Oxid uhličitý je elixír života, oslavujme ho, nedémonizujme ho

Celý článek si můžete poslechnout v audio verzi ZDE:

„Emise oxidu uhličitého (CO2) zabíjejí naši planetu. Lidé musí snížit svou uhlíkovou stopu.“ Obě tato tvrzení jsou populární a někteří na ně souhlasně přikyvují.

Ani jedno z nich však není pravdivé. CO2 je elixírem života, který podporuje rostliny po stovky milionů let a umožňuje prakticky veškerý život na Zemi. Rostliny využívají k výrobě glukózy fotosyntézu, při níž využívají vodu z půdy a CO2 ze vzduchu.

CO2 je zkrátka potrava pro rostliny. Emise CO2 z průmyslových procesů v posledních dvou stoletích jsou pro růst rostlin velmi prospěšné. Vědecké studie ukazují, že CO2 sehrál významnou roli při opětovném zazelenění Země poté, co abnormálně nízké hladiny CO2 omezily většinu vegetace na planetě v důsledku hladovění po CO2.

Dokonce i pozoruhodný nárůst celosvětové produkce potravin v minulém století byl umožněn vyšší hladinou CO2 spolu s mírně vyššími teplotami a moderními zemědělskými postupy.

Časopis Scientific American uvádí, že efekt hnojení CO2 v přírodních ekosystémech, jako jsou lesy, je velmi zřetelný. V souboru experimentů vědci uměle zdvojnásobili množství CO2 oproti předindustriální úrovni, což „zvýšilo produktivitu stromů přibližně o 23 %“.

Francis Moore z Kalifornské univerzity v Davisu říká: „Většině ostatních rostlin, které lidé konzumují – včetně pšenice, rýže a sóji – vyšší obsah CO2 přímo pomůže… Zdvojnásobení CO2 oproti předindustriální úrovni skutečně zvýší produktivitu plodin, jako je pšenice, asi o 11,5 procenta a plodin, jako je kukuřice, asi o 8,4 procenta.“

Umělé zvyšování hladiny CO2 ve sklenících se v mnoha částech světa osvědčilo. Zvýšení koncentrace CO2 na více než 1 000 částic na milion z okolní úrovně přibližně 400 ppm pomohlo skleníkovým farmám zvýšit produktivitu o 20 až 30 procent.

Pěstitelé rajčat zvýšili díky zvýšení koncentrace CO2 produktivitu a snížili potřebu vody. Studie ukazují, že zvýšená hladina CO2 může umožnit pěstování rajčat v suchých klimatických oblastech, které jsou náchylné k suchu. Podobně citroníky prokázaly zvýšenou odolnost vůči suchu díky zvýšené hladině CO2.

V Indii studie ukázaly, že zemědělci využívající skleníky „dokázali vypěstovat sedmkrát více potravin při spotřebě o 90 % méně vody ve srovnání s tradičním zemědělstvím“. Dvaaosmdesát procent zemědělců v Indii hospodaří na malých plochách menších než pět akrů. Pro ně se mohou skleníkové farmy se zvýšenou hladinou CO2 ukázat jako životně důležitý počin, zvláště když celé zařízení skleníku stojí pouhých 2 500 dolarů.

V Číně pomohly skleníky zemědělcům překonat chudobu. Deník China Daily uvádí: „Vláda poskytuje zvýhodněné půjčky … Vláda také dohlíží na to, aby byla poskytována kvalitní osiva, a vysílá techniky, kteří farmáře učí, jak pěstovat zeleninu a ovoce ve sklenících….. V Číně lidé vědí, že rodina, která vlastní skleník, musí být rodinou, která dala sbohem chudobě.“

Skleníkové farmy se zvýšeným obsahem CO2 tedy nejen snižují zemědělskou plochu, spotřebu pesticidů a potřebu zavlažování, ale také pomáhají zvyšovat produktivitu. Díky zvýšenému obsahu CO2 ve sklenících mohu nyní získat čerstvá a čistá rajčata, papriky, chilli, salát a další zeleninu ze skleníků za stejnou cenu jako venkovní produkci.

Oslavuji CO2 nejen kvůli skleníkovým produktům, které živí, ale také proto, že umožňuje a obohacuje život na naší planetě. Démonizovat tento elixír prakticky všeho živého je čiré šílenství.

O autorovi
Vijay Jayaraj je výzkumným pracovníkem Koalice pro CO2 v Arlingtonu ve Virginii. Získal magisterský titul v oboru environmentálních věd na University of East Anglia ve Velké Británii a žije v Indii.