Zapojení státních aktérů do útoků na plynovod Nord Stream je „hlavním scénářem“, tvrdí švédský vyšetřovatel

Celý článek si můžete poslechnout v audio verzi ZDE:

7.4.2023

Stockholm 6. dubna (ČTK) – Zapojení státního činitele do loňského výbuchu plynovodu Nord Stream je „naprosto hlavním scénářem“, ačkoli potvrzení totožnosti bude obtížné, uvedl ve čtvrtek švédský státní zástupce, který útok vyšetřuje.

V září 2022 došlo k několika nevysvětlitelným podvodním výbuchům, které přerušily provoz plynovodů Nord Stream 1 a nově budovaného Nord Stream 2, které spojují Rusko a Německo přes Baltské moře. K výbuchům došlo v hospodářských zónách Švédska a Dánska a obě země tvrdí, že výbuchy byly úmyslné, ale zatím se nepodařilo zjistit, kdo je za ně zodpovědný.
K výbuchu ve švédské zóně došlo v hloubce 80 metrů, což podle švédského státního zástupce zkomplikovalo vyšetřování.
„Domníváme se, že bude poměrně obtížné určit, kdo to udělal,“ řekl v telefonickém rozhovoru pro agenturu Reuters prokurátor Mats Ljungqvist.

„Lidé, kteří to udělali, si pravděpodobně byli vědomi, že po sobě zanechají stopy, a pravděpodobně se postarali o to, aby důkazy neukazovaly jedním směrem, ale několika směry,“ dodal.
„Proto je obtížné jednoznačně ukázat na jednoho aktéra.“

Vyšetřování pokračuje.

Ruská invaze na Ukrajinu postavila závislost Evropy na ruském zemním plynu do centra politického zájmu a zničení plynovodu Nord Stream urychlilo přechod bloku k jiným dodavatelům energie.

Severní proud 1 a Severní proud 2, z nichž každý se skládá ze dvou potrubí, vybudoval ruský státem kontrolovaný Gazprom (GAZP.MM), aby do Německa ročně přečerpal 110 miliard metrů krychlových zemního plynu.

Ljungqvist uvedl, že vyšetřovatelé byli schopni určit, jaký typ výbušniny byl použit, a že vyloučili „velmi velký počet aktérů“, ale odmítl výbušninu jmenovat s odkazem na probíhající vyšetřování.

Ačkoli nebyl učiněn žádný závěr, objevila se řada teorií o tom, kdo a jak potrubí vyhodil do povětří.
Německo potvrdilo, že jeho vyšetřovatelé v lednu provedli razii na lodi, která mohla být použita k přepravě výbušniny použité k odpálení potrubí. Německá média uvedla, že loď mohla být použita malou ukrajinskou nebo proukrajinskou skupinou.

Ljungqvist uvedl, že nelze zcela vyloučit, že za útokem stála nezávislá skupina na rozdíl od státního činitele, ale že je to nepravděpodobné.

„Existují určité společnosti, které mají určité speciální úkoly, což znamená, že by to teoreticky mohly provést,“ řekl. „Nevylučujeme nic, ale že za tím stojí přímo nebo alespoň nepřímo státní aktér, je samozřejmě vzhledem ke všem okolnostem náš naprosto hlavní scénář.“

Americký novinář Seymour Hersch na začátku tohoto roku uvedl, že za útokem stojí americké úřady s pomocí norské armády.

Spojené státy i Ukrajina popřely, že by s útoky měly cokoli společného, stejně jako Rusko. Moskva, obvinila z výbuchů západní sabotáž.

Podle Ljungqvista se incident stal otevřenou arénou pro pokusy ovlivnit ostře sledované jednání, pravděpodobně s cílem záměrně zasít zmatek.

„Nechci komentovat žádnou konkrétní zprávu, ale mohu konstatovat, že mnoho horkých teorií lze snadno vyloučit na základě toho, co víme z vyšetřování,“ řekl.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Send us mail