Další nesmyslná direktiva EU, která poškodí mnoho komerčních chovů slepic ve venkovním výběhu

Celý článek si můžete poslechnout v audio verzi ZDE:

15.4.2023

Již dlouho dává EU najevo, že by se postupně měly chovy zvířat minimalizovat a do roku 2035 by mělo být maso téměř úplně nahrazeno masem umělým nebo hmyzem. Náhražky by však měly být využívány i v případě dalších živočišných produktů jako je mléko a vejce.

Největší boj nastal proti dobytku, který prý moc prdí a říhá a produkuje tak příliš mnoho CO2 i dusíku. To byl záhy hlavní důvod masového vyvlastňování nizozemských farem – a postupně i farem v dalších evropských zemích.

Nicméně restrikce nastávají i směrem k chovatelům drůbeže. Do budoucna se plánuje povinná registrace každé slepice, která vám běhá po dvorku, později přijde na řadu nařízené očkování a různé regulace těchto chovů.

Nyní se však EU soustřeďuje zejména na větší komerční chovy – a to včetně těch „bio.“ Nové nařízení totiž neumožní prodávat vejce od slepic ve volném chovu jako „vejce z volného chovu,“ pokud je místo využíváno i k jinému účelu.

To se dotkne zejména těch chovatelů drůbeže, kteří uposlechli naléhání EU na zavádění „udržitelných“ zdrojů energie a umístili si na pozemek – například na střechu kurníku, kde slepice přespávají – solární panely.

V ten moment se takový chov považuje za „stájový“ – a to bez ohledu na to, že slepice tráví většinu času venku.

„Vejce z volného výběhu“ mohou být produkována pouze v produkčních systémech, kde není oblast volného výběhu využívána k jiným účelům. Použití jako ovocný sad, les nebo pastvina je možné s povolením příslušného úřadu. To říká nové nařízení EU o trhu.

Vzhledem k tomu, že přístřešky pro drůbež na výběhových plochách jsou povinné, naskytla se zde možnost instalace fotovoltaických systémů na jejich střechy: Mnoho farmářů, kteří trpí vysokými cenami energie, doufá, že to povede k cenným úsporám.

Výroba elektřiny by ale oblast využila dvakrát, a to je přesně to, co nařízení EU zakazuje. Díky tomuto zákazu dvojího použití ztrácejí vejce pečeť jakosti z volného chovu a musí být deklarována jako vejce stájová – s odpovídajícími důsledky pro tvorbu cen a nákupní chování spotřebitelů.

Po nedávném schválení nařízení, které by zakazovalo EU donedávna doporučovaná tepelná čerpadla by tak šlo o další zákon, který jde zcela proti tomu, co fašistická EU dosud hlásala.

Tedy ti farmáři, kteří si na pozemku s volným výběhem slepic pořídili solární panely tak, jak jim to dlouhodobě doporučuje EU, se tím ve finále ekonomicky zlikvidují, protože jejich vejce budou deklarována jako „vejce ze stájového chovu“ – tedy vejce nižší kvality z chovu pro slepice méně příznivého.

Zemědělci, kterých se toto nařízení dotkne, tak mají před sebou nelehké dilema. Buď musí přestat vyrábět elektřinu z již instalovaných solárních panelů a pak budou mít možnost prodávat vejce jako z venkovního výběhu nebo si soláry ponechají, ale musí počítat s tím, že za vejce dostanou méně než dosud.

Pak je zde samozřejmě i třetí možnost: mohou chovy zrušit a místo slepic chovat třeba cvrčky, kobylky nebo potemníky. A to je možná přesně to, co od nich EU očekává…

Stehen Solaranlagen auf der Wiese, wird aus draußen plötzlich drinnen – so die Logik der EU-Verordnung
Pokud jsou na trávníku solární systémy, zvenčí se rázem stává vnitřní – podle logiky nařízení EU

zdroj

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Send us mail