MMF naznačuje, že umožní zemím používat čínský jüan na splácení dluhu

Celý článek si můžete poslechnout v audioverzi zde:

18.7.2023

Mezinárodní měnový fond (MMF) naznačil, že může přijmout čínský jüan jako měnu pro země k vyrovnání svých závazků s MMF po nedávném splacení dluhu Argentiny v jüanech.

Mluvčí MMF Julie Kozack ve čtvrtek potvrdila, že Argentina splatila část svých dluhů – ekvivalent 1,1 miliardy dolarů z 2,7 miliardy dolarů, které byly splatné minulý měsíc – u MMF v čínské měně.

„Jak jsme uvedli v minulosti, argentinské úřady nadále zůstávají aktuální ohledně svých finančních závazků vůči MMF,“ řekla Kozack na tiskové konferenci.

„RMB je jednou z pěti volně použitelných měn, které členové mohou a použili k vyrovnání svých závazků s MMF,“ dodala s odkazem na čínskou měnu jejím oficiálním názvem, renminbi.

Paní Kozack uvedla, že jednání o programu ve výši 44 miliard dolarů stále probíhají. Popřela, že by MMF obdržel dopis z Číny, v němž se uvádí, že by Argentině umožnila použít swapovou linku s čínskou centrální bankou k zaplacení svých poplatků MMF.

„Náš tým intenzivně spolupracuje s argentinskými úřady, aby dosáhl pokroku směrem k dokončení pátého přezkumu. A pomoci úřadům řešit velmi složitou a náročnou situaci,“ řekla.

„Pokud jde o podrobnosti těch diskuzí, protože týmy jsou stále v diskuzi, nebudu těm diskusím předbíhat a nebudu se pouštět do podrobností jinak, než že ty diskuse jsou časté a jsou zaměřeny na posun v programu.“

Foto Epoch Times
Logo Mezinárodního měnového fondu je vidět mimo budovu ústředí během jarního zasedání MMF a Světové banky ve Washingtonu dne 20. dubna 2018. (Yuri Gripas/Reuters)

„Pokud jde o několik dalších otázek v dopise, rozumíme tomu, že žádný takový dopis neexistuje,“ dodala paní Kozack.

Argentinská centrální banka minulý měsíc podepsala dohodu s Čínou o obnovení swapové linky ve výši 130 miliard jüanů (18,4 miliard USD) na další tři roky, čímž se zdvojnásobí množství volně dostupných prostředků z 35 miliard jüanů (5 miliard USD) na 70 miliard jüanů (10 miliard USD). .

Argentinské ministerstvo hospodářství uvedlo, že swap bude v jediné tranši a bude volně dostupný pro jakýkoli typ finanční operace, a dodalo, že země se bude snažit podporovat více jüanů spotových a budoucích operací.

29. června banka uvedla , že začlenila jüan jako měnu přijímanou pro vklady ve spořitelnách a na běžný účet, což signalizuje odklon od amerického dolaru jako své jediné oficiální rezervní měny.

„Finančním subjektům tak bude umožněno otevírat bankovní účty denominované v renminbi jüanech,“ uvedla banka.

Tento krok přichází v době, kdy se devizové rezervy jihoamerického národa propadly v důsledku velkého sucha, které snížilo vývoz obilí, hlavního zdroje dolarových příjmů, a měna peso oslabila pod tíhou 109procentní roční inflace.

Před říjnovými všeobecnými volbami se argentinská vláda snaží obnovit rezervy, aby mohla splácet dluhy, pokrýt obchodní náklady a splnit ekonomické cíle v rámci úvěrového programu s MMF ve výši 44 miliard dolarů.

Yuan daleko od sesazení dolaru

Kromě Argentiny podepsala Brazílie začátkem tohoto roku také dohodu s Čínou, která jí umožní obchodovat a investovat ve vlastních měnách, což dále snižuje dominanci amerického dolaru.

Milton Ezrati, hlavní ekonom společnosti Vested, komunikační firmy se sídlem v New Yorku,  uvedl, že dohoda je pokusem povýšit jüan na mezinárodní měnu, přesto „jüan má daleko k mezinárodní rezervní měně, jako je dolar. “

Podle pana Ezratiho Čína nemá finanční trhy na podporu finančních ujednání v jüanech, což je jeden z požadavků na světovou rezervní měnu.

„Pokud jste světovou rezervní měnou, jako je dolar, pak obchodníci na celém světě musí držet vaši měnu, protože tak dělají své podnikání. Pokud drží vaši měnu, chtějí místo, kde ji investovat,“ řekl nedávno „ China in Focus “ na NTD.

Pan Erzati tvrdil, že v takovém případě by obchodníci v jüanech mohli čelit potížím při zajišťování trhů, na kterých by mohli investovat, protože Čína kontroluje toky peněz do země a ze země.

Hannah Ng, Tiffany Meier a Reuters přispěli k této zprávě.

1 reply

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *