Větrné turbíny ve Skotsku poháněné dieselovými generátory: Ekologické šílenství, nebo nevyhnutelný omyl?

Celý článek si můžete poslechnout v audio verzi ZDE:

13.2.2023

Podle odhalení listu Sunday Mail byly desítky obřích větrných turbín ve Skotsku několik dní napájeny dieselovými generátory, aby se zabránilo jejich ochlazení. Společnost Scottish Power přiznala, že 71 jejích větrných turbín bylo kvůli poruše v síti závislých na energii z fosilních paliv. Společnost své jednání zdůvodnila tím, že byla nucena udržovat turbíny v teple během velmi chladného prosincového počasí.
Větrné farmy ve Skotsku – dieselové generátory používané k zahřívání větrných turbín
Jeden ze zasvěcených, který si přál zůstat v anonymitě, však uvedl, že incident je součástí řady pochybení v oblasti životního prostředí, zdraví a bezpečnosti, a zdůraznil: „Skotská vláda chce učinit naši zemi atraktivní pro zahraniční investory, protože 40 % větru, který vane v Evropě, vane přes Skotsko. To však nesmí znamenat, že naše vody a příroda budou znečištěny uhlíkem z dieselových generátorů a hydraulického oleje.“

„Lidé by si měli uvědomit, že zatímco jejich účty za energii budou i nadále stoupat, účinnost větrných elektráren nedosáhne toho, co je možné kvůli chamtivosti podniků,“ řekl Colin Smyth, poslanec za Labouristickou stranu jižního Skotska. „SNP a Zelení již prokázali, že jim v otázkách životního prostředí nelze věřit. Vychvalují potenciál Skotska v oblasti obnovitelných zdrojů energie, ale zdá se, že nezajišťují řádný provoz již existujících elektráren. Nejedná se o první problém, který se v souvislosti s těmito turbínami objevil, a existují obavy z nedostatečné transparentnosti v případě problémů.“

Ekologická katastrofa odhalená vadnými větrnými turbínami ve Skotsku
Ať už jsou důvody pro používání dieselových generátorů k odstraňování ledu z porouchaných větrných turbín jakékoliv, je to ekologické šílenství. Tento druh nepoctivosti zasahuje jádro SNP a vlády zelených, protože jejich rétorika o nulových čistých emisích se značně rozchází s realitou.

Postiženo bylo 60 větrných turbín na větrné farmě Arecleoch a 11 turbín na větrné farmě Glenn App u Cairnrayn. Tyto turbíny pohánělo celkem šest velkých dieselových generátorů. Podle jednoho ze zasvěcených pracovníků dochází pravidelně k úniku znečištěného hydraulického oleje do okolní půdy. Provozovatel větrných farem Scottish Power Renewables je dceřinou společností španělské společnosti Iberdrola, která provozuje 1183 větrných turbín na pevnině, jež jsou schopny vyrobit dostatek elektřiny pro dva miliony domácností.
Mluvčí společnosti Scottish Power potvrdil, že použití dieselových generátorů bylo nutné kvůli „vnější poruše v britské elektrické síti“, která v prosinci za velmi chladného počasí znemožnila provoz tří větrných elektráren. Dodal, že společnost Scottish Power určuje dostupnost svých 1183 pevninských turbín a sleduje, kolik procent času je každá turbína připravena a k dispozici pro výrobu zelené energie. V roce 2022 byla tato míra dostupnosti 96 %.

Mluvčí společnosti Scottish Power zdůraznil závazek společnosti k šetrnosti k životnímu prostředí a udržitelnosti. Uvedl, že společnost Scottish Power je jedním z nejekologičtějších výrobců elektřiny ve Spojeném království, protože vyrábí 100 % elektřiny z obnovitelných zdrojů. Potvrdil, že turbíny procházejí pravidelnými kontrolami a údržbou, aby byla zajištěna jejich provozuschopnost. Kromě toho společnost Scottish Power plní všechny regulační požadavky, když větrné elektrárny nejsou k dispozici pro výrobu elektřiny pro britskou rozvodnou síť.

1 reply

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Send us mail