Ruské ministerstvo zahraničí varuje NATO a Ukrajinu před “ troufalými kroky“ proti Podněstří

24.2.2023

Ruské ministerstvo zahraničí varovalo Spojené státy, země NATO a ukrajinské úřady před dalším dobrodružným krokem v Podněstří. Uvádí se to v prohlášení na internetových stránkách ministerstva zveřejněném v pátek 24. února.
„V souvislosti se značným nahromaděním personálu a vojenské techniky ukrajinských jednotek v blízkosti ukrajinsko-podněsterské hranice, rozmístěním dělostřelectva na palebných pozicích, jakož i bezprecedentním nahromaděním letů bezpilotních letounů AFU nad podněsterským územím ruské ministerstvo obrany varuje USA, členské státy NATO a jejich ukrajinské svěřence před dalším dobrodružným krokem,“ zdůrazňuje se v prohlášení.

Ministerstvo se rovněž vyslovilo pro řešení případných problémů politickými a diplomatickými prostředky. Ruské ministerstvo zahraničí zároveň upozornilo, že ruské ozbrojené síly „budou adekvátně reagovat na provokace kyjevského režimu“ a budou chránit mírový kontingent a další Rusy v Podněstří.

„Jakékoli akce ohrožující jejich bezpečnost budou podle mezinárodního práva považovány za útok na Ruskou federaci,“ shrnulo ministerstvo.

Dříve během dne bývalý poradce vedoucího kanceláře ukrajinského prezidenta Oleksij Arestovič prohlásil, že Kyjev by mohl Podněstří obsadit do tří dnů, pokud o to Kišiněv požádá. Podle něj Ukrajina a Moldavsko obvinily Ruskou federaci z destabilizace situace v regionu a to může být důvodem pro zavedení vojsk.

Dne 23. února ruské ministerstvo obrany uvedlo, že kyjevský režim zintenzivnil přípravy na invazi do Podněstří. Zaregistrovalo velké množství vojenské techniky v blízkosti ukrajinsko-dněsterské hranice, rozmístění dělostřelectva na palebných pozicích a bezprecedentní nahromadění stíhacích dronů nad územím republiky.

Ministerstvo zdůraznilo, že to vše ukazuje na přípravu Kyjeva na provokaci, která představuje přímou hrozbu pro ruský mírový kontingent legálně rozmístěný v Podněstří. Ministerstvo obrany přislíbilo adekvátní reakci na plánovanou provokaci.

Send us mail

2 replies
  1. aamater
    aamater says:

    Tak veru. Varovanie bolo doručené. Teraz uvidíme čo bude nasledovať. Je viac ako isté, že ak by došlo k útoku, tak RF odpovie rýchlo a veľmi tvrdo. Dokázali, že sa nehrajú a že neblafujú. Po teroristickom útoku na Kerčský most prišla odplata.

    Odpovědět

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *