WHO varuje před neobvyklým nárůstem závažných případů MYOKARDITIDY u novorozenců a kojenců ve Velké Británii

Celý článek si můžete poslechnout v audioverzi zde:

8.7.2023

Světová zdravotnická organizace (WHO) v současné době vyšetřuje neobvyklý nárůst případů závažné myokarditidy u novorozenců a kojenců ve Spojeném království.
„Ačkoli jsou enterovirové infekce u novorozenců a malých kojenců běžné, hlášený nárůst počtu případů myokarditidy s těžkými následky u novorozenců a kojenců v souvislosti s enterovirovou infekcí je neobvyklý,“ uvedla WHO.

Myokarditida je zánět srdce běžně způsobený virovými infekcemi, včetně infekcí způsobených enteroviry. Dr. Shamez Ladhani, konzultant pediatr z britské Agentury pro zdravotní bezpečnost (UKHSA), vysvětlil, že enteroviry, které se běžně vyskytují jako dětské infekce, mají často za následek onemocnění rukou, nohou a úst nebo virovou meningitidu.

Podle zprávy se v období od června 2022 do března 2023 v jižním Walesu (10 případů) a jihozápadní Anglii (5 případů) u 15 novorozenců a kojenců objevily příznaky odpovídající novorozenecké sepsi. Z těchto případů osm vyžadovalo léčbu na jednotce intenzivní péče a jeden zemřel před převozem do terciární péče.

Ve všech případech, které byly při prezentaci naživu, byla přítomna myokarditida. Nejvyšší výskyt případů byl v listopadu 2022 s pěti případy. Zajímavé je, že v předchozích šesti letech byl v regionu jižního Walesu identifikován pouze jeden podobný případ.

WHO varovala zdravotníky před možnou asymptomatickou povahou enterovirových infekcí. Doporučuje testování na přítomnost enterovirů u podezřelých případů, aby se napomohlo včasnému odhalení a vhodnému řešení.

Zdravotnické agentury stále odmítají spojovat vakcíny COVID-19 s myokarditidou

V reakci na nárůst případů myokarditidy se UKHSA zabývala touto problematikou a její možnou souvislostí s vakcínou COVID-19. Agentura výslovně popřela jakoukoli souvislost mezi těmito dvěma jevy a uvedla, že celosvětové studie nezjistily žádné důkazy o zvýšeném riziku myokarditidy u dětí narozených matkám, které v těhotenství dostaly vakcínu COVID-19. Na základě těchto důkazů bylo zjištěno, že se jedná o zvýšené riziko myokarditidy.
Místo toho zdravotnické orgány ve Velké Británii a Centrum pro kontrolu a prevenci nemocí (CDC) nadále prosazují očkování těhotných žen vakcínou COVID-19.

Zdravotnické orgány ve Walesu aktivně spolupracují s pediatrickým týmem dětské nemocnice Noemova archa pro Wales na vyšetřování nedávného nárůstu případů myokarditidy u novorozenců. Wales rovněž zahájil klinickou studii, jejímž cílem je lépe porozumět situaci, včetně změn v cirkulaci infekce a imunitě populace po pandemii COVID-19.

Waleský ministr zdravotnictví Eluned Morgan poznamenal, že ačkoli došlo k nárůstu počtu pacientů, výskyt je stále velmi vzácný. (Související: „V souvislosti s nákazou virem HIV v České republice se v roce 2014 objevilo několik případů nákazy, které se týkaly především onemocnění, jako např: Studie zjistila možnou souvislost mezi vakcínou COVID-19 společnosti Pfizer a myokarditidou u dětí).

Dr. Clare Craigová, konzultantka v oboru patologie, zdůraznila, že je třeba zjistit, zda matky postižených dětí byly očkovány. Poznamenala, že Coxsackievirus, typ enteroviru, je běžnou příčinou virové myokarditidy a jeho diagnóza výrazně poklesla v roce 2020, kdy přišel SARS-CoV-2.

Craigová naznačila, že výskyt myokarditidy zůstával stabilní až do zavedení vakcíny COVID-19 v roce 2021, kdy počet případů prudce vzrostl. Zdůraznila, že je důležité tyto obavy prošetřit, aby se řešila důvěra veřejnosti. „Orgány veřejného zdraví tvrdí, že si chtějí udržet důvěru, a přesto tyto cesty k vyloučení obav neprozkoumají,“ uvedla.

Podívejte se na video, které pojednává o rostoucích obavách z myokarditidy.

The last comment needs to be approved.
0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *