Nejvážnější izraelský útok na Sýrii za několik let – neúspěšný pokus o atentát

Publikováno 20. února 2023
Autor: Robert Inlakesh

Nejméně pět Syřanů bylo zabito při sérii nevyprovokovaných izraelských náletů na syrský Damašek v době, kdy záchranné týmy stále vyhrabávají z trosek oběti nedávného syrsko-tureckého zemětřesení. Navzdory tomu, že se jedná o tak velký útok na bezbrannou zemi, trpící následky přírodní katastrofy, nepřišla ze strany mezinárodního společenství žádná významná odpověď.
Když počet obětí děsivého zemětřesení, ke kterému došlo na začátku tohoto měsíce, vzrostl jen v Sýrii na zhruba 6000, série izraelských náletů způsobila velké škody v civilní čtvrti v hlavním městě Damašku. Zasažená oblast se nazývá Kafr Sousa, je to oblast, ve které byl v roce 2008 zavražděn vůdce Hizballáhu Imad Moghniyeh, a je známá přítomností Íránu a Hizballáhu. Zpočátku byl počet obětí syrského ministerstva zdravotnictví stanoven na 5, včetně 15 zraněných, přičemž někteří ze zraněných jsou v kritickém stavu. Jeden z pěti zabitých Syřanů zastával pozici v syrské arabské armádě. Útoky byly nejsmrtelnější za poslední roky a některé zpravodajské zdroje v Damašku uvedly, že civilních obětí bylo až 15.

Kontext, zkreslení a co se skutečně stalo

Podle syrských státních médií SANA, nejmenovaný vojenský zdroj uvedl, že „v neděli za úsvitu v 00:22 izraelský nepřítel provedl vzdušnou agresi raketami, ve vlnách ze směru okupovaných syrských Golan a zacílil na některé body v Damašku a jeho okolí, včetně obytných čtvrtí. Naše protivzdušná obrana rakety zachytila a většinu z nich sestřelila.“ Toto je oficiální zpráva z Damašku, ale potřebuje určité objasnění a kontext, protože AKTÉŘI ze západních médií se špatnými úmysly vyprávějí poněkud jiný příběh.

Sýrie byla v posledním desetiletí rutinně napadána Izraelem. Od roku 2018 syrská vláda nenařídila žádné známé reakce na stovky náletů, přičemž proti častým útokům pracuje pouze protivzdušná obrana země. Syrské vojenské základny, sklady zbraní, samotné systémy protivzdušné obrany, kromě civilních cílů, to vše se stalo obětí smrtících izraelských úderů. Tel Aviv útoky jen zřídkakdy přiznává, a i když ano, nekomentuje jednotlivé případy, neboť by to mohlo zbytečně přitáhnout pozornost. Útoky jsou totiž podle mezinárodního práva do očí bijící válečné zločiny. Izraelské bombardovací kampaně se v minulosti zaměřovaly na dvě hlavní syrská mezinárodní letiště, v Aleppu a Damašku, dokonce dvakrát zasáhly hlavní přístav v Lattakii.

Prozápadní syrská opoziční média často publikují články a citují neexistující zdroje, aby vytvořily narativ, že Tel Aviv se úspěšně zaměřuje na íránské zájmy v Sýrii. Většinou tomu tak není, i když se izraelská armáda zaměří na Íránce nebo spojenecké skupiny, často se jim nepodaří zasáhnout zamýšlené cíle. Velká většina těch, kteří byli zabiti při těchto útocích, byli syrští vojáci a civilisté, prostě neexistuje žádný důkaz, který by naznačoval, že by počet íránských nebo zahraničních obětí byl alespoň také tak vysoký. Navzdory tomu takzvaná Syrská observatoř pro lidská práva (SOHR) nadále uvádí, že téměř při každém úderu jsou zabity desítky členů proíránských milicí. Západem financovaná observatoř dokonce ztratila důvěru izraelských médií, jako jsou The Times of Israel, které už dokonce o jejích zprávách pochybují. Směšnost těchto zpráv obvykle přichází v rytmu, s jakým takzvaná SOHR údajně dostává vysoce citlivé informace o zahraničních obětech, o kterých vysoce postavení představitelé syrské arabské armády někdy vůbec neví.

Všechny výše uvedené souvislosti jsou nezbytné pro pochopení toho, co se právě stalo v Sýrii. Noviny Guardian zveřejnily zprávu o nedávné izraelské agresi, v níž útok označili za útok na baštu íránského Hizballáhu a citovali „obyvatele“, kteří říkají, že v oblasti se nachází íránské zařízení. Jak bylo správně zdůrazněno, střežený bezpečnostní komplex se nachází v blízkosti civilních budov, které byly zasaženy izraelskou raketovou palbou, nicméně v článku Guardian neuvádějí, že bezpečnostní komplex nebyl zasaženou oblastí. Namísto toho se článek zoufale pokouší (vynecháním klíčových faktů) popsat útok tak, že byl zaměřen na Írán, Hizballáh nebo spojenecké milice, přičemž ignoruje dobře zdokumentované důkazy o obětech v řadách civilistů.

Západní média se také ze všech sil snažila upozornit na smrt příslušníka syrské armády, což se děje se zlým úmyslem pokusit se vykreslit situaci jako vojenskou výměnu a ne nevyprovokovaný útok na bezbranný národ. Takzvaný bojovník, na kterého se zaměřují, je Sharaf Amjad Ahmed Ali, který byl ženijním brigádním generálem. Těžko pochopit, proč je „takzvaným bojovníkem“, když neexistují žádné důkazy, že v době své smrti pracoval ve vojenské funkci, takže ho označovat pouze za vojáka, nebo ještě hůře, vyzdvihovat jeho přítomnost k bagatelizaci toho, co se právě stalo, je čirá propaganda a ne žurnalistika. V západních médiích se například nezmínila kardioložka Lillian Odeh, která byla při úderu zabita.

Bez důkazů, že byli skutečně zabiti nějací militanti, by o tom média neměla informovat. Je spravedlivé poznamenat, že oblast je známá tím, že tu byl zavražděn vůdce Hizballáhu, a že poblíž může být přítomnost Íránu, ale nesmíme opomíjet fakta a vytvářet alternativní příběhy. Noviny Guardian se svým způsobem přímo podílejí na ospravedlňování a zlehčování nevyprovokovaného útoku, který bezostyšně porušuje mezinárodní právo, při kterém byli zabiti civilisté a bezpočet domů bylo zničeno.

Podle syrského vojenského zdroje který poskytl The Last American Vagabond rozhovor a který se rozhodl zůstat v anonymitě se izraelské údery skutečně pokusily zavraždit íránské členy Sboru islámských revolučních gard (IRGC), ale nepodařilo se to. Zdá se, že úder se pokoušel zasáhnout nějaký cíl, který se nacházel v podzemí, což mohlo být místo, kde se konaly schůzky. Pokud by to byla pravda, znamenalo by to, že izraelské nálety selhaly, ačkoli zasáhly zamýšlené fyzické cíle, což také naznačuje, že nemají problém se zabíjením civilistů pro provedení atentátu.

Aby toho nebylo málo, syrský lid stále vyprošťuje své mrtvé a zraněné z trosek nedávného zemětřesení, na které Izrael zpočátku reagoval tvrzením, že posílá humanitární pomoc. Ve skutečnosti se Tel Aviv v den tragédie pokusil získat politické body tvrzením, že syrská vláda požádala o jeho pomoc, což Damašek důrazně vyvrátil. Humanitární pomoc, o které Izrael tvrdil, že ji mobilizuje, evidentně nikdy nebyla Sýrii odeslána, ač tvrdili, že je „na cestě“. Místo toho byly zahájeny izraelské nálety, které zabily ještě více syrských civilistů.

Sýrie má část svého území, Golanské výšiny, nelegálně anektovanou Tel Avivem a navzdory stovkám mrtvých civilistů způsobených izraelskými údery Damašek neoplácí, místo toho se obrací na Organizaci spojených národů. OSN to prostě pokaždé ignoruje, stejně jako západní státy, jako je Británie, jejíž velvyslanec dokonce chválil izraelské nálety.

Ať už se Izrael pokouší zaútočit na Íránce, Hizballáh nebo palestinské bojovníky nebo kohokoli jiného, takové útoky jsou stále válečným aktem, zahájeným proti cizímu území, navíc nevyprovokovaným. Nemůžete jednoduše rutinně zabíjet lidi v cizích zemích, jen proto, že se se vám to zdá OK. Přesto se západní média snaží přimět své diváky, aby uvěřili, že tyto agrese jsou pozitivní věc.

Zdroj https://www.thelastamericanvagabond.com/deadliest-israeli-attack-against-syria-in-years-a-failed-assassination-attempt/