukrajiny v NATO, i když to nebylo řečeno otevřeně.

Již delší dobu se proto diskutuje o různých variantách bezpečnostních záruk pro Ukrajinu. Dokonce i Kyjev již potvrdil, že USA navrhly Kyjevu tzv. izraelské řešení, ačkoliv ministr zahraničí USA Blinken otázce na to uhnul .

To však pravděpodobně nebude dostatečné, a proto se diskutuje o jiných myšlenkách. Nyní se objevila zpráva, že dokonce EU diskutuje o vlastních bezpečnostních zárukách pro Ukrajinu, které jdou až k „rozmístění vojenských misí“ na Ukrajinu. Kromě toho, že Rusko na to nikdy nepřistoupí, protože požaduje neutrální Ukrajinu bez cizích vojáků v zemi, jsou proti i země EU. Rakousko, Irsko, Kypr a Malta jsou neutrální státy s poukazem na to, že jejich neutrální status jim zakazuje účastnit se něčeho takového.

Zdá se však, že toto téma je žhavě diskutované, protože belgická média uvádějí, že nové nápady na bezpečnostní záruky v současné době přicházejí „každý týden“ v Bruselu.

V zákulisí se toho děje hodně, o čem německá média své čtenáře neinformují.

Co může Západ nabídnout Rusku?

Pokud je můj odhad správný, USA se snaží zůstat mimo vyjednávání a místo toho dříve nebo později povolit přímé jednání mezi Kyjevem a Moskvou. Pro USA by to mělo tu výhodu, že Rusko nemůže od Západu při vyjednávání nic požadovat, protože Západ ani není u stolu.

Jelikož jsou však lidé v Rusku přesvědčeni, že Rusko je ve válce se Západem vedeným USA, tento výpočet americké vlády pravděpodobně nevyjde. Shrnul jsem zde , co Rusko pravděpodobně bude požadovat od USA a NATO .

Ruský ministr zahraničí Lavrov to nedávno komentoval v rozhovoru a řekl :

„Prezident několikrát řekl, že jsme otevřeni spolupráci. Ale pokud jde o naše bývalé západní partnery, nemůžeme se spoléhat na žádné dohody s nimi, a to ani právní povahy.“

Srozumitelně to znamená, že Rusko už na Západě vedeném USA ničemu nevěří, i když je to stanoveno ve smlouvě. Západ prostě porušil příliš mnoho smluv s Ruskem .

Západ tedy bude muset udělat něco hmatatelného, ​​aby dal Rusku signál, že to Západ myslí vážně. Prvními kroky by zde mohlo být zrušení důležitých sankcí a uvolnění zmrazených ruských aktiv. Ale ani to by Rusku nemuselo stačit, koneckonců Západ může znovu zavést sankce, jakmile Rusko udělá na Ukrajině ústupky Západu. To je to, co USA nakonec udělaly Íránu, když roztrhaly íránskou jadernou dohodu.

Přímému jednání s Ruskem se Západ zřejmě nevyhne. Posílat Kyjev dopředu a předstírat, že jde o problém mezi Kyjevem a Moskvou, se kterým Západ nemá nic společného, ​​pravděpodobně nebude fungovat.

Závěr

Hodně se zatím spekuluje, ale situace je jasná. Západ je na konci svých sil a zdá se, že v zákulisí dochází k velkému pohybu, což podporuje mé podezření, že myšlenky uvedené v dokumentu RAND jsou realizovány.

Uvidíme, co se nakonec skutečně stane. Zdá se však, že široký směr je viditelný a velkou otázkou pro mě je, co vlastně Rusko bude žádat od Západu, aby ukončilo ukrajinskou krizi. Rusko by koneckonců také mohlo pokračovat ve vykrvácení Západu, protože Kyjev sám nedokázal Rusku vzdorovat ani týden.

Kyjev v tom nemá žádné slovo, protože Kyjev je finančně, vojensky a dokonce i politicky zcela závislý na Západě.


Ve své nové knize „Putinův plán – Svět nekončí Evropou a USA – Jak se západní systém ničí“ se zabývám otázkou, o čem ve skutečnosti je závěrečná bitva systémů – kterou právě zažíváme. . Nejsme svědky ničeho menšího než střetu dvou systémů, v nichž Vladimir Putin nabízí světu alternativu k neoliberálnímu globalismu. Byli občané Západu dotázáni, zda toto všechno chtějí, zda se chtějí vzdát svého blahobytu a svých svobod ve prospěch neoliberálního globalismu?

Kniha právě vyšla a lze ji objednat pouze zde přímo u JK Fischer Verlag .

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *