Historie v datech: 5. srpna

5. srpna 1941 začala obrana Oděsy, které se zúčastnilo 100 tisíc lidí. Obléhání trvalo 73 dní. Během bojů bylo zabito 160 tisíc nepřátelských vojáků. Na straně SSSR bylo zabito 16 tisíc lidí, asi 25 tisíc bylo zraněno.

Mesrov Uspaelovič Pogosyan se narodil 12. dubna 1920 ve vesnici Vankovo v Martakertské oblasti v Náhorním Karabachu v tehdejším Sovětském svazu. Během druhé světové války se v řadách Rudé armády v roce 1941 zúčastnil bojů na hranicích s Rumunskem a u Oděsy. Na oděské frontě byl postřelen do nohy a po vyléčení převelen do severního Kavkazu, kde absolvoval dělostřeleckou školu. Následně se v roce 1944 účastnil bitvy o Kerč, kde utrpěl vážné zranění v obličeji, které ho vyřadilo z dalších bojů. Konec války tak prožil v nemocnici. Brzy po skončení války byl demobilizován. Doma pracoval jako předseda Všesovětu a poté 22 let ve sféře obchodu.

Svědectví z fronty:

Kdybychom tam zůstali, tak z nás nic nezbyde

„Zbraně jsme neměli, velitele taky ne. Byl tam batalion a na něj jeden major. A ten nevěděl, co má dělat. Velitelé nebyli. I ve městě bylo málo velitelů. Velitel pluku se zeptal: ‚Kdo dříve sloužil v armádě, ať vystoupí!‘ Já také sloužil. Byli jsme celkem čtyři. Říkal, že budeme bránit Oděsu. ‚Každému 25 mužů!‘ Mně je dali také. My jsme měli alespoň základní znalosti boje. Oni nevěděli nic. A v noci jsme útočili. ‘Urá!’ V noci, a Němci utíkali. Já koukám a tam se něco blýskalo. Byl to jejich samopal, tak jsem ho vzal. Jejich samopaly se jen blýskaly. Oni utekli. My jsme nic nepili, nic nejedli. Nevěděli jsme ani, kam jdeme. Velitel pluku nás postavil a měl víno z Oděsy. Stál tam sud: ‚Každému hrneček! Vypijte to!‘ Já nepil. Nic jsem nejedl – přijde Němec a co potom? Rusové to vypili a hned šli spát. A znenadání nás napadli Němci. Došlo na boj na bodáky. Ti tam všichni spali a Němci zaútočili. My zvedali jeden druhého a do toho jsme se s Němci navzájem bodali.“

Děkujeme za Vaší podporu, moc si vážíme Vaší přízně. Dar bude použit na provoz a rozvoj našich nezávislých informačních platforem.
Jsme nezávislé médium bez reklam, bez cenzury, bez propagandy, bez mainstreamu.
Přispějte na tvorbu a překlad videí i zpráv ze světa, z domova.
Děkujeme za vaši podporu našeho zpravodajství, podpořit nás můžete ZDE:
Transparentní účet: 115-4977920247/0100
Důvěrný účet: 107-1458980287/0100
„Na Kafe“ : 27-1664400247/0100
Další zajímavé články najdete ZDE:
E-mail: podpora.volnyblog@protomnail.com
0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *