„Je to bezprecedentní“: Likvidátor Enronu, který dohlíží na úpadek FTX, nemajíc slov: „Nikdy jsem nic takového neviděl“

Před několika dny jsme se ptali, jak dlouho ještě budeme muset čekat na „affidavit prvního dne“ v konkurzu FTX, tradičně nejpodrobnější a nejkomplexnější shrnutí toho, jak se daná společnost zhroutila do kapitoly 11 (a v případě FTX brzy do kapitoly 7, protože se brzy stane plnohodnotnou likvidací)…

Protože jak jinak to popsat, když nový generální ředitel a likvidátor FTX John Ray III, který dohlížel i na likvidaci Enronu, přiznává: „Nikdy ve své kariéře jsem neviděl takové selhání podnikových kontrol a takovou absenci důvěryhodných finančních informací, jako tomu bylo v tomto případě.“

A pro případ, že by jeho šok z podvodu epických rozměrů ve společnosti FTX nebyl dostatečně zřejmý, dodává, že „od narušené integrity systémů a chybného regulačního dohledu v zahraničí až po koncentraci kontroly v rukou velmi malé skupiny nezkušených, neznalých a potenciálně kompromitovaných osob je tato situace bezprecedentní.“

S laskavým svolením místopřísežného prohlášení uvádíme, jak vypadá organizační schéma společnosti k 17. listopadu:

Podle Raye našel „pouze zlomek“ digitálních aktiv skupiny FTX, o kterých doufají, že se obnoví během bankrotu podle kapitoly 11. Doposud si zajistili kryptoměnu ve výši 740 milionů dolarů v offline studených peněženkách, což je způsob ukládání navržený tak, aby zabránil hackům. To je jen zlomek z 10–50 miliard dolarů závazků, které společnost zveřejnila ve svém prohlášení o bankrotu.

Jak víme, že jde o podvod: jak píše Ray na straně 24, ačkoli vyšetřování teprve začalo a musí se rozběhnout, je to můj názor založený na dosud získaných informacích, “ že mnoho zaměstnanců skupiny FTX Group, včetně některých jejích vyšších vedoucích pracovníků, si nebyli vědomi nedostatků nebo potenciálního smísení digitálních aktiv. “ Mnozí možná ne, ale někteří – a jistě sám SBF – ano.

Je to lepší: Ray řekl, že auditovaným účetním výkazům společnosti by se nemělo věřit a dodal, že likvidátoři pracují na přestavbě rozvah pro subjekty FTX zdola nahoru.

FTX podle Raye „neudržovala centralizovanou kontrolu nad svou hotovostí“ a nevedla přesný seznam bankovních účtů a signatářů účtů nebo nevěnovala dostatečnou pozornost bonitě bankovních partnerů. Poradci zatím nevědí, kolik peněz měla FTX Group, když podala návrh na bankrot, ale zatím zjistila, že přibližně 560 milionů dolarů lze připsat různým subjektům FTX.

Přestože poradci pro restrukturalizaci ovládají FTX méně než týden, viděli toho dost, aby vykreslili krypto společnost jako hluboce chybný podnik. Trvalé záznamy o rozhodování je těžké získat: Bankman-Fried podle Raye často komunikoval prostřednictvím aplikací, které se automaticky smazaly v krátkém čase a požádal zaměstnance, aby udělali totéž.
Firemní prostředky FTX byly také používány k nákupu domů a dalších osobních věcí pro zaměstnance a poradce, někdy na jejich osobní jména.

„Chápu, že firemní prostředky skupiny FTX byly použity k nákupu domů a jiných osobních věcí pro zaměstnance a poradce. Chápu, že se nezdá, že by existovala dokumentace pro některé z těchto transakcí, jako jsou půjčky, a že určitý skutečný majetek byl zaznamenán na osobní jméno těchto zaměstnanců a poradců v záznamech na Bahamách,“ řekl Ray, který také poznamenal, že společnost neměla odpovídající správu a řízení a nikdy neuspořádala zasedání představenstva. Chyběl přesný seznam bankovních účtů a signatářů účtů a nedostatečná pozornost byla věnována bonitě bankovních partnerů.

Ray uvedl, že společnost nemá „přesný seznam“ svých vlastních bankovních účtů, dokonce ani úplný záznam lidí, kteří pro FTX pracovali (viz níže). Dodal, že FTX používala „nezabezpečený skupinový e-mailový účet“ ke správě bezpečnostních klíčů pro svá digitální aktiva.

Podání vrhá špatné světlo na nedbalé obchodní praktiky, jako jsou například zaměstnanci FTX, kteří žádají o výplatu prostřednictvím online „chatovací“ platformy, „kde nesourodá skupina nadřízených schválila výplaty tím, že odpověděli personalizovanými emotikony“.

Níže uvádíme některé z nejvýznamnějších bodů z čestného prohlášení, které jsme vložili na konec příspěvku a které by si měl každý přečíst, aby získal představu o tom, jak masivní podvod to byl.

  • Mám více než 40 let právních a restrukturalizačních zkušeností. Byl jsem generálním ředitelem pro restrukturalizaci nebo generálním ředitelem několika největších firemních neúspěchů v historii. Dohlížel jsem na situace zahrnující obvinění z trestné činnosti a nekalého jednání (Enron). Dohlížel jsem na situace zahrnující nové finanční struktury (Enron a Residential Capital) a přeshraniční vymáhání a maximalizaci aktiv (Nortel a Overseas Shipholding ). Téměř každá situace, do které jsem byl zapojen, byla charakterizována určitými nedostatky ve vnitřních kontrolách, dodržování předpisů, lidských zdrojích a integritě systémů.
  • Nikdy ve své kariéře jsem neviděl tak úplné selhání podnikových kontrol a tak úplnou absenci důvěryhodných finančních informací, jako zde . Tato situace je bezprecedentní , od narušené integrity systémů a chybného regulačního dohledu v zahraničí až po koncentraci kontroly v rukou velmi malé skupiny nezkušených, nesofistikovaných a potenciálně ohrožených jedinců
  • Pro účely řízení záležitostí Dlužníků jsem identifikoval čtyři skupiny podniků, které nazývám „Sila“. Tato sila zahrnují:
    • (a) skupina složená z Debtor West Realm Shires Inc. a jejích dlužnických a nedlužnických dceřiných společností (dále jen „WRS Silo“), která zahrnuje podniky známé jako „FTX US“, „LedgerX“, „FTX US Derivatives“, „FTX US Capital Markets“ a „Embed Clearing“ mimo jiné;
    • (b) skupina složená z Debtor Alameda Research LLC a jejích dceřiných společností Dlužník („Alameda Silo“);
    • (c) skupina složená z Debtor Clifton Bay Investments LLC, Debtor Clifton Bay Investments Ltd., Debtor Island Bay Ventures Inc. a Debtor FTX Ventures Ltd. (dále jen „Ventures Silo“);
    • (d) skupina složená z Debtor FTX Trading Ltd. a jejích dlužnických a nedlužnických dceřiných společností (dále jen „Dotcom Silo“), včetně burz provozujících činnost jako „FTX.com“ a podobných burz v jurisdikcích mimo USA. Tato sila společně nazývám „Skupina FTX.
  • Každé ze Silo ovládal pan Bankman-Fried.2 Menšinové majetkové podíly v silech drželi Zixiao „Gary“ Wang a Nishad Singh, spoluzakladatelé podniku spolu s panem Bankman-Friedem. WRS Silo a Dotcom Silo mají také třetí strany akciových investorů, včetně investičních fondů, nadačních fondů, státních investičních fondů a rodin. Pokud je mi známo, žádný jednotlivý investor kromě spoluzakladatelů nevlastní více než 2 %
    kapitálu jakéhokoli Sila.
  • Diagram připojený jako ukázka A poskytuje vizuální shrnutí sil a orientačních aktiv v každém sile. Ukázka B obsahuje předběžnou strukturu podnikové struktury. Tyto materiály byly připraveny na můj pokyn na základě informací dostupných v současné době a podléhají revizi, jak pokračuje naše vyšetřování záležitostí skupiny FTX.

O každém z těchto sil je mnohem více informací v čestném prohlášení na konci tohoto příspěvku, ale v této fázi jsme zvědaví, jak vypadá bilance Alamedy: koneckonců to bylo to, co celou tuto lavinu odstartovalo v jako první. Zde jsou podrobnosti:

Mateřskou společností a hlavní provozní společností v Alameda Silo je Alameda Research LLC, která je organizována ve státě Delaware. Před datem petice (jak je definováno níže) Alameda Silo provozovala kvantitativní obchodní fondy specializující se na krypto aktiva. Strategie zahrnovaly arbitráž, tvorbu trhu, výnosové hospodaření a volatilitu obchodování. Alameda Silo rovněž nabízela obchodní služby na přepážce a realizovala a spravovala další dluhové a majetkové investice. Stručně řečeno, Alameda Silo byl „krypto hedgeový fond“ s diverzifikovaným podnikáním, které obchodovalo a spekulovalo s digitálními aktivy a souvisejícími půjčkami a cennými papíry na účet jeho vlastníků, pánů Bankman-Fried (90 %) a Wanga (10 %). .

Společnost Alameda Research LLC sestavovala konsolidovanou účetní závěrku na čtvrtletní bázi. Pokud je mi známo, žádná z těchto účetních závěrek nebyla auditována. Rozvaha Alameda Silo k 30. září 2022 ukazuje celková aktiva k datu 13,46 miliardy dolarů. Protože však tato rozvaha nebyla auditována a sestavena v době, kdy byli Dlužníci kontrolováni panem Bankman-Friedem, nemám v ni důvěru a informace v ní nemusí být k uvedenému datu správné.

Je pozoruhodné, že mezi aktivy uvedenými v dokumentu bylo 4,1 miliardy dolarů půjček od spřízněných stran poskytnutých Alamedou, z čehož 3,3 miliardy dolarů bylo půjčeno Bankman-Friedovi osobně i subjektu, který ovládal. Bankman-Fried dříve uvedl, že FTX „náhodou“ poskytla 8 miliard dolarů ze zákaznických prostředků FTX společnosti Alameda.

výrazněná „pohledávka ze spřízněné strany“ je pozoruhodná, protože, jak ukazuje poznámka pod čarou 3 v tabulce, sestávala z půjčky „Euclid Way Ltd. společnosti Paper Bird Inc. (dlužník) ve výši 2,3 miliardy USD“ a tří půjček od společnosti Alameda Research Ltd. : jeden panu Bankman-Friedovi ve výši 1 miliardy dolarů; jeden panu Singhovi ve výši 543 milionů $; a jeden Ryanu Salameovi ve výši 55 milionů dolarů.

Závazky k 30. září 2022 byly zvládnutelné. Realita je bohužel taková, že čísla aktiv a pasiv na konsolidované úrovni byla převrácena, což vedlo k 8miliardové díře.

Problém, jak nyní víme, je, že hodnota aktiv byla žalostně přehnaná. Ale k tomu se ještě dostaneme.

Nejprve se podívejme na bezprostřední historii, která vedla k prohlášení o konkurzu:

UDÁLOSTI VEDOUCÍ K KAPITOLE 11 PODÁNÍ

Dlužníci čelili vážné krizi likvidity, která si vyžádala podání těchto případů podle kapitoly 11 na nouzovém základě dne 11. listopadu 2022 a v případě společnosti Debtor West Realm Shires Inc. dne 14. listopadu 2022 (souhrnně „datum petice “). Ve dnech, které předcházely datu petice, se některé z okolností popsaných v části III níže staly známé širší skupině vedoucích pracovníků skupiny FTX mimo pana Bankmana-Frieda a členů jeho užšího okruhu. Vyvstaly otázky ohledně vedení pana Bankmana-Frieda a zacházení se složitým souborem aktiv a podniků dlužníků.

Jak se situace stávala čím dál hrozivější, Sullivan & Cromwell a Alvarez & Marsal se zavázali poskytovat dlužníkům poradenství a služby v oblasti restrukturalizace.

Dne 10. listopadu 2022 přijala Komise pro cenné papíry na Bahamách (dále jen „SCB“) opatření ke zmrazení aktiv společnosti FTX Digital Markets Ltd., která není dlužníkem, poskytovatele služeb společnosti FTX Trading Ltd. a zaměstnavatele některých současných a bývalých vedoucích pracovníků. a zaměstnanci na Bahamách. Pan Brian Simms, KC byl v zapečetěném záznamu jmenován dočasným likvidátorem společnosti FTX Digital Markets Ltd. Dočasný likvidátor této dceřiné společnosti na Bahamách podal žádost podle kapitoly 15 o uznání řízení o předběžné likvidaci u konkurzního soudu pro jižní obvod New Yorku.

Kromě toho v prvních hodinách 11. listopadu 2022 EST jmenovali ředitelé nedlužníků FTX Express Pty Ltd a FTX Australia Pty Ltd., oba australské subjekty, pány Scott Langdon, John Mouawad a Rahul Goyal z Korda Mentha Restructuring jako dobrovolní správci.

Ve stejné době probíhala jednání mezi některými staršími osobami skupiny FTX a panem Bankman-Friedem o rezignaci pana Bankman-Frieda a zahájení těchto případů podle kapitoly 11.Pan Bankman-Fried se radil s mnoha právníky, včetně právníků z Paul, Weiss, Rifkind, Wharton & Garrison LLP, dalších právních poradců a svého otce, profesora Josepha Bankmana ze Stanfordské právnické fakulty. Byl připraven dokument o vzdání se kontroly a byly zapracovány připomínky týmu pana Bankmana-Frieda. V pátek 11. listopadu 2022 přibližně ve 4:30 EST, po další konzultaci se svým právním poradcem, pan Bankman-Fried nakonec souhlasil s rezignací, což vedlo k mému jmenování generálním ředitelem dlužníků. Byly mi delegovány všechny podnikové pravomoci a pravomoci podle platných zákonů, včetně pravomoci jmenovat nezávislé ředitele a zahájit tyto případy podle kapitoly 11 v případě nouze.

Správa hotovosti… nebo její nedostatek:

Skupina FTX neudržovala centralizovanou kontrolu nad svou hotovostí. Procesní selhání správy hotovosti zahrnovala absenci přesného seznamu bankovních účtů a signatářů účtů a také nedostatečnou pozornost věnovanou bonitě bankovních partnerů po celém světě. Pod mým vedením dlužníci zavádějí centralizovaný systém řízení hotovosti s náležitými kontrolami a mechanismy podávání zpráv.

Během těchto případů podle kapitoly 11 bude hotovost, kterou jsou dlužníci schopni najít a převést do Spojených států bez nepříznivých důsledků, včetně v podstatě všech výnosů z globálního reorganizačního úsilí, uložena do finančních institucí ve Spojených státech, které jsou schválenými depozitními institucemi ve Spojených státech amerických. v souladu s US Trustee Guidelines. Každé silo bude mít centralizovaný cash pool a dlužníci zavedou příslušná opatření pro rozdělení nákladů mezi různá sila a dlužníky. Dlužníci očekávají, že neprodleně podají návrh na řízení hotovosti, který bude podrobněji popisovat nový systém řízení hotovosti.

Kvůli historickým selháním správy hotovosti dlužníci ještě neznají přesnou částku hotovosti, kterou skupina FTX držela k datu petice. Dlužníci spolupracují se společností Alvarez & Marsal na ověření všech hotovostních pozic. K dnešnímu dni bylo možné na základě dostupných knih a záznamů aproximovat následující zůstatky ke dni podání petice:

Dlužníci byli v kontaktu s bankovními institucemi, o kterých se domnívají, že drží nebo mohou držet hotovost dlužníka. Tyto bankovní instituce byly instruovány, aby zmrazily výběry, a byly upozorněny, aby nepřijímaly pokyny od pana Bankmana-Frieda nebo jiných signatářů. Očekává se, že v brzké době budou uspořádány řádné podpisové autority a systémy hlášení.

Efektivní řízení hotovosti také vyžaduje prognózování likvidity, což, jak jsem pochopil, také ve skupině FTX historicky obecně chybělo. Dlužníci zavádějí systémy a procesy nezbytné pro společnost Alvarez & Marsal, aby vytvořili spolehlivou předpověď hotovosti a také výkazy hotovosti požadované pro měsíční provozní zprávy podle zákona o konkurzu.

A teď je to opravdu dobré: přečtěte si tuto sekci o „finančním výkaznictví“ společnosti

Skupina FTX obdržela výroky auditora ke konsolidované účetní závěrce pro dvě ze sil – silo WRS a silo Dotcom – za období končící 31. prosincem 2021. Auditorská firma pro silo WRS, Armanino LLP, byla společností, se kterou jsem profesně znám. Auditorskou firmou pro Dotcom Silo byla Prager Metis, firma, kterou neznám a jejíž webové stránky uvádějí, že jde o „vůbec první CPA firmu, která oficiálně otevřela své ústředí Metaverse na platformě metaverse Decentraland.

mají značné obavy, pokud jde o informace uvedené v těchto auditovaných finančních výkazech, zejména s ohledem na Dotcom Silo. Z praktického hlediska nepovažuji za vhodné, aby se zúčastněné strany nebo Účetní dvůr spoléhaly na auditované finanční výkazy jako na spolehlivý ukazatel finanční situace těchto sil.

Dlužníci dosud nebyli schopni najít žádné auditované finanční výkazy týkající se sila Alameda nebo Ventures Silo.

Dále lidské zdroje: zde ještě větší šílenství.

Přístup FTX Group k lidským zdrojům kombinoval zaměstnance různých subjektů a externích dodavatelů s nejasnými záznamy a liniemi odpovědnosti. V tuto chvíli nebyli dlužníci schopni připravit úplný seznam těch, kdo pracovali pro FTX Group ke dni podání petice, ani podmínky jejich zaměstnání. Opakované pokusy o nalezení určitých předpokládaných zaměstnanců za účelem potvrzení jejich postavení byly dosud neúspěšné.

Nicméně ve skupině FTX existuje základní tým oddaných zaměstnanců, kteří se během této krize soustředili na svou práci a se kterými jsem navázal patřičné pravomoci a pracovní vztahy. Dlužníci nadále prověřují personální otázky, ale na základě svých zkušeností a povahy podnikání dlužníků očekávám, že velký počet zaměstnanců dlužníků bude muset v dohledné době nadále pracovat pro dlužníky, aby bylo možné stanovit odpovědnost, zachování hodnoty a maximalizace návratnosti zainteresovaných stran po odchodu pana Bankmana-Frieda. Jako generální ředitel jsem vděčný za mimořádné úsilí této skupiny zaměstnanců, kteří se navzdory obtížným osobním poměrům chopili této příležitosti a prokázali svůj zásadní význam pro dlužníky.

… a ještě lepší: zde jsou „ Ovládací prvky vyplácení“ společnosti FTX

Dlužníci neměli typ kontroly vyplácení, o kterém se domnívám, že je vhodný pro obchodní společnost. Zaměstnanci skupiny FTX například zasílali žádosti o platbu prostřednictvím on-line „chatovací“ platformy, kde nesourodá skupina dozorců schvalovala výplaty tím, že odpovídala personalizovanými emotikony.

Digital Asset Custody… a “ použití softwaru k zakrytí zneužití finančních prostředků zákazníků .“

Skupina FTX nevedla příslušné knihy a záznamy ani bezpečnostní kontroly s ohledem na svá digitální aktiva. Pan Bankman-Fried a pan Wang kontrolovali přístup k digitálním aktivům hlavních podniků ve skupině FTX (s výjimkou LedgerX, regulované CFTC, a některých dalších regulovaných a/nebo licencovaných dceřiných společností). Nepřijatelné postupy správy zahrnovaly používání nezabezpečeného skupinového e-mailového účtu jako root uživatele pro přístup k důvěrným soukromým klíčům a kriticky citlivým datům pro společnosti FTX Group po celém světě , absenci každodenního srovnávání pozic na blockchainu, používání softwaru k skrývání zneužití finančních prostředků zákazníků ,tajná výjimka Alamedy z určitých aspektů protokolu automatické likvidace FTX.com a absence nezávislého řízení mezi Alamedou (vlastněnou z 90 % panem Bankman-Friedem a 10 % panem Wangem) a Dotcom Silo (do které třetí strany investovaly.

Dlužníci lokalizovali a zajistili pouze zlomek digitálních aktiv skupiny FTX, která doufají, že získají zpět v těchto případech podle kapitoly 11. Dlužníci si v nových studených peněženkách zajistili přibližně 740 milionů dolarů kryptoměny, o které se Dlužníci domnívají, že lze připsat buď WRS, Alameda a/nebo Dotcom Silos.Dlužníci zatím nebyli schopni určit, kolik této kryptoměny lze přidělit každému Silu, ani zda lze takovou alokaci určit. Tyto zůstatky nezahrnují kryptoměnu, která není v současné době pod kontrolou Dlužníků v důsledku (a) nejméně 372 milionů USD neoprávněných převodů zahájených v Den petice, během této doby Dlužníci okamžitě začali přesouvat kryptoměnu do chladného skladu, aby zmírnili riziko pro zbývající kryptoměny, které byly v té době dostupné, (b) ředící „ražba“ přibližně 300 milionů USD v tokenech FTT neautorizovaným zdrojem po datu petice a (c) selhání spoluzakladatelů a potenciálně dalších identifikovat další peněženky, o kterých se domnívali že obsahuje majetek dlužníka.

Dlužníci v reakci na to najali forenzní analytiky, aby identifikovali potenciální aktiva dlužníka na blockchainu, odborníky na kybernetickou bezpečnost, aby identifikovali strany odpovědné za neautorizované transakce v den petice a po něm, a vyšetřovatele, aby zahájili proces identifikace toho, co může být velmi podstatné převody. Majetek dlužníka ve dnech, týdnech a měsících před datem podání návrhu. Tým Dlužníků zahrnuje obchodní, účetní, forenzní, technické a právní zdroje, které podle mého názoru patří v těchto činnostech k nejlepším na světě. Očekávám, že dlužníci budou v souvislosti s těmito záležitostmi vyžadovat pomoc Soudu, protože vyšetřování a tyto případy podle kapitoly 11 pokračují.

Ray navíc poznamenává, že reálná hodnota krypto aktiv držených burzou FTX International byla k 30. září pouhých 659 000 USD.

Jak poznamenává FT, mezi Rayovými prvními prohlášeními o kolapsu FTX se objevil soudní spor o soudní řízení společnosti. Začátkem týdne bahamští úředníci vyhlásili bankrot podle kapitoly 15 u federálního soudu v New Yorku a požádali tamního soudce, aby respektoval likvidační úsilí, které v ostrovní zemi začalo.

Sporná je dceřiná společnost FTX známá jako „FTX Digital“, která se nepodílí na americkém případu podle kapitoly 11, ve kterém Bahamy tvrdí, že sídlí významná aktiva zákazníků. Ray ve čtvrtek v soudním podání napsal, že případ podle kapitoly 15 by měl být konsolidován u konkurzního soudu v Delaware.

Pointou však byl Rayův poslední odstavec, tečna korporátní komunikace, která sotva potřebuje diskusi:

Konečně, a to je kritické, dlužníci jasně dali zaměstnancům a veřejnosti najevo, že pan Bankman-Fried není zaměstnán u dlužníků a nemluví za ně. Pan Bankman-Fried, v současnosti na Bahamách, nadále činí nevypočitatelná a zavádějící veřejná prohlášení. Pan Bankman-Fried, jehož spojení a finanční držení na Bahamách mi zůstávají nejasné, nedávno reportérovi na Twitteru řekl: „Zatracení regulátoři, všechno zhoršují“ a navrhl, že dalším krokem pro něj bude „vyhrát jurisdikční bitvu s Delaware“.

Shrnutí:

  • Žádné záznamy o bankovních účtech
  • Žádné záznamy o peněžních účtech
  • Žádný záznam o žádných signatářích
  • Žádný záznam o zaměstnancích
  • Žádný záznam o závazcích nebo pohledávkách
  • Žádný záznam o investicích
  • Žádný záznam o jakémkoli rozhodování
  • Žádný záznam z jednání představenstva
  • Žádný záznam o ničem

A jak dodává Bryce Weiner, neexistoval také žádný záznam o chatech, které byly nastaveny na automatické mazání, takže neexistují žádné záznamy o jakékoli interní komunikaci.

Překlad: Pokud se SBF vyhýbá vězení, je to jen proto, že jeho desítky milionů v (ukradených) „darech“ demokratům mu koupily kartu dostat se z vězení na doživotí.