Američanka, která bojovala za práva Palestinců, byla i s manželem zavražděna Hamásem

Celý článek si můžete poslechnout v audioverzi zde:

15.10.2023

Muslimové považují nemuslimy za podřadné. Korán jim nedovoluje se s nemuslimy přátelit a dary od káfirů považují za povinnou daň podřadného káfira nadřazenému muslimovi.

Z Evropy známe nejeden případ sluníčkářů, kteří s nadšením podporovali své vrahy. Tato Američanka, která se provdala do Izraele, je podobný případ.

Tragickým řízením osudu byla při útoku Hamásu zabita žena z Minnesoty a její manžel, kteří se hlasitě zasazovali o práva Palestinců a protestovali proti izraelským vojenským akcím.

Cindy Flashová, 67letá žena původem ze St. Paul v Minnesotě, emigrovala do Izraele před desítkami let. Provdala se za Igala Flashe, šestašedesátiletého Izraelce a syna přeživších holokaustu, a usadili se v Kfar Aza, komunitě ležící jen několik kilometrů od hranic s Gazou.

Dům páru v Kfar Aza stál hned vedle bezpečnostního plotu, který prolomili militanti Hamásu, když útočili na Izrael ze země, z moře i ze vzduchu.

To, co činí Cindyin příběh obzvláště alarmujícím, je ironie, že ona, obhájkyně práv Palestinců, se stala obětí právě té skupiny, které se snažila pomoci.

Cindy byla známá svou obhajobou práv Palestinců. Podle CNN často protestovala proti izraelským vojenským operacím v Gaze a hájila důstojnost a lidská práva Palestinců.

„Kdykoli došlo k vojenské operaci, vždy protestovala,“ říká jejich dcera Keren Flashová (34).

„Byla tam a celou dobu protestovala, aby to nezničili – aby lidé viděli, co se děje, protože takhle s lidskými bytostmi nezacházíte bez ohledu na to, jakého jsou náboženského vyznání a jaký je jejich etnický původ.“

„Byli to jedni z nejlepších lidí, které jsem kdy poznala,“ dodala o svých rodičích. „Byli to dobří lidé. Záleželo jim na druhých lidech. Bojovali za práva jiných lidí a za jejich hlasy.“

V osudnou sobotu však byl pár zabit v bezpečné místnosti ve svém domě během rozsáhlého útoku Hamásu. Keren Flash obdržela textovou zprávu od své matky, ve které stálo: „Podařilo se jim vloupat do bezpečné místnosti.“ To bylo naposledy, co o nich slyšela.

Po dnech mučivého mlčení a nejistoty ohledně jejich osudu řekla Keren Flashová CNN, že jediný střípek útěchy, který dokázala pochopit ze zdrcující zprávy, bylo, že „zemřeli okamžitě, takže to alespoň bylo rychlé a relativně bezbolestné“.

Ve skutečnosti rozvětvená rodina Flashů očekávala úplně jinou sobotu, než jaká přišla.

Naplánovali si rodinný piknik. A později odpoledne se chystali vyrábět a pouštět draky na místním fotbalovém hřišti v rámci každoroční komunitní akce. Možná, říkali si, si dají trochu zmrzliny a odpočinou si po hektickém týdnu rodinného života a práce.

Místo toho se Keren, instruktorka pilates, a její manžel Avidor Schwartzman, 37 let, mediální konzultant, náhle probudili kolem 6:30 ráno do houkajícího poplašného systému a uslyšeli něco, co vypadalo jako zvuk vybuchujících bomb.

Vyskočili z postele a běželi chodbou pro své roční dítě Saar, její láhev, plenky, vodu a trochu jídla. Pak se zamkli v místnosti z betonu a železobetonu.

Přibližně ve stejnou dobu se Cindy a Igal (66) zamkli ve svém vlastním trezoru. Zvuky bomb se postupně změnily ve zvuky střelby z automatických zbraní, když militanti Hamásu obklíčili Kfar Azu a začali chodit od domu k domu, aby pronásledovali lidi.

„Začali jsme ztrácet kontakt s tolika lidmi v různých skupinách na WhatsAppu,“ řekla Keren, která byla spolu s Avidorem a Saarou nakonec zachráněna izraelskými bezpečnostními službami. „Slyšeli jsme, že jsou zranění, a pak prostě úplně odpadli.“

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *