Biden prodlouží covidový nouzový stav do dubna 2023

Abigail Adcox, Washington Examiner, STOPCOMMONPASS, Reuters
11. listopadu 2022

Bidenova administrativa je připravena prodloužit nouzovou situaci v oblasti veřejného zdraví nejméně do příštího dubna.

covid19

Nouzový stav, který měl vypršet 11. ledna, zůstane v platnosti až do prvního čtvrtletí roku 2022, aby měla vláda více času na přesunutí odpovědnosti za distribuci a aplikaci vakcín, testů, antivirové léčby a dalších opatření svázaných s COVIDem do soukromého sektoru. Všechna tato opatření byla během zdravotní nouze poskytována vládou USA zdarma, řekl agentuře Reuters úředník Bidenovy administrativy. Nouzový stav byl v USA původně vyhlášen v lednu 2020 a od té doby je pravidelně prodlužován po 90 dech.

Podle tweetu STOPCOMMONPASS jsou tak USA jednou z pouhých 15 zemí světa, které vyžadují pro vstup do země očkování Covid vakcínou. Analýzou prošlo 226 států, z nichž jen 15 striktně vyžaduje pro vstup potvrzení o vakcinaci. USA se tak zařadily po bok států jako je Rovníková Guinea, Nauru nebo Malawi.

stopcommonpass
stopcommonpass

Bidenova administrativa začátkem tohoto roku signalizovala, že začne připravovat transfer klíčových úkolů na soukromý sektor. Proto se koncem srpna sešla s výrobci léků, lékárnami a dalšími stranami zainteresovanými ve farmaceutickém průmyslu, aby prodiskutovali, jak zahájit proces komercializace. Přechod se zatím jen pomalu daří stavět na nohy.

Navzdory prodloužení je administrativa v časové tísni, protože federální financování agendy COVIDu-19 dobíhá. Dawn O’Connell, asistentka tajemníka pro připravenost a reakci, v srpnu uvedla, že administrativa očekává vyčerpání zdrojů na nákup a distribuci vakcín „již v lednu 2023“.

„Ve skutečnosti je nadále naléhavě potřeba další financování pro řadu kritických požadavků souvisejících s reakcí na COVID-19, včetně vývoje vakcín nové generace, terapeutik a testů,“ napsala s tím, že další finanční prostředky od Kongresu budou třeba na podporu přechodu na komerčně – tržní systém.

vaccination vakcina nutna USA

Bidenova administrativa začátkem tohoto roku požádala Kongres o 10 miliard dolarů na nákup a uskladnění dalších testů, aktualizovaných injekcí a antivirotik, ale toto úsilí se zastavilo, protože někteří republikánští zákonodárci tvrdí, že současné financování COVIDu-19 nebylo zcela vyčerpáno.

Už měsíce se diskutuje o tom, kdy by měl nouzový stav skončit, protože pandemie se táhne už třetím rokem. Sám prezident Joe Biden prohlásil pandemii koronaviru za „skončenou“ během rozhovoru pro 60 Minutes minulý měsíc a dodal, že Spojené státy mají nadále „s COVIDem problém“, ale že jinak se země v přístupu k velkým akcím vrátila k normálu.

Členka sněmovního výboru pro energetiku a obchod, poslankyně Cathy McMorris Rodgersová (R-WA) a člen podvýboru pro zdraví, poslanec Brett Guthrie (R-KY) minulý měsíc uvedli, že administrativa nemá důvod v nouzovém stavu pokračovat.

Pokračování nouzového stavu znamená, že testy, vakcíny a léčba pravděpodobně zůstanou pro veřejnost zdarma. Protahuje také praxi, která vyžaduje, aby státy nabízely nepřetržitý zápis do programů Medicaid a CHIP, programů veřejného zdravotního pojištění pro lidi s nízkými příjmy, a aby tak získaly dodatečné federální financování.

Americké ministerstvo zdravotnictví a sociálních služeb (HHS) slíbilo, že státy upozorní v 60denním předstihu, než nouzový stav vyprší. Tento termín prošel v pátek, pokud není v plánu prodloužení nouzového stavu v lednu. Agentura takové oznámení neposkytla, řekl jeden z úředníků.

Není jasné, kolik budou vakcíny, testy a léčba COVIDu-19 po přechodu stát, ale společnost Pfizer již oznámila, že plánuje prodávat své injekce COVID-19 s BioNtech za zhruba 110 až 130 dolarů pro dospělé, což znamená, že většina lidí se zdravotním pojištěním pravděpodobně zaplatí zlomek těchto nákladů nebo vůbec nic.

Zdroj: https://www.washingtonexaminer.com/policy/healthcare/biden-administration-extend-covid-health-emergency-april
Zdroj: https://twitter.com/org_scp/status/1590789002063269888
Zdroj: https://www.reuters.com/world/us/us-will-renew-covid-19-public-health-emergency-january-2022-11-11/