, , ,

Stav Bundeswehru je neutěšenější než kdy jindy. Kritický rok pro reformu byl ztracen

Stav Bundeswehru je neutěšenější než kdy jindy
Kritický rok pro reformu byl ztracen

Celý článek si můžete poslechnout v audio verzi ZDE:

26.1.2023

„Tbundeswehr , armáda, kterou smím vést, je víceméně vyčerpaná,“ napsal generál Alfons Mais, velitel německé armády, v den, kdy Rusko zaútočilo na Ukrajinu, v emotivním příspěvku na sociálních sítích. „Všichni jsme viděli, že to přichází, a nebyli jsme schopni prosadit se svými argumenty a vyvodit a realizovat závěry z anexe Krymu . Není to dobrý pocit! Mám toho plné zuby!“

Téměř rok po generálově velmi známém postu jsou německé ozbrojené síly vyčerpány více než kdy jindy, a to kvůli výstroji a výzbroji, kterou posílají na Ukrajinu. Jejich zásoby munice by vydržely jen několik dní, nikoliv na 30 dnů jak doporučuje NATO. Rádiové zařízení používané vojáky je 40 let staré a analogové – a proto je lze snadno zachytit. Z jeho 350 bojových vozidel pěchoty Puma je v provozu pouze 150. Podle prosincové zprávy Eberharda Zorna, generálního inspektora ozbrojených sil, Bundeswehr nemá ani dostatek náplastí.

Pro vědce a vojenský personál není neutěšený stav Bundeswehru novinkou, ale až do ruského útoku na Ukrajinu se němečtí vůdci nestarali natolik, aby s tím něco udělali. Válka v Evropě se zdála nemyslitelná. Političtí vůdci sledovali, jak se Bundeswehr scvrkává na síly, které by mohly nasadit několik stovek mužů na pomoc v boji na mezinárodních problémových místech, jako je Afghánistán nebo Mali, ale ztratila schopnost bránit Německo a plnit své závazky vůči NATO .

Před rokem se zdálo, že šok z ruské invaze přiměje Bundeswehr k radikální a rychlé změně. Tři dny po útoku Olaf Scholz, německý kancléř, signalizoval světu, že Německo je odhodláno mít silnou a špičkovou armádu, když v parlamentu oznámil „bod obratu“, který zahrnoval vytvoření dodatečného fondu ve výši 100 miliard EUR ( 107 miliard dolarů) pro ozbrojené síly, což je dvojnásobek ročního rozpočtu na obranu. Slíbil také, že splní cíl nato na obranu ve výši 2 % hdp . „Ta řeč nás zasáhla jako blesk,“ říká starší německý voják. Ozbrojené síly by konečně byly pro politiky prioritou.

Po jedenácti měsících se němečtí vojáci znovu cítí frustrovaní. Bundeswehr zatím viděl jen málo ze slibovaných masivních investic. Německo si objednalo 35 stíhaček f -35 vyrobených v Americe, které nahradí jeho flotilu Tornados, ale budou dodány až v roce 2027.

Po sérii přehmatů odstoupila 16. ledna ministryně obrany Christine Lambrechtová. Měla dohlížet na velkou reformu ozbrojených sil, ale raději udělala malé kroky. „Ztratili jsme rozhodující rok,“ říká Christian Mölling z německé rady pro zahraniční vztahy, který si myslí, že pan Scholz si nebyl vědom problémů v plném rozsahu, když pronesl svůj projev o  ozbrojených silách.

Dlouhodobě panuje takový stav, že se funkci ministra obrany v Berlíně říká „kariérní zabiják“ nebo „katapultovací křeslo“. Pan Scholz se pokusil přesvědčit vrcholného politika, aby převzal místo paní Lambrechtové, ale neuspěl. Boris Pistorius, který složil přísahu 19. ledna, byl dříve ministrem vnitra Dolního Saska. Hned druhý den ve své nové funkci byl vržen do úzkých, když se musel pokusit ospravedlnit Scholzovo vykrucování ohledně vyslání těžkých tanků na Ukrajinu.

Pan Pistorius nebude mít chvíli klidu. Musí obnovit Bundeswehr a pokračovat v pomoci Ukrajině a zároveň plnit závazky Německa vůči NATO, říká Rafael Loss z Evropské rady pro zahraniční vztahy. Německo se 1. ledna ujalo vedení společných úkolových uskupení velmi vysoké připravenosti Severoatlantické aliance. To zahrnuje 11 500 vojáků, z nichž více než polovinu poskytuje Německo. Pokud by však vjtf mělo být nasazeno, musel by německý kontingent shánět výstroj od jiných jednotek Bundeswehru, protože je tak špatně vybaven. Bylo by těžké zajistit, aby byl operačně připraven do 48 až 72 hodin, jak požaduje NATO.

Německo se rovněž zavázalo, že do roku 2025 poskytne 30 000 plně vybavených mužů a žen pro službu v NATO. Odborníci pochybují, že to dokáže. Celé ozbrojené síly tvoří přibližně 183 000 mužů a žen, zatímco na konci studené války, kdy západní Německo vydávalo na obranu téměř 3 % svého hrubého domácího produktu, to bylo téměř 500 000 mužů a žen. Tři desetiletí nedostatečného financování a stále přebujelejší byrokracie si vyžádaly krutou daň. K nápravě Bundeswehru však není zapotřebí jen peněz. Vojáci – a jejich velitelé – se už nesmí cítit znechuceni. Jinak ozbrojené síly nepřitáhnou muže a ženy, aby se do roku 2032 rozrostly na 203 000, jak požaduje plán.

ZDROJ: The Economist https://www.economist.com/europe/2023/01/26/the-state-of-the-bundeswehr-is-more-dismal-than-ever

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *