Huawei možná konečně opustí Rusko , řekl listu Izvestija zdroj z významného výrobce elektroniky. Informaci potvrzují dva partneři blízcí mobilním operátorům. Podle nich nedávno prodejce opět přestal do naší země dodávat smartphony, tablety, televizory a další zařízení. Oznámení o pronájmu moskevské kanceláře Huawei od 1. února 2023 může naznačovat i pravděpodobné ukončení působení společnosti v Ruské federaci. Odborníci však říkají, že dnes existují nejméně tři způsoby, jak do země dovážet produkty zaniklých značek. Huawei navíc nevylučuje dodávky do Ruska prostřednictvím distributorů , uvedl zdroj z partnerské společnosti dodavatele.

Dodávka nešla

Huawei zcela zastavil přímé dodávky smartphonů do Ruska a může zemi konečně opustit, řekly listu Izvestija dva zdroje blízké různým mobilním operátorům. Informoval o tom i mluvčí redakce, který pracuje ve společnosti – významném výrobci smartphonů. Podle zdroje blízkého jednomu z mobilních operátorů čínský prodejce do Ruské federace také nedováží tablety, notebooky, televizory a další zařízení. Generální ředitel Telecom Daily Denis Kuskov ví, že společnost přestala na jaře prodávat základní stanice pro mobilní komunikaci.

„Huawei teď ve skutečnosti svá zařízení do Ruska nedodává přímo,“ potvrdil listu Izvestija další partner blízký jedné z mobilních společností.

Na začátku června Huawei oznámil uzavření svých oficiálních maloobchodních prodejen v Rusku . Na konci téhož měsíce bylo oznámeno, že společnost již nevyváží svá zařízení do Ruské federace. Poté zazněla informace o obnovení dodávek. Podle zdrojů listu Izvestija nyní opět žádné nové strany nejsou.

Některé kusy vybavení se stále prodávají v oficiálním obchodě značky, ale jedná se o pozůstatky předchozích dodávek, uvedl Denis Kuskov. Nedostatek nových šarží by podle něj mohl vést k uzavření firemního internetového obchodu.

V reakci na otázky týkající se zastavení dodávek a plánů prodejce opustit trh naší země Maria Krivtsova, PR manažerka Huawei Consumer Business Group v Ruské federaci, řekla, že „o tom nemá žádné informace“.

Izvestija zaslala dotazy společnostem M.Video-Eldorado, Svyaznoy, DNS, MTS, VimpelCom (působící pod značkou Beeline), Megafon a Tele2.

Volné plochy

Možný odchod Huawei z Ruska naznačuje i to, že Cyan nedávno zveřejnila oznámení o pronájmu moskevské kanceláře společnosti v obchodním centru Krylatsky Hills. Oznámení uvádí, že prostory budou volné od 1. února 2023 a cena bude asi 8 milionů rublů měsíčně.

„ Huawei přesunula své zaměstnance do Kazachstánu a Uzbekistánu a v blízké budoucnosti se rozhodně nevrátí, “ říká Denis Kuskov.

Huawei má mnoho divizí, takže některé zaměstnance skutečně přemístili, potvrdil Eldar Murtazin, analytik Mobile Research Group. Kromě toho společnost již nenabírá zaměstnance v Ruské federaci, což potvrzuje absenci volných míst v ruských náborových službách. Izvestija našel několik inzerátů na práci pro kanceláře prodejce v Alma-Atě a Taškentu. Zdá se například, že to druhé vyžaduje produktové manažery, projektové manažery a datové inženýry.

Hedvábná stezka

Pokud se Huawei přesto rozhodne opustit Rusko, značkové produkty bude možné do země dovážet nejméně třemi způsoby , uvedl zdroj z partnerské společnosti čínského prodejce. Kromě paralelních dovozů a šedých schémat jsou možné dodávky prostřednictvím distributorů, kteří budou nakupovat zařízení od zprostředkovatelů v Číně, nikoli přímo od výrobce . Podle něj nyní Huawei o dodávkách smartphonů a dalšího vybavení přes prostředníky jen vyjednává.

— Přímé dodávky v současných podmínkách jsou velmi komplikovaný pojem. Xiaomi jako první přišlo se schématem dovozu zařízení do Ruska přes partnera v Číně – používá jej již řadu let. V tomto případě čínská společnost, která dodává zboží do Ruska, přebírá všechna rizika, zatímco prodejce sám řídí všechny procesy,“ řekl Eldar Murtazin listu Izvestija.

Dopad takového dodavatelského řetězce na byznys je podle něj značně přehnaný. Ceny za vybavení s největší pravděpodobností zůstanou na stejné úrovni. V mnohem větší míře je byznys Huawei, Honor a Xiaomi, které využívají podobný dodavatelský řetězec, ovlivněn jinými společnostmi z Říše středu, jako jsou realme, Infinix a Tecno, je si analytik jistý.

— Huawei je jedním z lídrů na ruském trhu, pokud jde o většinu klíčových typů telekomunikačních zařízení a řadu IT řešení . Poptávka po produktech této společnosti zaručeně bude. Ceny budou samozřejmě vyšší než loni, ale trh už v těchto realitách žije,“ řekl Konstantin Ankilov, generální ředitel TMT Consulting.

Konečná cena zařízení Huawei se bude odvíjet od poměru funkčnosti a ceny, shrnul IT expert Alexander Baulin. Nevyloučil také, že by čínské značky mohly vytvářet ochranné známky pro zařízení speciálně pro Rusko, aby své firmy nevystavily západním sankcím.