Zástupce ruského velvyslance při OSN Dmitrij Polanskij popírá, že by Moskva ve spojitosti s hromadným přesunem ukrajinských dětí do Ruska páchala válečné zločiny. Podle jeho slov ruská armáda naopak ukrajinské děti zachraňuje.

Celý článek si můžete poslechnout v audio verzi ZDE:

Vysídlování nezletilých na území Ruské federace z Ukrajiny označil Mezinárodní trestní soud v Haagu za nezákonné deportace dětí a podle něj jsou válečným zločinem. V této souvislosti soud 17. března vydal zatykač na ruského prezidenta Vladimira Putina a pro podobná obvinění vydal zatykač i na ruskou komisařku pro práva dětí Marii Lvovovou-Belovovou.

„Samozřejmě, že se nejedná o válečný zločin. Byli jsme obviněni z krádeže dětí, ale ve skutečnosti zachraňujeme děti před ukrajinskou armádou,“ řekl Poľanskij v rozhovoru pro Sky News. Podle jeho slov jde jen o další negativní kampaň proti Rusku, která se bohužel dotýká dětí.

Dodal, že Moskva neporušuje článek 49 Ženevských úmluv, který se týká masových deportací obyvatelstva. „Tito lidé ocházejí do Ruska dobrovolně. Od února 2014 přijelo do Ruska pět milionů obyvatel Ukrajiny včetně více než 730.000 dětí, z nichž velká většina přišla se svými rodiči nebo příbuznými,“ uvedl.

Podle něj přicházejí do Ruska i sirotky, které si však do péče dočasně berou pěstounské rodiny. „Není to adopce, je to opatrovnictví, což je jiná situace,“ řekl. Polanskij tvrdí, že Rusko v této záležitosti spolupracuje s Mezinárodním výborem Červeného kříže a dalšími mezinárodními organizacemi.

Podle něj však problém spočívá v tom, že potřebují přímé výzvy od rodičů na Ukrajině, kteří hledají své děti“. Velvyslankyně USA pro globální trestní soudnictví Beth Van Schaacková uvedla, že Rusko systematicky přesídluje děti z Ukrajiny.

Podle pozorovatelského centra konfliktu z Yaleovy univerzity v americkém Connecticutu bylo od začátku války na Ukrajině do táborů v Rusku násilně deportováno více než 6000 dětí, podle velvyslankyně však může být počet pohřešovaných dětí ještě vyšší.

ZDROJ:  SITA

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Send us mail