Celý článek si můžete poslechnout v audioverzi zde:

3.7.2023

Zatímco Kyjev tvrdí, že Rusko podminovalo nádrže s chladicí vodou v Záporožské jaderné elektrárně a hrozí jaderná katastrofa, experti MAAE hlásí, že na místě jaderné elektrárny nenašli žádná výbušná zařízení. Připravuje Kyjev jadernou provokaci?

Kyjev již delší dobu hlásí , že Rusko podminovalo nádrže s chladicí vodou v Záporožské jaderné elektrárně a hodlá je vyhodit do povětří. Zprávy vedly k panickému nákupu jódu v Kyjevě ak zesílení paniky oznámila ukrajinská vláda cvičení pro případ nouze v jaderné elektrárně . Bylo také hlášeno, že Bundeswehr trénuje ukrajinské jednotky NBC . Chystá se velká provokace?

Jaderná elektrárna je odstavena, ale protože palivové tyče jsou stále v reaktorech, musí se neustále chladit. Od té doby, co Ukrajina vyhodila do povětří přehradu Kachovka, z jejíž nádrže tekla potřebná chladicí voda, jsou poslední rezervou velké nádrže chladicí vody v areálu jaderné elektrárny. Pokud by je Kyjev napadl a poškodil, jaderná elektrárna by již nebyla chlazena a hrozilo by roztavení.

Ruská tisková agentura TASS informovala o prohlášení šéfa Mezinárodní agentury pro atomovou energii (IAE) Rafaela Grossiho , protože na místě jsou experti MAAE. Grossi uvedl, že jeho experti na místě nenašli „žádné důkazy o minách v jaderné elektrárně“. Prohlášení bylo zveřejněno na webu MAAE v pátek a lze si tam přečíst:

„Tým expertů MAAE dnes zkontroloval části chladicího systému elektrárny, včetně některých částí velkého chladicího rybníka a šoupátka přelivu v nedaleké Záporožské tepelné elektrárně. Tento kanál i chladící rybník obsahují zásoby vody, které jsou pro jadernou elektrárnu stále k dispozici i přes zničení dolní přehrady Kachowka před více než třemi týdny.
Experti MAAE také prováděli pravidelné návštěvy šesti reaktorových bloků a dalších oblastí v okolí lokality. Čeká se na přístup do dalších prostor, včetně částí strojoven a některých částí chladicího systému.
Jak již bylo zmíněno, MAAE si je vědoma zpráv, že v jaderné elektrárně a jejím okolí byly nastraženy miny a jiné výbušniny, včetně dolů poblíž chladicího rybníka. (…)
Jak řekl generální ředitel Grossi minulý týden, během své návštěvy ZNPP 15. června, jeho třetí návštěvy za méně než deset měsíců, nebyly na místě zjištěny žádné miny.

Stálý představitel Ruska při OSN Vasilij Nebenzia 23. června na zasedání Rady bezpečnosti OSN řekl, že Rusko je „extrémně znepokojeno“ rostoucími tvrzeními Kyjeva, že Rusko podminovalo Záporožskou jadernou elektrárnu. Upozornil, že mise MAAE vedená Grossim, která nedávno elektrárnu navštívila, byla přesvědčena o nesmyslnosti „paranoidních tvrzení kyjevských úřadů“.


Ve své nové knize „Putinův plán – Svět nekončí Evropou a USA – Jak se západní systém ničí“ se zabývám otázkou, o čem ve skutečnosti je závěrečná bitva systémů – kterou právě zažíváme. . Nejsme svědky ničeho menšího než střetu dvou systémů, v nichž Vladimir Putin nabízí světu alternativu k neoliberálnímu globalismu. Byli občané Západu dotázáni, zda toto všechno chtějí, zda se chtějí vzdát svého blahobytu a svých svobod ve prospěch neoliberálního globalismu?

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *