Jak Izrael přispěl ke vzniku islámského teroristického hnutí Hamás

Celý článek si můžete poslechnout v audioverzi zde:

18.10.2023

V současné době již jen málo Izraelců věří, že útoky Hamásu nebyly umožněny záměrně, aby vznikla záminka pro razantnější zásahy na území Gazy.

Tento problém by dnes ovšem v podstatě zřejmě ani neexistoval, pokud by se právě Izrael o dominanci Hamásu sám nezasloužil. Jde tak o podobný případ jako byl vznik ISIS, Al Kajdy, Talibanu a jiných bojůvek, za nimiž pro změnu stojí USA.

Jak se tedy podařilo Izraeli dostat Hamás do popředí postupným posílením jeho vlivu? Na to je třeba se vrátit o pár desítek let nazpět.

Islámské hnutí odporu Hamás bylo oficiálně založeno v roce 1987, krátce poté, co začala první „intifáda“ proti Izraeli. Abychom však pochopili jeho kořeny, musíme se vrátit o několik desetiletí zpět.

Zakladatel Hamásu a duchovní vůdce šejk Ahmed Yassin byl postižený a napůl slepý palestinský imám, který vyrostl v malé vesnici poblíž Aškelonu v tehdejším britském mandátu Palestina. Jeho vesnice byla během války v roce 1948 etnicky vyčištěna a on uprchl s rodinnými příslušníky do Gazy.

Na počátku 70. let se Yassin zapojil do zakládání palestinské pobočky Muslimského bratrstva – islámské organizace, které Egypt dlouho oponoval a potlačoval ji, ale která po šestidenní válce v roce 1967 začala být povzbuzována a podporována Izraelem, když převzal kontrolu nad pásmem Gazy.

Izraelští politici  chtěli podkopat palestinské nacionalistické a sekulární politické organizace, zejména koalici OOP a stranu Fatah vedenou  Jásirem Arafatem.

Aby se postavil OOP, Fatahu a Arafatovi, začal Izrael různými způsoby podporovat a financovat Ahmeda Yassina a jeho muslimský projekt. Když chtěl oficiálně zaregistrovat  islámskou organizaci Mujama al-Islamiya, která je dnes považována za předchůdkyni Hamásu, Izrael tento projekt také podpořil.

Islámští radikálové, kteří byli v minulosti spíš na okraji společnosti, zakládali sociální instituce, kluby, komunitní centra, školy, mešity, krevní banky, nemocnice a stali se v očích mnoha Palestinců legitimní alternativou, která přilákala mnoho nových stoupenců, zatímco OOP byla oslabena.

Nacionalisté a islámští radikálové se často střetávali. Zdálo se, že izraelská ambice rozdělit Palestince se daří.

Snaha řídit a kontrolovat islámské fanatiky se však ukázala být velmi obtížná. Projekt Ahmeda Yassina se stával stále otevřeněji nepřátelským vůči izraelským represím a zacházení s Palestinci.

V prosinci 1987, poté, co izraelská armáda zabila čtyři palestinské dělníky, se Yassin setkal s několika dalšími představiteli Muslimského bratrstva, aby prodiskutovali, co dělat. Krátce nato byl založen Hamás, kterému dal Yassin své požehnání.

Na jaře 1989 byly provedeny první potvrzené útoky na izraelské cíle. V nadcházejících desetiletích následovalo mnoho dalších.

Jedním z mála amerických politiků, kteří se odvážili kritizovat izraelské financování a podporu Hamásu, byl libertarián Ron Paul, který v roce 2009 poukázal na to, že Izrael v praxi umožnil založení této militantní islamistické organizace.

„Hamás byl ve skutečnosti povzbuzován a založen Izraelem, protože chtěli, aby byl protikladem Jásira Arafata,“ vysvětlil kongresu.

Vůdce OOP Jásir Arafat také nazval Hamás „výtvorem Izraele“ a také řekl, že tehdejší izraelský premiér Jicchak Rabbín to uznal a označil to za fatální chybu.

Izraelský brigádní generál Ytzhak Segev, který sloužil jako vojenský guvernér Gazy, také svědčil o tom, jak osobně pomáhal financovat radikální islámské hnutí v oblasti jako protiváhu OOP a komunistům.

„Izraelská vláda mi dala rozpočet a vojenské vedení pomáhalo mešitám,“ přiznal v rozhovoru pro New York Times.

Izraelský plukovník David Hacham, který sloužil v Gaze v 80. letech jako expert na arabské záležitosti, s tím souhlasí a věří, že bylo velkou chybou, že Izrael koncem 70. let podporoval Yassina.

„Ale v té době si nikdo nedokázal představit možné následky,“ říká.

Někteří si to však stále dokázali představit, včetně Avnera Cohena, který byl po dvě desetiletí izraelským šéfem náboženských záležitostí v Gaze.

„K mému velkému zármutku je Hamás výtvorem Izraele,“ vysvětluje.

Cohen mohl z první ruky vidět, jak radikální islámské hnutí s požehnáním Izraele získalo půdu pod nohama na palestinských územích, bojovalo a překonalo své sekulární rivaly a proměnilo se v dnešní Hamás.

Již v polovině 80. let napsal zprávu, ve které varoval izraelské vládce před rozdělováním a pustošením okupovaných území a apeloval na vůdce, aby přestali podporovat islámské radikály a místo toho s nimi skoncovali. Málokdo chtěl poslouchat.

Dokonce i expert na Blízký východ David Long, který sloužil pod americkým prezidentem Ronaldem Reaganem, řekl, že Izrael si „zahrává s ohněm,“ když se snaží rozdělit Palestince.

„Neuvědomují si, že se chystají vytvořit monstrum, ale nemyslím si, že byste si měli zahrávat s potenciálními fanatiky,“ řekl v rozhovoru s novinářem Robertem Dreyfussem.

Od té doby Hamás zabil více izraelských civilistů než kterákoli jiná palestinská militantní skupina a zaujal velmi tvrdý postoj vůči tomu, co považuje za nelegitimní izraelskou okupační moc. Od roku 2006 je také dominantní a vládnoucí stranou v Palestině.

Pro šejka Ahmeda Yassina, který je všeobecně považován za „otce Hamásu,“ se šťastný konec nekonal. 22. března 2004 byli on, jeho bodyguardi a devět dalších lidí zabiti izraelským útočným vrtulníkem. Hamás odpověděl sebevražedným útokem na dva izraelské autobusy, který zabil 15 lidí a nejméně 80 zranil.

„Nepříjemnou pravdou je, že Hamás je zčásti výtvorem, který si Izrael sám vytvořil, nepřítelem, kterého Izrael pomáhal budovat více než 20 let a pak strávil dalších 20 let bombardováním, obléháním a znemožňováním jeho existence,“ poznamenává novinář The Intercept Mehdi Hassan.

Tolik stručná historie vzniku Hamásu. Zde je ovšem také třeba upozornit na fakt, že v začátcích Hamásu neexistovalo příliš mnoho radikálních islámských skupin.

To se postupně výrazně měnilo i s intervencemi USA v oblasti Středního a Blízkého východu. Od 90. let začalo islámských fanatiků – a také různých bojůvek – přibývat.

Vzájemná podpora těchto skupin, stejně jako opora ze strany bohatých arabských zemí – zejména Kataru – pak dále umožňuje jejich rozpínání.

Izrael i USA tak v podstatě pomohly vybudovat teroristické organizace, jejichž odnože již fungují po celém světě a aktuálně asi nejvíc ohrožují Evropu.

Jak dobře se umí organizovat jsme již před pár týdny viděli v Izraeli. Je tak jen otázkou času než podobným způsobem udeří i v Německu, Francii, Belgii, Švédsku či Holandsku.

Aktuálně již dochází k přesunu statisíců vojáků do Evropy – a to i s podporou samotné EU. První údery tak mohou přijít ještě v tomto desetiletí…

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *