, , , , ,

Co vědět o munici na bázi uranu, kterou Spojené království pošle na Ukrajinu

Co vědět o munici na bázi uranu, kterou Spojené království pošle na Ukrajinu

Celý článek si můžete poslechnout v audio verzi ZDE:

23.3.2023

Zdravotní problémy spojené s ochuzeným uranem

Ochuzený uran je potenciálním zdravotním rizikem, pokud se dostane do těla, například prostřednictvím vložených úlomků , kontaminovaných ran a vdechnutím nebo požitím. Je to proto, že záření U, i když má vysokou energii, špatně proniká tkáněmi v těle. 

Potenciál účinků na zdraví z vnitřní expozice souvisí s množstvím DU, které se dostane do těla osoby. Vdechované částice DU jsou pravděpodobně odstraněny z plic během několika let. Fragmenty DU mohou zůstat mnoho let. Starší studie u pracovníků ve výrobě U ukazují, že vysoká expozice U může ovlivnit zejména ledviny.

 

WASHINGTON – Rusko pohrozilo eskalací útoků na Ukrajině poté, co britská vláda oznámila, že Ukrajině poskytne typ munice, o kterém Moskva nepravdivě tvrdí, že má jaderné komponenty.

Britské ministerstvo obrany v pondělí potvrdilo, že poskytne Ukrajině protipancéřové náboje obsahující ochuzený uran.

Takové náboje byly vyvinuty USA během studené války ke zničení sovětských tanků, včetně stejných tanků T-72, kterým nyní Ukrajina čelí ve snaze prorazit patovou situaci na východě.

Ochuzený uran je vedlejším produktem procesu obohacování uranu potřebného k výrobě jaderných zbraní. Náboje si zachovávají některé radioaktivní vlastnosti, ale nedokážou vyvolat jadernou reakci jako jaderná zbraň, řekl jaderný expert a výzkumník RAND Edward Geist.

Britské ministerstvo i Bílý dům ruská obvinění odmítly. Ale munice s sebou nese rizika, i když to není jaderná zbraň.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *